22 Eylül 2024 Pazar

Sosyalistlerin Avrupa'daki üç günlük açlık grevi sona erdi

İsviçre, İngiltere, Fransa ve Almanya'da tecride karşı sürdürdükleri üç günlük açlık grevi eylemini sonlandıran sosyalistler, tutsakların direnişine Avrupa'dan ses olmak için bu eylemi yaptıklarını kaydetti. AVEG-KON, SKB, TSP ve Young Struggle üyesi sosyalistler, açlık grevi eylemi sonlansa da mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit işkencesinin, siyasi tutsaklar üzerinde uygulanan hak gasplarının sonlanması ve Kürt sorununda demokratik çözüm için tutsakların başlattığı açlık greviyle dayanışmak için Avrupa'da yapılan üç günlük açlık grevi eylemi sona erdi. Avrupa Ezilen Göçmenler Federasyonu (AVEG-KON), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve Young Struugle'ın Almanya, İsviçre, İngiltere ve Fransa'da üç gün süren açlık grevleri basın açıklamalarıyla son buldu.

ALMANYA
Almanya'nın Köln kentindeki Multi Kulti derneğinde açlık grevine 3. günde de sık sık dayanışma ziyaretleri yapıldı. Akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise üç günlük açlık grevinin amacının Türk devletinin 3 yıldır İmralı'da Öcalan'a uyguladığı mutlak tecride ve hapishanelerdeki baskılara, hak gasplarına karşı tutsakların hapishanelerde 27 Kasım'da başlattıkları açlık grevlerine ve dışarıdaki mücadeleye Avrupa'dan ses olmak ve üç gün boyunca bu sesi kentin değişik semtlerine, alanlarına taşımak olduğu kaydedildi.

Faşist Türk devletinin tecrit politikasını kırmanın esas yükünün dışardakiler tarafından omuzlanması gerektiğinin bilinciyle hareket ettiklerini belirten sosyalistler, yaptıkları üç günlük açlık greviyle Avrupa'da bu mücadeleye dikkat çekmek istediklerini vurguladılar.

Basın toplantısına katılan ATİK Köln temsilcisi ve Komala temsilcisi de birer konuşma yaparak, açlık grevini selamladı ve tutsaklarla enternasyonal dayanışmayı büyütmek gerektiğini vurguladı.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Gik-Der binasında açlık grevi, "Yaşasın tutsakların onur ve özgürlük direnişi" şiarıyla sonlandı. Kısa bir açıklama yapna sosyalistler, Suruç katliamı ile ardından Güney Kürdistan'ı bombalyaraka iktidarın yürürlüğe koyduğu Çöktürme Planının bir parçası olarak tutsaklara yönelik tecrit ve baskının boyutlarının arttığını kaydetti.

Açlık grevinin mücadelenin bir parçası olduğunu belirten sosyalistler, tecride ve hak gasplarına karşı gelişen direnişe Avrupa'dan ses olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Açıklamada, "Halklarımızı, açlık grevlerini sahiplenmeye, mücadeleyi büyütmeye, duyarlılığı arttırmaya çağırıyoruz. Tutsaklara karşı tecrit ve baskılara karşı birleşik mücadeleyi büyütelim! Yaşasın tutsakların onur ve özgürlük direnişi! Yaşasın enternasyonal dayanışma! Biz kazanacağız biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te AVEG-KON'a bağlı ACTIT derneğindeki açlık grevi, "Hapishanelerdeki tecrit ve mücadele" söyleşisi ve ardından yapılan açıklama ile sona erdi.

Açlık grevi eylemcilerinin söz alarak hapishanelerdeki tecrit uygulamalarını anlattıkları ilk bölümde, tutsakların direnişlerinin büyük bir özfeda ile sürdüğü belirtildi. Söyleşide yer alan katılımcıların hapishaneler sorununun temel özgürlükler sorunu olduğu belirtilerek, dışarıda bulunan tüm kesimlerin birleşik bir mücadele örmeleri gerektiği belirtildi.

Söyleşiye katılan Filipinler Komünist Partisinden devrimciler Filipinler'deki hapishane sorunları ve mücadele hakkında bilgi vererek birleşik mücadelenin kazandıracağını belirttiler. Söyleşide ADHK adına yapılan konuşmada tutsakların ağır tecrit koşullarındabulundukları belirtildi. Etkinlik kültürel program ile sürdü. Şarkı ve marşların okunduğu bu bölüm halaylar ile son buldu.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde bulunan BEKSAM'da açlık grevinin son gününde Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nden (CDK-BL) heyet tarafından ziyaret gerçekleşti. CDK-BL adına Mine Nazari açlık grevi eylemini selamladı.

Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit işkencesini kınadıklarını belirten Nazari, "Bu  tecrit bugün tüm politik tutsaklara uygulan bir politikaya dönüşmüştür. Türkiye ve Kürdistan cezaevlerine yayılan tecrit ve insanlık dışı keyfi uygulamalara karşı tutsakların yanındayız. Faşizme karşı mücadelemizi birleşerek ve büyüyerek kazanacağız" dedi.

Nazari'nin konuşması ardından açlık grevi komitesi adına söz alan Gülderen Sevim ise eş zamanlı dört ülkede düzenlenen eylemlerine ilişkin, "Türk devlet faşizminin politik tutsaklara özellikle hasta tutsaklara yönelen politikalarını kınıyoruz. Bugün burada sembolikte olsa başladığımız 3 günlük açlık grevi eylemlerini sonlandırıyoruz. Fakat faşizme karşı mücadelemizi farklı eylem biçimleriyle sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tüm insan hakları örgütleri ile demokratik kesimlere tutsaklara yönelen tecride, izolasyona ve keyfi uygulamalara  karşı ses çıkarma çağrısını yineleyen Sevim'in açıklaması sonrası 3 günlük açlık grevi eylemi sonlandırıldı.