22 Eylül 2024 Pazar

Sosyalistlerin Avrupa'da açlık grevi eylemi 2. gününde etkinliklerle sürdü

Sosyalistlerin Avrupa'da sürdürdüğü açlık grevi dayanışma ziyaretleriyle sürerken, açlık grevindeki sosyalistler gün boyu halka yönelik konuşmalarla bildiri dağıttı, tutsaklar için düzenlenen eylemlere katıldı. Etkinliklerde, siyasi tutsakların taleplerinin meşruluğu anlatılırken, dayanışma ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekildi.

AVEG-KON, TSP, SKB ve Young Struugl'ın Türkiye ve Kuzey Kürdistan hapishanelerindeki tutsaklarla dayanışmak ve tecride karşı ses çıkarmak için İngiltere, İsviçre, Fransa ve Almanya'da başlattığı açlık grevi eylemi 2. gününde de dayanışma ziyaretleri, eylem ve etkinliklerle sürdü. Açlık grevindeki sosyalistler tecride dikkat çekerek dayanışmaya çağırdı.

İSVİÇRE
İsviçre'de BASEM'de açlık grevini sürdüren sosyalistler, her ayın ilk cumartesi Tutsakların Sesi Platformu'nun (TSP) düzenlediği eyleme katıldı. Eyleme ayrıca, Bir-Kar, Partizan, Mücadele Birliği, İDHF ve Dem Kurd da destek verdi.

Eylemde açlık grevindeki kurumların, "Türkiye hapishanelerinde tecride hayır, tüm politik tutsaklara özgürlük dayanışma açlık grevi" pankartı taşındı. AVEG-KON'un "Tecride karşı, tutsaların direnişini büyütelim" başlıklı çağrısı Almanca okundu.

Basel Kantonu ve İsviçre'de yayın yapan burjuva medyanın BEKSAM'a dönük başlattığı saldırı kampanyasına yönelik İGİF adına bir açıklama yapıldı. Demokratik bir kurum olan BEKSAM'ı Hamas'ı destekleyen bir kurum olarak saldırı hedefine konulması protesto edildi. Bütün konuşmacılar tarafından kitleye dönük yapılan çağrıda tecrite karşı ve BEKSAM'a karşı yapılan saldırıdan dolayı duyarlı olunması belirtildi.

ALMANYA
Almanya'nın Köln kentinde PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde yıllardır uygulanan ağırlaştırılmış tecride ve üç yılı aşkın bir süredir ailesiyle görüştürülmemesine, Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde uygulanan tecrit ve baskı politikalarına karşı düzenlenen 3 günlük açlık grevi sokağa taşındı.

Açlık grevi eylemcileri halka yönelik konuşmalarla bildiri dağıttı, 17 Şubat'ta Köln'de düzenlenecek uluslararası komplo protestosuna çağırdı.

BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN OYUNU SERGİLENDİ
Sabahattin Ali'nin yaşamını anlatan Başın Öne Eğilmesin oyunu Achende sahne aldı. Tiyatro Beyoğlu'ndan Hafız Sengir'in yazdığı ve oynadığı, Cihan Şan'ın yönettiği Başın Öne Eğilmesin oyunu Sabahattin Ali'nin sisteme karşı sergilediği duruşundan dolayı ödediği bedelleri, hapisliklerini ve sonunda yaşamı tehlikede olduğu için yurtdışına çıkarken Bulgaristan sınırında 2 Nisan 1948'de katledilmesini anlatıyor.

Oyunun ardından kısa bir söyleşi gerçekleşti. Sabahattin Ali'nin gözaltında kaybedildiği ve mezar yerinin hala bilinmediği hatırlatıldı. Söyleşide tecride karşı sürdürülen açlık grevi eylemleri ve Türkiye'deki Özgürlük Yürüyüşü'ne dikkat çekilerek bu direnişin Avrupa'ya taşınmak istendiğini belirtildi.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te Villiers le bel banliyösünde bildiri dağıtan açlık grevindeki sosyalistler, halka yönelik konuşmalarla dayanışma çağrısı yaptı.

Ayrıca Fransa devletinin çıkarttığı ırkçı faşist göçmen yasasına karşı mitinge de katılan açlık grevi eylemcileri bildiri dağıtımı ile tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı. Yine Filistin halkına karşı İsrail siyonizminin soykırım saldırılarının protesto edildiği yürüyüşe de katılan açlık grevindeki sosyalistler dayanışmanın ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti.

ACTİT derneğinde devam eden açlık grevine dayanışma ziyaretleri de sürdü. Fransa Komünist Partisi 10. Paris sekreteri ve 10. Paris Belediye Meclis Encümeni Elie Jousselin ve beraberindeki heyet eylemi ziyaret etti. 10. Paris Belediye Meclis Encümeni Elie Jousselin, eylemi selamladı ve şöyle konuştu: "Politik tutsakların direnişleri haklıdır. Tecride karşı mücadele dünyadaki tüm politik tutsakların sorunudur. Bizler de Türkiye'deki gelişmeleri hassasiyetle izliyoruz. Demokratik hakların baskı altına alınması asla kabul edilmezdir. Bundan dolayı ülkenizdeki gelişmelere olan duyarlılığınızı önemsiyoruz. Politik tutsakların talepleri kabul edilinceye kadar sizinleyiz."

Ziyarette CDK-F adına da bir konuşma gerçekleştirilerek açlık grevi eylemi selamlandı.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da ise eylemin devam ettiği GİK-Der'e ziyareler gün boyu sürdü. ADHK, Kürt Halk Meclisi, Partizan temsilcilerinin ziyaret ettiği açlık grevcileri ile güncel siyasal gelişmeler, tutsakların durumu ve süren açlık grevi üzerine sohbetler yapıldı. Ziyaret eden kurumlar eylemin konu hakkında duyarlılığın geliştirilmesi ve dayanışmanın örülmesi bakımından anlamına işaret etti.

Tutsakların Sesi Platformu, NADEK ve UPOTUDAK'ın ortak çağrısıyla Wood Green Kütüphanesi'nin önünde eylem düzenlendi. "Hasta tutsaklara özgürlük, tecride karşı mücadele şiarıyla düzenlenen eyleme açlık grevcileri de katıldı. Basın açıklamasının okunduğu eylemde sık sık "Tutsaklara özgürlük", "Türkiye'deki hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.

Eylem tutsaklara dönük saldırılara karşı duyarlılık çağrısıyla sona erdi.