23 Eylül 2024 Pazartesi

Sosyalistler işçi önderlerini mezarları başında andı

Sosyalistler kasım ayı dolayısıyla ölümsüzleşenleri mezarları başında andı. Tuzla'da işçi önderlerinin mezarları başında buluşan sosyalistler, "Onlar fabrikalarda, emekçi semtlerde, okullarda, sokaklarda, işçilerin, emekçilerin içinden geldiler. Bizler de onların izinden yürümeye devam edeceğiz" denildi.

Sosyalistler ölümsüzleri anmak için Tuzla'daki mezar başlarında buluştu. DAİŞ çetesi saldırısında Ankara Gar katliamında ölümsüzleşen Tekin Arslan, '96 1 Mayıs'ında polis saldırısında yaşamını yitiren Hasan Albayrak, 1994'te Dersim'de ölümsüzleşen Erdal Eroğlu ile Mustafa Barlas ve Yaşar Dündar'ın mezar başlarında yapılan anmalarda, ölümsüzlerin izinde yürüme sözü verildi.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) tarafından gerçekleştirilen anmalarda "Ölümsüzlerimizin izinde daima ileri" yazılı pankart açıldı.

Tekin Arslan'ın mezarı başında yapılan konuşmada, 2015 yılı 7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır'da HDP mitinginde başlayan, ardından 20 Temmuz 2015'te Kobanê'ye doğru yola çıkan SGDF üyelerine yönelik saldırıyla devam eden DAİŞ-AKP işbirliği içindeki katliam saldırılarının 10 Ekim 2015'te Ankara Gar katliamıyla sürdüğü belirtildi.

Rojava devrimini hazmetmeyen emperyalistler ve AKP iktidarının bu katliamların sorumlusu olduğu vurgulanan konuşmada, "Bu katliamlar, Rojava devrimini boğmak, Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkın Rojava devrimini sahiplenmesini engellemek için AKP tarafından gerçekleştirildi" denildi.

İnşaat işçileri arasında çalışma yürüten Tekin Arslan'ın Ankara Gar katliamında yaşamını yitirdiği hatırlatılan konuşmada, "Yaşamı boyunca devrimci kalmaya devam etti. Kobanê halkıyla dayanışmak için düzenlenen kampanyaya öncülük etti" ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar katliamlarının hesabını sorma mücadelesini sürdürecekleri vurgulanan konuşmada, "Bu katliamların hesabını sokaklarda soracağız" denildi.

Sosyalistler, 1996 yılında Kadıköy'de yapılan 1 Mayıs'ta polis saldırısında katledilen işçi Hasan Albayrak'ın mezarını da ziyaret etti. Hasan Albayrak'ın antifaşist mücadelenin yükseldiği, yüzbinlerin katıldığı 1 Mayıs'ta polis kurşunuyla katledildiği hatırlatılan konuşmada, "80 darbesinden sonra ilk kez kitlesel bir 1 Mayıs olmuştu. Faşizme karşı mücadele eden işçiler, emekçiler militan bir duruş sergiledi. Devletin saldırısında 3 işçi katledildi. İşçiler geri çekilmeyerek, gün boyu Kadıköy'ü faşist diktatörlüğe dar etti" diye belirtildi.

Konuşmada, "Hasan yoldaşımızın bize devrettiği kavga bayrağını havzalarda yükseltiyoruz. Onun bize öğretti gibi işçileri, emekçileri örgütlemeye devam ediyoru. Hasan yoldaşımızın hayal ettiği devrim ve sosyalizmi mutlaka hayata geçireceğiz" ifadelerine yer verildi.

Limter-İş Sendikası içinde mücadele eden Mustafa Barlas'ın mezarı başında da anma etkinliği düzenledi. Barlas'ın mezarı başında sendika içinde birlikte mücadele ettiği bir yoldaşı konuşma yaptı. Barlas'ın mütevazi, fedakar bir ruhla mücadele içinde yer aldığını belirten yoldaşı şunları söyledi: "İlerleyen yaşına rağmen en zor, çetin koşullarda tersanelerde çalışmayı, işçilerle üretim sürecinde birlikte olmayı, onlarla aynı havayı teneffüs etmenin zorluklarını yaşayarak, temas kurmaya çalışıyordu. İşçilerle aynı koşullarda çalışmasaydım onları anlamakta zorlanırdım diyordu. Sağlığının elverdiği noktaya kadar tersane işçileriyle aynı ortamda yaşadı. Anıları mücadelemize ışık olsun."

Sosyalistler son olarak Yaşar Dündar'ın mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Mezar başında yapılan konuşmada, "Şehitlerimizin bize devrettiği kavga bayrağını devrime kadar taşıyacağız. Onlar fabrikalarda, emekçi semtlerde, okullarda, sokaklarda, işçilerin, emekçilerin içinden geldiler. Bizler de onların izinden yürümeye devam edeceğiz. Her kasım ayında onları anmak değil sadece, onların uğruna şehit düştükleri devrimi gerçekleştirmek için mücadele etmek zorundayız" denildi.