22 Eylül 2024 Pazar

Son 21 yılın en yüksek düzeyde enflasyonu ocak ayında gerçekleşti

Enflasyonun gerçek oranlarını gizleyen TÜİK, ocak ayında yüzde 6,70 artış olduğunu kaydetti. Ancak TÜİK verileri dahi ocak ayındaki artışın son beş ayın zirvesine ulaştığını gözler önüne serdi. Öte yandan ENAG bir kez daha TÜİK'i yalanlayarak ocak ayı artışının yüzde 9,38, yıllık artışın ise yüzde 129,11 olduğunu açıkladı. DİSK-AR da yaptığı açıklamada ocak ayında resmi verilere göre enflasyonun son 21 yılda en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı. Enflasyonun gerçek oranlarını gizlediği için defalarca eleştirilen ve tepki toplayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu ay da Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) oldukça gerisinde kaldı. Fakat TÜİK verilerine göre bile ocak ayında enflasyon son beş ayın zirvesine ulaştı.

TÜİK'E GÖRE AYLIK ARTIŞ 6,70
TÜİK'e göre TÜFE ocak ayında yüzde 6,70 arttı, yıllık bazda artış ise yüzde 64,86'da kaldı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ocakta yüzde 4,14 arttı, yıllık bazda yüzde 44,20 oldu.

ENAG AYLIK ARTIŞI YÜZDE 9,38 DUYURDU
ENAG ise ocak ayında enflasyonun yüzde 9,38, yıllık enflasyonun ise yüzde 129,11 olarak duyurdu.

ENAG, sağlık grubunda herhangi bir fiyat değişimi olmadığını belirtirken, en yüksek fiyat artışının yüzde 16,42 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleştiğini duyurdu.

SON 21 YILIN EN YÜKSEK DÜZEYİ
Enflasyon verilerine ilişkin açıklama yapan DİSK-AR da TÜİK'in gerçekenflasyonu açıklamadığını yineledi. Ocak ayı yıllık resmi tüketici enflasyonun son 21 yılın en yüksek düzeyde gerçekleştiğini kaydeden DİSK-AR, "Resmi gıda enflasyonu yüzde 69,7, dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 109,5! Yükselmeye devam etmesine rağmen resmi enflasyon halkın yaşadığı enflasyonu yansıtmıyor! TÜİK hissedilen enflasyonu açıklamadı. Resmi verilere göre 2005'ten bu yana ortalama fiyatlar 17 kat, gıda fiyatları ise 25 kat arttı" dedi.

TÜİK'in şaibeli verilerle milyonların ekmeğiyle oynadığını belirten DİSK-AR, TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamayı şöyle aktardı: "Ortalama yüzde 69,7 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 85,6 oldu. Üçüncü yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 79,5 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 91,1 ve en yoksul yüzde 20'lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 109,5 olarak gerçekleşti."