22 Eylül 2024 Pazar

Sokağa çıkma yasaklarında yaşamlarını yitirenler anıldı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015'te ilan edilen ve ağır silahların kullanılması sonucu aralarında 3 aylık bebekten 77 yaşındaki kadına kadar 300'e yakın kişinin yaşamını yitirdiği, sokağa çıkma yasaklarının üçüncü yıldönümünde, yaşamını yitirenler anıldı.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015'te ilan edilen ve ağır silahların kullanılması sonucu aralarında 3 aylık bebekten 77 yaşındaki kadına kadar 300'e yakın kişinin yaşamını yitirdiği, sokağa çıkma yasaklarının üçüncü yıldönümünde, yaşamını yitirenler anıldı.
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır'da HDP İl binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Musa Farisoğulları, DBP, DTK, Amed Barış Anneleri Meclisi ve TJA aktivistleri katıldı. Açıklamada, "Çı dıbe bıla bıbe dê encam muhteşem bê" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Remziye Tosun, 14 Aralık 2015 tarihinde bölge kentlerinde aylarca süren ablukaların üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlattı.
 
Tosun, AKP hükümetinin izlediği savaş politikalarının yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine, kitlesel göçertme, yerleşim yerlerinin yakılıp yıkılması, tarihsel hafızanın yok edilmesi ve etkileri uzun yıllar devam edecek olan toplumsal bir depreme sebep olduğuna dikkat çekti. Kürt siyasal hareketinin özellikle çok güçlü olduğu kentlerin sosyo-politik yapısını değiştirmek amacı ile "kent soykırımlarının" hayata geçirildiğini kaydeden Uçar, söz konusu kentlerin muhalif dinamiklerini yok etmek amacı ile çok kapsamlı bir saldırı politikası devreye konulduğunu belirtti.
 
Efrîn saldırılarının ardından Maxmur ve Şengal'e yapılan saldırılara da değinen Remziye, "AKP hükümeti içeride olduğu gibi dışarıda da Kürtlere dönük inkâr ve imha politikalarına devam etmektedir. AKP 1'i çocuk olmak üzere 4 sivil kadını katletmiştir. AKP-MHP şer ittifakının Kürtlere yönelik soykırım politikaları ile gerçek niyetlerini bir kez daha açığa çıkarmıştır" dedi.
 
VAN
 
HDP Van İl Örgütü de yasakların ve ablukanın 3. yılına ilişkin partilerinin il binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri, Van Barış Anneleri Meclisi ve TJA aktivistleri katıldı. Açıklamada aralarında ablukalarda katledilen Mehmet Tunç Taybet İnan'ın da bulunduğu birçok kişinin adının yer aldığı "Me serî netewand bi me serdbilind bin" ve "Em bi we serbilind in!" yazılı pankart açıldı. Murat Sarısaç tarafından yapılan açıklamada, 14 Aralık 2015'te Kürt kentlerinde büyük yıkımlara neden olan bir sürecin başladığı belirtilerek, bu üç yıllık süreçte dünyada eşi benzeri görülmemiş büyük vahşetlerin yaşandığı kaydedildi.
 
Açıklamada, "2013 yılında Sayın Abdullah Öcalan'ın zor koşullarda başlattığı süreçte Türkiye halklarında büyük bir barış umudu ortaya çıktı. Bu süreçte tek bir eve cenaze gitmedi, ancak AKP hükümeti çöktürme planıyla bu süreci bitirerek bir yıkım sürecini başlattı. Bu süreçte kentlere uygulanan abluka ile ağır silahlarla vurulmadık tek bir Kürt evi kalmadı" sözleri kulanıldı. 
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması için başlattığı açlık grevinin 37.gününde olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi: "Sayın Abdullah Öcalan üzerinde 3 yıldır ağırlaştırılmış tecrit uygulanmaktadır. Sayın Güven'in de tecrit politikalarını protesto etmek için başlattığı açlık grevine destek olmak amacıyla ilimizde açlık grevleri başlatıldı. Dünyanın her yerinde en masum eylem biçimi olarak bilinen açlık grevine yönelik müdahaleler yaşandı. Anayasada ve evrensel hukukta suç olmayan açlık grevlerine yönelik saldırılar ne yazık ki sürüyor. Arkadaşlarımızın yeniden barışın olması ve tecridin bitmesi için başlattıkları açlık grevlerine hukuksuz bir şekilde saldırılar oldu. İl binalarımız basılıyor ve arkadaşlarımız gözaltına alınıyor. Halkımız bugün de direnmeye devam ediyor. Halkımız diz çöktürme politikalarını kabul etmiyor. Bizde bugün kaybettiğimiz Mehmet Tunç ve arkadaşlarının anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."
 
MARDİN
 
Mardin'de sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerinde okunan mevlitler ve yapılan açıklamalar ile gerçekleştirilen anmalara çok sayıda kişi ile yasaklarda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı. Derik, Dargeçit ve Nusaybin HDP İlçe binalarında gerçekleştirilen anmalarda ortak açıklama okundu.
 
Nusaybin'de HDP İlçe Eşbaşkanı Samiye Demir'in okuduğu açıklamada, AKP hükümetinin izlediği savaş politikaları; yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine, kitlesel göçertme, yerleşim yerlerinin yakılıp yıkılması, tarihsel hafızanın yok edilmesi ve etkileri uzun yıllar devam edecek olan toplumsal bir depreme sebep olduğunu belirtti. Kürt sorununun tarihsel bir barış süreci ile sonuçlanması umutlarının büyüdüğü bir dönemde saldırıların başladığını aktaran Samiye, AKP hükümetinin 'Çöktürme Eylem Planı' ile Kürt halkına karşı bir savaş başlattığını dile getirdi. 
 
Kürt kentlerinde yaşananları "vahşet" olarak tanımlayan Samiye, şöyle devam etti: "Bu vahşet insanlık tarihinin çetelesine bir utanç olarak eklenmiştir. Bu süreçte evlatlarımızın parçalanmış bedenleri ile birlikte toplumsal barış da parçalanmıştır. AKP 1990'lı yılların güvenlikçi kodlarına değil 1925'li yılların soykırım, inkar, kitlesel tehcir politikalarına geri dönmüştür. Ablukalar sırasında hukuk, ahlak ve insanlık dışı şiddet yöntemleri kullanılmış, Kürt halkının hafızasından yüz yıllar boyunca silinmeyecek vahşet görüntülerini ortaya çıkmıştır. İmha politikalarına karşı direnen Mehmet Tunç, Asya Yüksel, Seve Demir, Pakize Nayır, Berjin Demirkaya, Aziz Yural, Rohat Aktaş, Rozerin Çukur ve daha nice direniş timsalini onur ve minnet ile anıyoruz. 'Diz çökmedik, bizimle gurur duyun' diyen Mehmet Tunç ve yoldaşları ile gurur duyuyoruz."
 
Açıklamanın ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da, Kürt kentlerinde hayata geçirilen sokağa çıkma yasaklarının Kürt halkına karşı bir saldırı konsepti olduğunu belirtti. Pero, Şengal ve Maxmur'a dönük dün gece Türk savaş uçakları ile gerçekleştirilen hava saldırısını da hatırlatarak, Kürt halkının bulunduğu her yerde AKP hükümetinin hedefi olduğunu dile getirdi. Kürtlerin soykırım politikalarına boyun eğmediklerini kaydeden Pero, Kürt halkının mücadele etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.
 
ANTEP
 
HDP Antep Gençlik Meclisi, sokağa çıkma yasaklarında kentlerin, ilçelerin ablukaya alınmasının 3. yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. HDP Antep İl binasında düzenlenen toplantıya, HDP PM üyesi Ömer Faruk Koç, HDP İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır, Gençlik Meclisi Sözcüsü Ekrem Tuç'un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
AKP hükümetinin yürüttüğü savaş politikasının sonucu olarak yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini, kitlesel göçlerin başladığını ve tarihsel hafızanın yok edildiğini dile getiren Tuç, Kürt halkına karşı yürütülen inkar ve imha politikalarına karşı direnen, Mehmet Tunç, Asya Yüksel, Seve Demir ve Pakize Nayır'ı andı. 
 
"Diz çökmedik. Bizimle gurur duyun" diyen Mehmet Tunç ve yoldaşlarıyla gurur duyduklarını ifade eden Tuç, Kürt kentlerinde yaşatılan vahşeti ve insanlık suçlarını unutmayacaklarını söyledi. Tuç, "Ablukalar boyunca ağır insanlık suçları işlenmiştir. Bu suçların hesabı elbet bir gün gerek ulusal, gerek uluslararası hukuk nezdinde sorulacaktır" dedi.
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü, partinin il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Zuhal Önen, 14 Aralık 2015 tarihinde Kürt kentlerinde aylarca süren ablukaların üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlatarak, "AKP hükümetinin izlediği savaş politikaları; yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine, kitlesel göçertme, yerleşim yerlerinin yakılıp yıkılması, tarihsel hafızanın yok edilmesi ve etkileri uzun yıllar devam edecek olan toplumsal bir depreme sebep olmuştur" diye konuştu.
 
Kürt kentlerinde yaşatılan vahşeti, insanlık suçları ile zulme karşı ortaya konulan direnişi de unutmayacaklarını dile getiren Önen, şöyle devam etti: "Kürt halkı AKP iktidarının zulmünü ve bu zulüm karşısında direnenleri hafızasına kazımıştır. Ablukalar boyunca ağır insanlık suçları işlenmiştir. Bu suçların hesabı elbet bir gün gerek ulusal gerek uluslararası hukuk nezdinde sorulacaktır.  Kürt halkına karşı yürütülen inkar ve imha politikalarına karşı direnen Mehmet Tunç, Asya Yüksel, Seve Demir, Pakize Nayır, Berjin Demirkaya, Aziz Yural, Rohat Aktaş, Rozerin Çukur ve daha nice direniş timsalini onur ve minnet ile anıyoruz. 'Dik çökmedik, bizimle gurur duyun' diyen Mehmet Tunç ve yoldaşları ile gurur duyuyoruz." 
 
DERSİM
 
HDP Dersim İl Örgütü, 14 Aralık 2015 tarihinde bölge illerinde yaşanan sürece dair basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Dersim İl Örgütü üyeleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, 2013 yılında Kürt sorununun diyalog ve müzakere temelinde çözülmesini hedefleyen ve "çözüm süreci" olarak adlandırılan sürecin tarihsel bir sorunun barışçıl yollarla çözülmesi umudunu arttırdığını söyledi. Çiçek, "AKP iktidarı, Kürt halkının barış umudunu taşıdığı bir süreçte 'çöktürme planı' adını verdiği bir yıkım projesini hazırlamıştır. Kent ablukaları, yaşanan sivil ölümler, kentlerin yıkılması, siyasi kırım operasyonları, göçertme politikaları 'çöktürme planı'nın bir gereği olarak uygulanmıştır" ifadelerini kullandı.
 
Çiçek son olarak, "Kürt kentlerinde yaşatılan vahşeti, insanlık suçlarını unutmadığımız gibi bu zulme karşı ortaya konulan direnişi de unutmadık, unutmayacağız. Kürt halkı AKP iktidarının zulmünü ve bu zulüm karşısında direnenleri hafızasına kazımıştır. Ablukalar boyunca ağır insanlık suçları işlenmiştir. Bu suçların hesabı elbet bir gün gerek ulusal gerek uluslararası hukuk nezdinde sorulacaktır" dedi.
 
HAKKARİ
 
HDP Hakkari İl Örgütü, yasakların ve ablukaların 3. yılı nedeniyle il binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP ve DBP il ilçe örgütleri katıldı. HDP il yöneticisi Orhan Keskin tarafından yapılan açıklamada, yaşatılan zulmün unutulmayacağı belirtildi.