23 Eylül 2024 Pazartesi

SML Etiket işçileri direnişlerini H&M önüne taşıdı

Ücretsiz izin adı altında işten atılan SML Etiket işçileri, direnişlerini fabrika önünden H&M önüne taşıdı. Burada açıklama yapan işçiler, taleplerinin kabul edilmesini istedi.

İşten atılan DEV TEKSTİL üyesi SML işçileri H&M'in Şişli'deki mağazası önünde eylem yaptı.

Eyleme TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, İnşaat-İş Sendikası, Genç İşçi Derneği, Dev Turizm-İş Sendikası, Enerji-Sen, Devrimci Gençlik Birliği ve İşçiyiz Biz Koordinasyonu destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan direnişçi işçilerden Seçil Arı, SML Etiket fabrikasında 28 Ocak günü 22 işçi ile birlikte işten çıkarıldıklarını söyledi. İşten çıkartma nedeni olarak işlerin azalmasının öne sürüldüğünü ifade eden Arı, "Gerçek ise sendikal faaliyete dönük tahammülsüzlüktür. SML Etiket patronu ve yönetimi planlı bir şekilde bizleri işten çıkartmıştır" diye belirtti.

SML Etiket'teki ağır çalışma koşullarını anlatan Arı, kapitalistlerin sendikal haklar konusunda iki yüzlü davranışlarına tepki gösterdi. SML Etiket'te işten atma saldırısının sorumluları arasında H&M patronunun da olduğunu söyleyen Arı, "Yönetimin saldırılarına karşı, haklarımız ve geleceğimiz için onurluca mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadelemiz, emek ve onur mücadelesidir. Bizlerin İşten atılmamızın tek suçlusu SML patronu ve yönetimi değildir. Üretim yaptığı uluslararası firmalarda bu saldırının ortağıdır. Bu firmalardan biri de H&M'dir" dedi.

H&M'e seslenen Seçil Arı, şunları söyledi: "Firmanız bahsi geçen şirketle iş ilişkisi içindedir. Bu da üst işveren olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca imzalamış olduğunuz Küresel Çerçeve Sözleşmeleri gereğince, örgütlenme hakkı başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaların, sözleşmelerin, yönetmeliklerin vb. uygulaması sorumluluğunu taşımaktasınız. Tedarikçilerinizde de sendikalı olma hakkı başta olmak üzere hakları gasp edilen işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılarda sorumluluğunuz bulunmaktadır. Eğer bu durum karşısında olumlu bir adım atmazsanız, onların suçlu olduğu kadar sizler de suçlusunuz. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, keyfi işten atma, sendika düşmanlığı ve taşeronlaştırma bir an önce son bulmalıdır. Taleplerimiz kabul edilmelidir. Aksi takdirde fiili ve hukuki mücadelemizin birinci dereceden muhatabı olacağınızı bildiririz."

İşten atılan SML işçisi Seçil Arı taleplerini şöyle sıraladı:

🔹İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın!
🔹Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun!
🔹Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın!
🔹Baskı ve mobbing son bulsun!
🔹Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin!
🔹Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!