23 Eylül 2024 Pazartesi

Slovakya'da mahsur kalan mülteciler açlık grevinde

Türkiye'den Avrupa'ya iltica etmek için yola çıkan ve Slovakya'da gözaltına alınarak Medved'ov Hapishanesi'ne konulan mülteciler insanlık dışı koşullar, işkence ve iltica taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle açlık grevinde. Mültecilerin aileleri düzenledikleri basın toplantısıyla yetkililere çağrıda bulunarak derhal mültecilerin iltica talebinin kabul edilmesini istedi.

Slovakya sınırında 2 Ekim'de gözaltına alınarak Medved'ov Yabancılar İçin Gözaltı Merkezi'ne götürülen ve içinde bulundukları ağır koşullar nedeniyle açlık grevine başlayan 55 mültecinin aileleri İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mültecilerin kamuoyuna ulaştırılmak üzere gönderdikleri mektubu Berfin Dilan Güven okudu.

Slovakya Medved'ov Hapishanesi'nde mültecilerin psikolojik şiddet ve insanlık dışı davranışlara maruz kaldığını ifade eden Güven, mültecilerin hiçbir haklarından faydalanamadıklarını, hiçbir muhatap bulamadıklarını vurguladı. Mültecilerin ırkçılık gördüğünü ve yakınlarıyla iletişim kuramadığını dile getiren Güven, hapishanede hijyen de olmadığını, mültecilerin tuvaletten su içmek zorunda bırakıldığını ifade etti.

Mültecilerin sağlık sorunlarıyla da ilgilenilmediğinin altını çizen Güven, deport isteyen mültecilerin gönderilmediğini, iltica taleplerinin ise dikkate alınmadığını kaydetti. Mültecilerin günlerce aileleriyle görüşemediklerini ve temel ihtiyaçlarının da karşılanmadığını söyleyen Güven, mültecilerin "Kronik hastalığı olan insanların ilaçları verilmiyor. Yaklaşık 1 hafta önce 6 günlük bir açlık grevinin ardından son 5 gündür 55 kişi açlık grevindeyiz. Bu konuda hiçbir şey yapılmıyor ve adeta kaderimize teslim ediliyoruz" dediğini aktardı.

Polislerin havaya mermi sıkarak, köpeklerle koğuşları basarak, psikolojik ve fiziksel şiddetle mültecilere işkence ettiğini belirten Güven, mültecilerin şikayetlerinin de dikkate alınmadığını vurguladı.

Mültecilere bilmedikleri Slovakça dilinde belgelerin zorla imzalatıldığını, ırkçı küfür ve hakaretlerde bulunulduğunu kaydeden Güven, mültecilerin gönderdiği mektubun devamında şu ifadelere yer verildiğini aktardı: "Karakolda iltica başvurusunda bulunmamıza rağmen zorla Medved'ov'a götürüldük ve burada muhatap bulamıyoruz. Bizler Slovakya Cumhuriyetinde insanlık dışı ve hatta istismara varacak şekilde çırılçıplak aramalara, alaylara ve şiddete maruz kaldık. Burada bulunan herkes ülkelerinde yaşadığı özgürlük tehdidi ve can güvenliği tehdidi gerekçesiyle Avrupa Birliği kapsamında sığınma ve barınma hakkına ulaşabilmek için yola çıkmış olup Slovakya Cumhuriyetinde işkence görmüş ve esir tutulmuştur. Yapılan bunca zulüm, işkence ve insanlık dışı müdahaleden sonra yapılacak olan hiçbir iyileştirmeyi kabul etmiyor ve özgürlüğümüzü istiyoruz. Bu ve anlatamadığımız daha birçok sebepten dolayı 18.10.2023 tarihinde açlık grevine başladığımızı dünya kamuoyuna bildirip tüm yerel ve uluslararası mecralardan yardım çağrısında bulunuyoruz. Lütfen bize yardım edin. Medved'ov'da yavaşça öldürülüyoruz."

Mültecilerin aileleri de söz alarak yetkililerin derhal harekete geçmesini ve insanlık dışı uygulamaların son bulmasını, mültecilerin iltica taleplerinin kabul edilmesini istedi.