SKM Sözcüsü Aktaş: Bireysel özsavunma olan ifşa örgütlü bir güce dönüşmeli
Sosyal medya üzeriden süren ifşaların, hem bireysel hem de kolektif özsavunma olduğunu belirten SKM Sözcüsü Aktaş, bunun erkek egemenliğine karşı gelişen cins bilincinin ve öfkesinin sonucu olduğunu vurguladı. Aktaş, bu gücün örgütlü güce dönüşmesi gerektiğine işaret etti.
Edebiyat dünyasının tanıdık isimlerinin kadınlara yönelik cinsel şiddetini, kadınlar bir süredir sosyal medyadan ifşa ediyor. "Uykuların kaçsın ben ne zaman ifşa edileceğim diye" diyen kadınlar, #UykularınKaçsın hashtagi ile ifşa paylaşımları yapıyor. Edebiyat dünyasının dışında çok sayıda erkek de ifşa edildi.
Yeni bir metoo hareketi başlatarak birbirinden güç alan kadınlar, kendi adalet sistemlerini inşa ediyor. Kadın örgütlülüğünün yarattığı güç, kadınların cesaretini büyütüyor.
'MEŞRUDUR, CİNS BİLİNCİ VE ÖFKENİN SONUCUDUR'
Bu ifşa hareketinin, kadınların özsavunması olduğunu belirten Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Deniz Aktaş, ETHA'ya hareketin önemini ve bundan sonra evrilmesi gereken yere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Aktaş, öncelikle, "İfşa meşrudur. İfşaların, kadınların erkek egemenliğine karşı gelişen cins bilincinin ve öfkesinin sonucu olduğunu çok net biçimde söyleyebiliriz" dedi.
'KADINLAR TOPLUMSAL ERKEK EGEMEN ALGI VE İŞBİRLİĞİNE İSYAN EDİYORLAR'
AKP'nin, cinsiyetçi politikalar, erkek şiddeti ve erkek cinselliğini kışkırtarak, şiddet, taciz ve tecavüzü olağanlaştırmaya çalıştığına dikkat çeken Aktaş, bu nedenle hayatın her alanında kadına yönelik şiddetin arttığını, erkeklerin cesaretlendirildiğini söyledi.
Erkek yargının, erkekleri ödüllendiren kararlarla, kadınlara, "tacizi ispatlama yükümlülüğü" getirerek, başvuracağı mekanizmaları azalttığına dikkat çeken Aktaş, "Toplumsal mevki, konum, meslek gibi bir dizi avantajı arkalayan erkekler, tacizi, cinsel şiddeti bir hak olarak görüyorlar. İşte kadınlar bu ifşaları ile toplumsal erkek egemen algı ve işbirliğine de isyan etmiş oluyorlar" dedi.
'HER BİR İFŞA HEM BİREYSEL HEM DE KOLEKTİF ÖZSAVUNMADIR'
Kadınların ifşa paylaşımlarıyla tacizci erkeklerin yaslandığı tüm ayrıcalıkları da yok ettiklerine dikkat çeken Aktaş, şunları söyledi: "Bunların bütününün cinsel suç olduğunu da aslında gösteriyorlar. Biz yıllardır kadın özgürlük mücadelesinde, tek bir kadının yaşadığının tek bir kadına ait olmadığını söylemiştik. Bu erkek şiddeti, erkek cinsel sömürüsü için de geçerli. Bunun yanında isyan etme, özgürleşme, baş kaldırma ve özsavunma gibi kadınların direnişinin ortaya çıkardığı pratikler için de geçerli. Çünkü her bir ifşa, aynı zamanda hem bireysel, hem de kolektif özsavunma anlamına geliyor."
"Kadınlar ifşalarla, hem cinslerine o erkeğin bilgisini vererek, var olan suçu hakkında uyarıyor. Bu nedenle ifşalarla kadın cinsini de korumuş oluyorlar" diyen Aktaş, SKM'li kadınların geçtiğimiz günlerde Ataşehir'de yanında çalışan üyelerini taciz eden işyeri sahibini teşhir ve ifşa ettiğini hatırlattı, "O bölgedeki kadınlar, o erkeğe karşı uyarıldı" dedi.
Aktaş, geçmişte "Kızıl sopalı kadınlar" adı altında örgütlenen kadınların, şiddet uygulayan erkeklere yönelik özsavunma gerçekleştirdiklerini de hatırlattı.
Bunun kadınları güçlendiren bir yerde durduğunu vurgulayan Aktaş, "Özsavunmanın bir parçası olan ifşa hareketi, yürüttüğümüz cins özgürlük mücadelesinin, kazanımlarının, dayanışmanın ve birbirimizden, pratiğimizden güç almanın etkisi ve gücünü de gösteriyor. Yani yaşadığımız sorunlar kadar çözümün de hepimize dair olduğunu gösteriyor" dedi.
'İFŞA HAREKETİ ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE EVRİLMELİ'
Başlatılan ifşa hareketinin örgütlü bir güce dönüşmesi gerektiğini altını çizen SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, şunları söyledi: "Erkeklere bu gücü veren, erkek egemen sisteme karşı, örgütlü bir güce evrilmeli bu hareket. Erkek egemenliğinin her türlü ayrıcalığını ortadan kaldırmanın yolu da budur. Çünkü karşımızda, her alanda örgütlü olan bir erkek egemenliği var."
Bu örgütlüğü sağlamak için kadın örgütlerine büyük bir rol düştüğünü söyleyen Aktaş, SKM olarak erkek-devlet şiddetine karşı mahallelerde, yaşam alanlarında özsavunma grupları oluşturduklarını anımsattı. Aktaş, "Yerellerde böyle özsavunma ağları kurmak, kadınları örgütleyen, örgütlü gücü büyüten bir olanak sağlayacaktır. Kadınlar buradan cesaret alarak daha çok yana yana geliyor, güçleniyor" dedi.