16 Eylül 2024 Pazartesi

SKM: 9. yargı paketi kadınlara saldırıdır

Meclis'e sunulan 9. yargı paketine ilişkin açıklama yapan SKM, "9. yargı paketi ile AKP-MHP faşizmi kadınları şiddet ve yoksulluk içinde ev içindeki şef erkeklere mecbur etmeye, ev dışında kendini var edemez hale getirmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Meclis'e sunulan 9. yargı paketiyle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "AKP'nin kadınları şef tipi aileye hapsetme paketi ile kazandığımız haklar gasp edilmek isteniyor.

🔹Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılan 'kadının kocasının soyadını kullanması zorunluluğu' yargı paketi ile yeniden dayatılıyor. Gerekçe olarak aile bütünlüğünün korunması gösteriliyor. Paket, kadının soyadını kullanmasının çocuğu 'olumsuz' etkileyeceğini söylüyor.
🔹Devlet tarafından hali hazırda pratikte uygulanmayan tazyik hapis kararına itiraz yolu açılıyor, 6284 işlevsiz hale getiriliyor. Kadınların koruma kararı alması engelleniyor.
🔹Koşullu salıverilme ile erkek şiddeti faillerine cezasızlık artırılıyor.
🔹Etki ajanlığı tabiri ile kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin çalışmaları kriminalize ediliyor.

"9. yargı paketi ile AKP-MHP faşizmi kadınları şiddet ve yoksulluk içinde ev içindeki şef erkeklere mecbur etmeye, ev dışında kendini var edemez hale getirmeye çalışıyor. Soyadı hakkını dahi alarak kadınları kimliksizleştirmek ve erkeğe bağımlı hale getirmek istiyor. Tüm bu erkek şiddetine karşı durmak isteyen kadınların yargıya ulaşma ve korunma yollarını kapatıyor. Buna karşı mücadeleye girişecek olan kadın özgürlük mücadelesini ise ajanlık tabiri ile hareketsiz hale getirmek istiyor. Kadınların politik özgürlüğüne el koyuyor. 6284'ü, İstanbul Sözleşmesi'ni, soyadı hakkımızı direniş tarihimizle aldık. Faşizmin kararnameleri ile teslim etmeyeceğiz."