24 Eylül 2024 Salı

SKB'li Güden: İstanbul Sözleşmesi mücadelesi Avrupa'ya yayılmalı

AvEG-Kon yaz kampında SKB, "Kadın özgürlük mücadelesi ve önümüzdeki sürecin görevleri" konulu panel düzenledi. Panelde, İstanbul Sözleşmesi'ni savunma mücadelesinin Avrupa'ya yayılması gerektiği belirtildi.

AvEG-Kon yaz kampında "Kadın özgürlük mücadelesi ve önümüzdeki sürecin görevleri" konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Koordinasyon üyesi Esra Asiye Güden, kapitalizmin varoluşsal krizi ve Covid-19 döneminde kadınların yaşadıkları ekonomik, fiziksel ve toplumsal şiddet ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Kadına yönelik şiddetin pandemi döneminde Fransa'da yüzde 35 artış gösterdiğini dikkat çeken Güden, Türkiye'de kadın katliamlarındaki artış ve katillerin yasalar ve faşist saray rejimi tarafından korunduğunu ifade etti.

AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak kadın katliamlarını ve kadına yönelik şiddetin önünü açmaya çalıştığını söyleyen Güden "Faşist şeflik rejimi kadınların büyüyen öfkesini ve sokaktaki kadın hareketini geriletmek veya susturmak için kadın kurumlarını hedef alıyor. Kürt kadın hareketine yönelik gözaltı ve tutuklamalar SKM'lilerin gözaltına alınması ile devam etti. Fakat kadın örgütlerine ve mücadelesine yönelik bu saldırılar kadınların öfkesini boğamayacaktır" dedi.

Polonya'da iktidarda bulunan gerici-sağcı partinin de İstanbul Sözleşmesi'nde imzasını çekmesi, diğer Avrupa ülkelerin de  sözleşme maddelerine uygun pratik geliştirememesine değinen Güden, SKB olarak önümüzdeki sürecin temel mücadele konularından birinin sözleşmenin gereklerinin hayata geçirilmesinin sağlanması eksenli eylemlilikler örgütlemek olduğunu vurguladı.

Dünyada kadın özgülük mücadelesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Güden "Kadına karşı şiddet, kadın isyanı ve grevlerle karşılık buluyor. Dünyayı kuşatan kadın grevleri 8 Mart'ları da aşacak bir hareket ve isyan dalgası yarattı. Kadınlar antikapitalist talepler ile özgürlük ve eşitlik taleplerini gündemleştiriyor. Şili'den Tunus'dan, Libya'ya kadar görüldüğü üzere gelişen halk ayaklanmalarında hareketin önemli kuvveti olarak kadınlar varlık gösteriyor. Kendi talepleri ve gündemleri ile harekete rengini veriyor. Kadınlar başta yaşam hakkı olmak üzere kürtaj serbestliği, ırkçı cinsiyetçi saldırılara, yaşam tarzına müdahaleye karşı reddini dile getirmek için sokağa çıkıyor" dedi.

SKB'nin önünündeki dönem çalışmaları hakkında bilgi de veren Güden, politik çalışmalarının merkezine kadına yönelik artan şiddeti koyacaklarını söyledi.

Panel, soru-cevap bölümünden sonra SKB ve dünya kadınlarının özgürlük mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi ile sona erdi.