24 Eylül 2024 Salı

Siyonist ilhak planı protesto edildi

ABD emperyalistleri ile Siyonist İsrail'in işbirliğiyle ortaya çıkan Filistin ilhak planına tepkiler artıyor. Eriha'daki gösteriye BM Özel Koordinatörü Mladenov da katıldı.  

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi El Fetih'in çağrısıyla Batı Şeria'nın Eriha kentinin güney bölgesinde İsrail'in işgal ve ilhak planları protesto edildi. 

Yüzlerce Filistinli'nin katıldığı gösteride Filistin Yönetimi’nin üst düzey yetkililerinin yanı sıra, Ürdün, Çin, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB) Filistin nezdindeki diplomatik temsilcileri de yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, gösteride yaptığı konuşmada, "İsrail’in ilhak planı uluslararası hukuka aykırıdır. Bu plan, barış ve Filistin Devleti’nin kurulması hayalini sona erdiriyor" dedi.

Uluslararası topluma, Filistin Devleti’nin kurulmasını sağlayacak müzakereler çerçevesinde barış sürecini kurtarmak üzere harekete geçme çağrısı yapan Mladenov, "Uluslararası toplum 25 yıldır Filistin Devleti’nin kurulması için çaba sergiledi. Dolayısıyla bu hedefin gerçekleşmesi için de çabasını sürdürmeye devam etmelidir." ifadelerini kullandı.

İSRAİL POLİSİ KATILIMI ENGELLEDİ
Öte yandan, İsrail güçleri ise, Batı Şeria'nın farklı yerlerine kurduğu kontrol noktalarıyla gösteriye katılmak isteyen Filistinlileri engellemeye çalıştı.

Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinden Eriha'daki protestoya katılmak için gelen Filistinlileri taşıyan otobüsleri durduran İsrail güçleri, özel araçlarıyla seyahat edenlere de nereye gittiklerini sordu.

İsrail güçleri, tepki gösteren Filistinlilere ise plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin müdahalesi sonucu 4 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığını, çok sayıda kişinin de atılan gazdan etkilendiğini aktardı.

İLHAK PLANI GAZZE'DE DE PROTESTO EDİLDİ
Gazze'de, Filistinli mültecilerin haklarına destek ve İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeleri "ilhak planını" protesto için gösteri düzenlendi.
Dünya Mülteci Günü dolayısıyla Gazze'deki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) önünde bir araya gelen eylemciler, "6 milyon mültecinin hayatını kurtarmasını istiyoruz" yazılı büyük bir pankart astı.

Eylemde konuşan Hamas yöneticisi İsmail Rıdvan, Filistin halkına destek sunan ülke yöneticilerine seslenerek UNRWA'nın hizmetlerini finanse için gerekli desteği vermesi çağrısında bulundu.

ABD'nin sözde Yüzyılın Anlaşması planını ve İsrail'in ilhak projelerini de kabul etmediklerinin altını çizen Rıdvan, bunlarla mücadele için Filistin uzlaşısının sağlanması, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün reforme edilmesi ve Filistin direnişinin artırılması gerektiğini kaydetti.

1 TEMMUZ'DA MECLİS'E GELECEK
İlhak Planı, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıklandı. Adına "Yüzyıllık Plan" denilen ve Filistinlileri kendi topraklarında ikinci vatandaşlığa düşürmeyi de içerek ilhak ve işgali öngörüyor. Bu plana göre, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilecek ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hak iddia edecek.