22 Eylül 2024 Pazar

'Siyanürün Fırat'a karışması bölge halkının yaşamını tehdit ediyor'

TKŞ temsilcilerinden Mîrza Berxo, İliç'te Anagold madencilikte yaşanan katliamın ardından kayan topraktaki siyanürün Fırat nehrine karışmasının yaratacağı tehlikeye işaret etti. ETHA'ya konuşan Berxo, "Bu çok tehlikeli bir durum. Kuzey Kürdistan, Rojava ve Irak'ta yaşayan milyonlarca kişinin yaşamını doğrudan etkileyecek. Gözünü kar hırsı bürümüş kapitalistler insan sağlığını ve ekolojik dengeyi hiçe sayıyor" dedi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) temsilcilerinden Mîrza Berxo, Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold madencilikte yaşanan katliamın ardından Fırat nehrinde oluşan siyanür tehdidine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'İŞÇİLERE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KOŞULLARI DAYATILIYOR'
Yaşanan katliamda resmi açıklamalara göre 9 işçinin göçük altında olduğunu hatırlatan Berxo, "Türk devleti işçilerin güvencesiz çalışmasına göz yumuyor. Daha fazla kar uğruna işçilere güvencesiz çalışma koşulları dayatılıyor" dedi.

Bu koşulların katliama neden olduğunu ve "kader" denilerek tepkilerin engellenmeye çalışıldığını kaydeden Berxo, "Ama biz bunun kader olmadığını, onların katli olduğunu biliyoruz. Türk devleti her zaman işçileri güvencesiz çalışma koşullarına mecbur bırakıp katlediyor" diye konuştu.

'KAPİTALİSTLER EKOLOJİK DENGEYİ HİÇE SAYIYOR'
Madende kayan topraktaki siyanürün Fırat nehrinde büyük bir tehdit oluşturduğunu hatırlatan Berxo, "Bu çok tehlikeli bir durum. Eğer bulaşırsa Kuzey Kürdistan, Rojava ve Irak'ta yaşayan milyonlarca kişinin yaşamını doğrudan etkileyecek. Gözünü kar hırsı bürümüş kapitalistler insan sağlığını ve ekolojik dengeyi hiçe sayıyor" dedi.

Berxo, siyanürün Fırat nehrine karışması halinde bir felaket yaşanacağını, buna karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi.