22 Eylül 2024 Pazar

'Siyanürlü altın madenleri kapatılsın'

Diyarbakır ve Mardin'de yapılan eylemlerde, Erzincan İliç'te yaşanan katliamdan sadece şirketin değil, bu şirkete izin verenlerin de sorumlu olduğu belirtildi, sorumluların yargılanması istendi. Eylemlerde, siyanürlü altın madenlerinin kapatılması gerektiği vurgulandı.

Diyarbakır ve Mardin'de, Erzincan İliç'te yaşanan maden katliamına tepki gösterildi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Kayapınar ilçesinde bulunan Rojava Parkı'nda bir araya gelerek maden katliamına tepki gösterdi. "Kaza değil katliam, kader değil cinayet" yazılı pankartın açıldığı eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bağlar ve Sur belediyeleri eşbaşkan adayları da katıldı.

Eylemde söz alan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, daha önce suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak, "Son olarak birkaç gün önce bu kaza meydana geldi. Faciadan sonra ortaya çıkan siyanürün toprağa ve havaya karışma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle kaygılıyız, çünkü hepimiz için hayati tehlike arz ediyor. Bu gibi olaylara karşı tepkimizi her zamanki gibi göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Basın açıklaması metnini okuyan Platform Dönem Sözcüsü Bawer Babur, sermayenin tüm yaşamı yok ettiğini belirterek, "Tüm bu yıkımların karşısında yaşamdan yana olduğunu düşünen tüm insanlar olarak bir araya gelmeli ve bu yaşam mücadelesinde birlikte olmalıyız. Yaşamın kendisi ve tüm canlılar olarak ancak toplumun bu ahlaki demokratik pratiği ve iradesiyle özgürleşebiliriz. Yapılması gereken ilk şey bütün maden faaliyetlerinin kamulaştırılmasıdır. Şirket ve egemen aklın yarattığı felaket sonucu İliç'te yaşamını yitiren tüm yurttaşların ailelerine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz" dedi.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açıklama yaptı. Eyleme DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan da katıldı.

Platform adına açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası Mardin Temsilcisi Şükrü Kaya, yaşananların sorumlusunun sadece faaliyeti yürütenler olmadığını belirterek, "Söz konusu maden faaliyetlerinin yürümesine olanak sağlayan, izin verenlerin ülkemiz kaynaklarının, doğamızın bir grup yabancı sermayenin çıkarları uğruna yağmalanmasına göz yumanlardır. İvedilikle sonuçlandırılması yasa ile zorunlu tutulan davaları sürüncemede bırakan, uzamasına neden olan, üzerinden yıllar geçmesine karşın halen yürütmenin durdurulması talebini dahi karara bağlayamayanlardır" dedi.

Madenlerin ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydeden Kaya, "İliç'te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları iptal edilmeli ve bu tesisin sonuçları neticesinde siyanürle altın üretimi yapan diğer tesisler kapatılmalıdır" diye konuştu.