1 Ekim 2024 Salı

SİYAD ödülleri katledilen kadınlara adandı

52. SİYAD ödülleri, pandemi nedeniyle Youtube üzerinden yapılan törenle sahipleriyle buluştu. Ödül sahipleri yaptıkları teşekkür konuşmasında ödülleri katledilen kadınlara adarken, kadın özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Öte yandan konuşmalarda kız çocuklarına yüklenen "annelik" misyonuna tepki gösterildi ve "kız çocukları çocuktur" denildi.

52. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülleri sahipleriyle buluştu. 2019 Türkiye Sineması'nın en iyilerinin SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlendiği ödüllerde, Emin Alper'in yazıp yönettiği Kız Kardeşler, En İyi Film dahil sekiz ödül kazanarak damgasını vurdu. Kız Kardeşler'i, Serhat Karaaslan'ın ilk uzun metrajlı Görülmüştür iki ödülle izlerken, Kraliçe Lear, Küçük Şeyler ve Sibel de birer ödül kazandılar.

ÖDÜLLER KATLEDİLEN KADINLARA ADANDI
Füsun Demirel, Görülmüştür'deki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu seçildi. Demirel ödülünü katledilen kadınlara adadığını kaydetti ve ekledi: "Kadınlar bu ülkede artık öldürülmesin, kadınlar artık şiddet görmesin diye mücadele veren binlerce yoldaşıma. Kadın mücadelesini kazandığımızda, İstanbul Sözleşmesi gercek anlamda yaşama geçtiğinde bu ödülümüz taçlanacak."

Kraliçe Lear ile En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü'nü kazanan Pelin Esmer de ödülünü "katledilen kadınlara ve Osman Kavala gibi hukuk dışı sebeplerle özgürlüğü alınanlara" adadı.

'KIZ ÇOCUKLARI GELECEĞİN ANNESİ DEĞİL ÇOCUKTUR'
En İyi Fantastik Film Ödülü'nü Cadı Üçlemesi: 13+ adlı kısa filmiyle kazanan Ceylan Özgün Özçelik ise çocuk istismarına vurgu yaptı. Özçelik, mesajında "Kız çocukları yarının anneleri değildir. Kız çocukları çocuktur" dedi.

Görülmüştür ile En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan Serhat Karaaslan, barış imzacısı olduğu için Kültür Bakanlığı'ndan filmine destek alamamış olduğuna dikkat çekti. Karaaslan, Bakanlığa seslendi ve sinemacıların bu şekilde cezalandırılmalarının derhal sonlanmasını istedi.

TÖREN YOUTUBE ÜZERİNDEN YAPILDI
Önceden Mart ayında yapılması planlanmış ancak salgın dolayısıyla ertelenmiş olan bu yılki SİYAD ödül töreni salgın koşullarının sürmesi nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirildi ve SİYAD'ın Youtube kanalından yayınlandı. Törenin sunuculuğunu kendisiyle Beyoğlu Sineması'nda yapılan çekimler üzerinden oyuncu Tuğrul Tülek yaptı.