30 Eylül 2024 Pazartesi

Sivas şehitleri İstanbul'da anıldı: Biz sizi unutmadık

Kartal Emek ve Demokrasi Güçleri, Sivas'ta katledilen 33 canı türkülerle, semahlarla andı. Katliamın tüm halklara yönelik olduğu belirtilerek, mücadele çağrısı yapıldı. 

Sivas'ta 27 yıl önce katledilen 33 aydın, yazar ve sanatçı için İstanbul'un çeşitli ilçelerinde anmalar yapıldı.

Kartal Emek ve Demokrasi Güçleri, Kartal Meydanı'nda Sivas'ta katledilenleri andı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, Madımak şehitlerinin isimleri okundu, kitle "yaşıyor" diye haykırdı.

 

Anmayı düzenleyen kurumlar adına açıklamayı Hacer Elçin yaptı. Sivas'ın devletin bilgisi dahilinde gerçekleşen planlı bir katliam olduğunu söyleyen Elçin, kalabalık bir güruh tarafından gerçekleştirilmesine rağmen çok az kişinin yargılandığını hatırlattı. Yargılamanın da tiyatro niteliğimde olduğunu, katillerin korunduğunu ve davanın cezasızlıkla sonuçlandığını anımsatan Elçin, dönemin yetkililerine ve AKP iktidarına seslendi: "Bu işi dolaylı ya da dolaysız elbirliğiyle, işbirliğiyle yaptınız; biz sizi unutmadık" dedi. 

"Adalet istiyoruz" diyen Elçin, katliamın sadece Alevilere değil tüm halklara yönelik gerçekleştiğini vurgulayarak, tüm halklar adına adalet istediklerini kaydetti. 

Elçin, adaletin sağlanması için de tüm ezilen işçi ve emekçileri, halkları mücadeleyi büyütmeye çağırdı. 

BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar'ın sunum yaptığı anma Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi Semah Ekibi'nin semahları işe devam etti.

Ardından sahne alan Grup Vardiya ise Sivas şehitleri için türküler söyledi. 

Anma, "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganalarının ardından sona erdi.

SARIGAZİ'DE YÜRÜYÜŞ ENGELLENMEK İSTENDİ
Sarıgazi'de bir araya gelen onlarca kişi, Sivas katliamını protesto etti. Sarıgazi Tertip Komitesi açıklaması sonrasında yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellenmek istendi. Kortejin önüne kurulan polis barikatı, katılımcıların karararlılığıyla açıldı. Kitle, "Sivas'ı unutmadık, unutturmayacağız", "Sivas'ın hesabı sorulacak" sloganlarıyla yürüdü.

AVCILAR
Avcılar'da Marmara Caddesi'nde yapılan yürüyüşle Sivas katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

ATAŞEHİR
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şubesi ve Cemevi, Sivas katliamında yaşamını yitirenleri anmak için yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin engellemelerine rağmen yapılan yürüyüşte "Sivas'ı unutma unutturma, Pir Sultanlar ölmez" sloganları atıldı.

Siyasi parti ve kurumların katılım gösterdiği yürüyüş sonrası PSAKD Ataşehir Şubesi ve Cemevi'nde çerağlar uyandırıldı. Zakirlerin okuduğu deyişler ve nefeslerle semahlar dönüldü.