20 Eylül 2024 Cuma

Sivas katliamında yaşamını yitirenler Adana'da anıldı

Adana Şakirpaşa Mehmet Demir Cemevi Derneği, Sivas katliamının 25. yılı dolayısıyla Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde anma etkinliği düzenledi.
Sivas katliamında yaşamını yitirenler, Adana Şakirpaşa Mehmet Demir Cemevi Derneği tarafından Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle anıldı.
 
Etkinlikte ilk sözü alan Cemevi Derneği Sekreteri Yusuf Aslan, 2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta yaşananları anlatarak katliamı bir kez daha lanetlediklerini dile getirdi. Sinevizyon gösterimi ile devam eden anma etkinliğine konuşmacı olarak katılan Av. Kemal Derin, Osmanlı'da ve Türkiye'de Alevilerin yaşadığı sorunlara değinerek Alevilerin meşru ve haklı taleplerini dile getirmeleri ve örgütlülüklerini büyütmeleri gerektiğimi söyledi. Alevilerin Anadolu'daki tarihçesine değinen Derin, "Aleviler, Osmanlı Devleti'nden kaçmak için en ücra kırsal bölgelere yerleşerek yaşamını devam ettirmek zorunda kalmıştı. 20. yüzyılda cumhuriyetin de ilanıyla biz aleviler hem cumhuriyeti sahiplendik hem de kentlere göç etmeye başladık. Bu süreçle birlikte işçi olduk, sınıf mücadelesine katıldık, sendikalarla tanıştık ve ardından kendi birliklerimizi kurmak adına derneklerimizi kurduk" dedi.
 
Katliamın yaşandığı dönemin ve 90'lı yılların bir çok toplumsal gelişmelere ve suikastlara tanıklık ettiğini belirten Derin, 2 Temmuz gününe gelene kadar şehirde bazı yerel gazeteler, emniyet müdürlüğü ve bazı gruplar eliyle katliamın zemininin yaratılmaya çalışıldığını dile getirdi. Etkinlik, Şakirpaşa Mehmet Demir Cemevi Gençliği'nin hazırladığı müzik ve şiir dinletisi ile devam etti ve yine gençliğin hazırladığı semah gösterisi ile son buldu.