22 Eylül 2024 Pazar

Şırnak Newrozu: Kürt halkı onursuz yaşamı kabul etmiyor

Şırnak'ta binlerce kişinin katılımıyla yapılan kutlamalarda, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi. Gençlerin ve kadınların yoğun katılımının olduğu Newroz alanında, Kürt halkının özgürlük yürüyüşünü sürdüreceği vurgulandı.

Şırnak'ta 14 km uzaklıktaki Newroz alanında bir araya gelen binlerce kişi, "Jin jiyan azadî", "Be serok jiyan nabe", "Bijî serok Apo", "Bijî berwedana zindanan" sloganlarını attı. DEM Parti bayraklarıyla süslenen Newroz alanında Qazî Muhammed'in posterleri açıldı.

Şal û şepîk ve kiras-fîstan ulusal kıyafetleriyle alanı dolduran halk, yağmura rağmen büyük bir coşkuyla halaya durdu. Gençler sarı, kırmızı, yeşil fular taktı "Herne peş" marşını söyledi.

Saygı duruşu ile başlayan Newroz kutlamasında, "Çarxe Şoreşe" marşı okundu. Tertip komitesinin kitleyi selamlamasının ardından Hozan Aytaç sahne aldı.

BULDAN: ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDECEK
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan söz aldı. Newroz'un sadece bir bayram olmadığını, aynı zamanda zulme, sömürüye ve talana başkaldırış ve direniş olduğunu vurgulayan Buldan, "Newroz aynı zamanda özgürlük yürüyüşüdür. Selam olsun bizlere öncülük eden özgürlük yürüyüşçülerine. Selam olsun cezaevlerinde rehin tutulan yoldaşlarımıza. İradeniz olan Serhat Kadirhan'a binlerce selam olsun" dedi.

Buldan, tutsak siyasetçiler Gültan Kışanak, Leyla Güven, Selahattin Demirtaş'ı selamladı, "Elbette ki cezaevlerinde rehin tutulan bütün arkadaşlarımızın özgürlüğü için bu mücadelemiz devam edecek" diye ekledi.

Buldan, PKK lideri Öcalan'ın 2013 yılında Diyarbakır Newroz alanında okunan mektubunu hatırlatarak, "Çözüm sürecinin devam ettiği o süreçteki mektupta, 'artık silahlar sussun' denilmesine rağmen bugün İmralı'da sayın Öcalan'a tecrit uygulanıyor. Bu tecrit sadece sayın Öcalan'a değil, barışa ve bu ülkenin refahına uygulanıyor. Bu tecrit derhal kalkmalıdır" çağrısında bulundu.

Buldan, "Bu ülkeyi talanla, hırsızlıkla ve yalanla yönetenlere karşı 31 Mart tarihinde bir kez daha ders vermeye hazır mısınız" diye sordu.

'GELİN HALKINIZIN YANINDA DURUN'
Buldan, halka çağrıda bulunarak, kayyumla gasp edilen belediyelerin geri alınmasının zamanı geldiğini söyledi. "Şırnak ilinin gerçek sahipleri halktır" diye konuşan Pervin Buldan, 31 Mart seçimlerinde Şırnak'ta belediye eşbaşkanlarını yüzde 90 oyla seçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Şırnak halkının tarihi bir ders vereceğini belirterek, diğer kentlerde yaşayan Şırnaklılara ile gelerek oy kullanmaları çağrısında bulunan Buldan, "Gelin oyunuzu kendinize verin halkınızın yanında olun. Şimdi bir olma zamanı, ayrı durma zamanı değil" diye belirtti.

Buldan'ın konuşmasının ardından önceki dönem milletvekillerinin mesajları okundu. Ardından DEM Parti Şırnak il eşbaşkanları ve belediye eşbaşkan adayları sahneye davet edilerek kitle selamlandı.

ÖZTÜRK: KÜRTLERİ BİTİREMEZSİNİZ
Kutlamada söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Şırnak halkının direnişinin Kürdistan tarihine geçtiğini söyledi, bu mücadelede en ağır bedelleri Botan halkının verdiğini kaydetti. Öztürk, "Faşist, militarist zihniyet kayyumlarla, zor ve baskıyla halkın iradesine el koymaya çalışıyor" dedi.

Yıllardır bu sistemle sorunları olduğunu belirten Öztürk, "Erdoğan gelip burada beton duvarlara rağmen ayrım olmadığını iddia ediyor. O betonlar, onların zihniyettir. Bu alana gelip coşkunuzla iradenizi ortaya koydunuz. Kürtleri bitirmek istiyorlar ama biz Kürtler bitmeyiz. Dilimizi kabul etmiyorsunuz, toprağımızı kabul etmiyorsunuz, toprağımız Kürdistan'dır" diye konuştu.

'KÜRT HALKI ONURSUZ YAŞAMI KABUL ETMİYOR'
Öztürk, Kürt halkına dönük katliamları hatırlattı, "Zilan, Dersim, Roboskî, Halepçe katliamını bu halk unutmaz. Tüm bu katliamlara karşı Kürt halkı barış, özgürlük demekten vazgeçmedi. Kazanacağız, başaracağız. Bize diyorlar ki onursuz bir yaşamı kabul edin, bizler bunu kabul etmeyiz" diye vurguladı.

Konuşmasında PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Öztürk, tecridin derinleştirilmesiyle dört parça Kürdistan'da savaşın devam ettirildiğine işaret etti. Saldırıları boşa çıkaracaklarını vurgulayan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: "Siz ne kadar baskı altına alırsanız alın Şırnak halkı yine burada. Bizler bitmedik, hiçbir zaman da bitmeyeceğiz. Demokrasi ve özgürlük istiyorsanız, sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlayın. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yolumuz açıktır, aydınlık günler bizi bekliyor, hep birlikte aydınlık günleri tüm ülkeye yayacağız."

Newroz kutlaması Şehrîbana Kurdî'nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde sona erdi.