8 Ekim 2024 Salı

Şırnak halk buluşması: Bu düzeni değiştirme gücümüz var

"HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışmaları kapsamında HDP, Şırnak'ta halk buluşması gerçekleştirdi. Kitlesel buluşmada, "Kürt halkı bu faşist politikalar karşısında özgürlüğü sağlayana kadar mücadele edecek" denildi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), "HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışması kapsamında Şırnak'ta kitlesel halk buluşması düzenlendi.

HDP Şırnak İl binası önündeki halk buluşmasına binlerce kişi katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'i İdil'in Karalar Beldesi'nde karşılayan binlerce kişi, daha sonra araç konvoyu oluşturarak kent merkezine geldi.

Güzergah üzerinde yer alan İdil, Cizre, Kasrik ve Dergûl'da yurttaşlar yola çıkıp konvoyu selamladı. Şırnak kent merkezinde büyük bir coşkuyla karşılanan Aydeniz ve Sancar, HDP İl Örgütü önündeki halk buluşmasına katıldı.

Aydeniz ve Sancar'ı alkışlarla karşılayan binlerce kişi, attıkları sloganlarla PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesini istedi, açlık grevlerindeki tutsakları selamladı.

"Tecrit insanlık suçudur", "Açlık grevlerine ses ver" ve "Kadına şiddete hayır" yazılı dövizler taşıdı. Ulusal kıyafetleriyle buluşmaya katılan kadınlar, davul zurna eşliğinde uzun süre halaya durdu.

'BİTİRECEĞİZ' DİYENLER ÇÖKTÜ
Halk buluşmasında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, "Şırnak halkını bitirdik diyenler, gelsin bu meydana baksın. Bu halka her türlü kirli politikayı uyguladılar. Kürt halkı hiçbir zaman geri adım atmadı, Botan gibi, Şırnak gibi. 'Bitireceğiz' diyenler, bugün halkın direnişi karşısında çöktüler, parçalandılar. Botan'ın kültüründe geri adım atmak yok. Kürt halkı bu faşist politikalar karşısında özgürlüğü sağlayana kadar mücadele edecek" dedi.

Kürt halkının Öcalan özgür olana kadar mücadeleyi sürdüreceğini kaydeden Aydeniz, hapishanelerde süren açlık grevlerinin 269'uncu gününde olduğunu hatırlattı. Tutsakların Öcalan'ın özgürlüğü için aylardır direndiğini belirten Aydeniz, "Tutsakların talepleri, hepimizin talepleridir. Bu talepler karşılanana kadar bizler de meydanlarda mücadelelerini yükselteceğiz. Bir kez daha sesleniyoruz; cezaevlerinde ölümler yaşanmadan talepleri karşılanmalı. Bu talepler karşılanırsa, Sayın Öcalan'ın sesi duyulursa, Kürt sorunu çözülür. Kürt sorunu çözülürse, Türkiye'deki tüm sorunlar çözülür" diye konuştu.

Kürtlerin özgür bir yaşam istediğini söyleyen Aydeniz, ulusal birliğin sağlanması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

SANCAR: MÜCADELEYİ HER YERDE SÜRDÜRECEK GÜÇTEYİZ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, Şırnak buluşmasında halka seslendi. Halkın bu düzeni değiştirme gücü olduğuna vurgu yapan Sancar, "Baskılar bizi yıldıramıyor. Her gün gözaltılarla uyanıyoruz ama onlarca kişi gözaltına alındığında yüzlerce, binlerce kişi mücadeleyi onlardan devralıp yolu yürümeye ve büyütmeye devam ediyor, o inancı sürdürüyor" diyerek baskılar karşısında halkın duruşunu ortaya koydu.

Şırnak'ın Karalar beldesinde bir ailenin evini HDP'ye verdiğini ve parti binalarının 10 yıldır bu evde olduğu bilgisini veren Sancar, "HDP'yi kapatırsanız Ankara'daki genel merkezi kilitleriz Karalar Beldesine geliriz" diyerek halkın HDP'ye nasıl sahip çıktığını anlattı. Sancar, "Biz bu mücadeleyi her yerde, her alanda, her sokakta sürdürecek güce sahibiz. Bunu herkes görsün, herkes hesabını buna göre yapsın" uyarısında bulundu. 

Kürt sorununda çözüm geliştirilmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Sancar, "Devletin çeteleşmesi, soygun ve rantın meşrulaştırılması, bütün talanın üstünün örtülmesi çözümsüzlük politikalarından dolayı mümkün oluyor. İşte o nedenle diyoruz ki çözümsüzlük blokuna karşı demokrasi ittifakının bir ayağı olarak çözüm ittifakını kuracağız" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, çözümsüzlük ve savaş politikalarının sembolünün tecrit olduğunu  belirterek, İmralı tecridin sona ermesi gerektiğini söyledi, tecrit blokuna karşı diyalog ve müzakere ittifakını kuracaklarını kaydetti.

'BU İKTİDAR DOĞA DÜŞMANI'
İktidar blokunun zihniyetinin IŞİD ve Taliban ile aynı olduğunu vurgulayan Sancar şunları söyledi: "Erkek egemen bloka karşı kadın ittifakını kuracağız, kadın özgürlük mücadelesiyle yürüyeceğiz. Karanlığı getirmek isteyenlere karşı gençlik ittifakı kuracağız. Bu blok doğa ve çevre düşmanıdır. Yangınların çıkmasını önleyemiyorlar, gerekli tedbirleri almıyorlar, yangın çıkınca söndürmüyorlar, 'söndürecek araç gereç yok' diyorlar. Bu yüzsüzlüktür. Bu ülkenin kaynaklarını savaşa, ranta tahsis etmeseler bu yangınlar 10 gün sürmez birkaç saatte söndürülürdü. Orada binlerce canlı hayatını kaybetmez, o kadar insanımız hayattan ayrılmazdı. Şemdinli'de, Hozat'ta, Antalya'da, Alanya'da, Bodrum'da, Milas'ta yangınların sebebi bu talancı, doğa ve çevre düşmanı iktidar blokudur. Bu iktidar blokunu besleyen düzendir. O nedenle çevre ve doğa düşmanı bloka karşı ekoloji ittifakını kuracağız. Ekoloji ittifakıyla bunlara karşı mücadele edeceğiz."

'BİZ OLMAZSAK ÇÖZÜM OLMAZ'
Halk buluşmalarında dile getirilen önerileri aldıklarını ve Eylül ayında önümüzdeki döneme dair aldıkları kararları açıklayacaklarını söyleyen Sancar son olarak şunları söyledi: "Bu deklarasyonda önce topluma çağrılarımız olacak. Muhalefete, iktidara ve Kürt hareketine de çağrılarımız olacak. Bu çağrıları da sizden aldıklarımızla yapacağız. Yolumuz bellidir. Bu yol özgürlük yoludur, demokrasi ve barış yoludur. Bu ülkede HDP olmadan, HDP'nin temsil ettiği başta Kürtler olmak üzere halkların ortak iradesi olmadan değişim olmaz. HDP'yi hesaba katmadan bu bozuk düzeni değiştirmek mümkün olmaz. Savaşı, yalanı, talanı, kanı ancak HDP ile birlikte bitirebilirsiniz. Bunu herkes böyle bilsin. Biz olmazsak çözüm olmaz, çözüm bizimledir."