25 Eylül 2024 Çarşamba

'Şirketler gidene kadar toprağımızı savunmaya devam edeceğiz'

Kazdağları'nda altın madeni aramalarının devam etmesine tepki gösteren İstanbul Kazdağları Dayanışması, Kadıköy Süreyya Operası önünde yaptığı eylemde "Şirketler gidene kadar toprağımızı savunmaya devam edeceğiz" mesajı verdi.

İstanbul Kazdağları Dayanışması, Kanadalı Şirket Alamos Gold ile Koza Altın İşletmeliciliği'nin Kazdağları'nda altın madeni arayışlarına son vermesi talebiyle Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.

Eyleme HDK, ESP ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Ayrıca Flanör Kukla'ca hazırlanan "Ağaç İnsan" adlı kukla eylemde ilgi odağı oldu.

'DALGA DALGA YAYILACAĞIZ'
Açıklama öncesi konuşma yapan yazar Ataol Behramoğlu, mücadeleye devam edeceklerini belirterek "Dalga, dalga yayılacağız" dedi.

Basın açıklamasını okuyan İstanbul Kazdağları Dayanışması Eş Sözcüsü Aylin Kolcu, Kanada menşeili Alamos Gold ile yerli iştirakçisi Doğu Biga Madencilik Anonim Şirketi'nin 13 Ekimde işletme ruhsatının süresi dolmasına rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yenilendiğini hatırlattı.

Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nun (ÇED) geçerli olduğu alan içinde ağaç kesiminin devam ettiğine dikkat çeken Kolcu, Kirazlı'da 136 gündür geceli gündüzlü nöbet tutulduğuna işaret ederek şöyle konuştu: "Direnişçiler, ağaç kesimini iki kez belgelemiş ve suç duyurusunda bulunmuştur. Bayramiç Orman işletme Müdürlüğünce ihale edildiği öğrenilen ağaç kesimlerinin durdurulması konusundaki talep yetkili makama iletilmiş ve ağaç kesimleri şimdilik durdurulmuş görünmektedir. İşletme ruhsatı olmaksızın işleri el altından yürütmek isteyen Alamos Gold şirketi Kazdağları'ndaki tüm maden çalışmalarına son verip katlettiği bölgeden ayırdığı toprak örtüsünü yerine koymalı ve bir an önce rehabilitasyon çalışmalarının başlayabilmesi için Kazdağları'nı terk etmelidir. Kazdağları'mız, ormanlarımız, derelerimiz yerli - yabancı altıncı şirketlerin kuşatması altındadır."

Kolcu, bir diğer tehlike olarak Koza Altın İşletmeciliği'nin Serçiler köyünde altın madeni arama çalışmalarına başladığını, ağaç kesim faaliyetleri güttüğünü aktardı ve köyün Çanakkale'nin tek içme suyu olan Atikhisan Barajı'na 3 kilometre mesafede olduğunu söyledi.

"Ne Koza ne de Alamos Gold'un Kazdağları'nda yeri yoktur.Şirketler gidene kadar toprağımızı savunmaya devam edeceğiz" diyen Kolcu, ülkenin vatandaşları olarak Anayasanın 56. Maddesince belirtilen "sağlıklı bir çevrede yaşama" haklarına sahip çıkacaklarını belirtti.