24 Eylül 2024 Salı

Sırbistan'da binlerce kişi polisle çatıştı

Sırbistan'da halk, koronavirüs önlemleri nedeniyle önlemlerin yeniden sıkılaştırılmasına karşı bir çok kentte sokağa çıktı. Binlerce kişinin katıldığı eyleme polis saldırırken, halk da taşlarla karşılık verdi.

Sırbistan'da koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında açıklanan yeni tedbirler protesto edilmeye devam ediyor. Başkent Belgrad'da başlayan eylemler, başka kentlerde de düzenlendi.

Çok sayıda polis ve göstericinin yaralandığı protesto eylemleri Belgrad'ın yanı sıra Nis, Kragujevac ve Novi Sad gibi diğer büyük şehirlerde de yapıldı.

Belgrad'daki ulusal meclis binası önünde toplanan binlerce kişi, polisin güvenlik kordonunu aşarak binaya girmek isterken, polis göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Ülkedeki muhalefet kanadından da destek alan eylemciler, polislere çeşitli cisimler attı. Çıkan çatışmada hükümet karşıtı Özgür Halk Hareketi Başkanı Sergej Trifunovic de başına darbe aldı.

Covid-19 tedbirlerine tepki amacıyla başlatılan ancak geniş katılımlı hükümet karşıtı protesto gösterilerine dönüşen olaylarda, Novi Sad şehrindeki radyo ve televizyon binasının kapısı taşlarla kırıldı.

HALK ÖLÜMLERDEN HÜKÜMETİ SORUMLU TUTUYOR
Sırbıstan'da artan koronavirüsün yayılması ve son 24 saatte 13 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine hükümet çeşitli önlemler aldığını açıkladı. Ülke genelinde yeniden karantina ilan edilirken, halk önlemlerin sıkılaştırılmasına tepkili. Halk ölümlerin artmasından da hükümeti sorumlu tutuyor.

Belgrad'da 7 Temmuz günü 10 bini aşkın kişi parlamento binası önünde hükümeti protesto etmişti. 6 saat süren eylemde polisle halk arasında çatışma yaşanmış, 43 polis 60 kişi yaralanmış, 23 kişi gözaltına alınmıştı. Polisin 'orantısız güç' kullanması tepkileri artırmıştı.

Yaklaşık 7 milyon nüfusa sahip Sırbistan'da bugüne kadar 17 bini aşkın koronavirüs vakası görülürken, salgın sebebiyle 350'ye yakın kişi hayatını kaybetti.