30 Eylül 2024 Pazartesi

Sinpaş'ın mühürlenen inşaat alanı yerinde incelendi

Kızılbük Otel ve Devremülk Projesi"nde mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmalarının sürdüğüne dair görüntülerin yayınlanmasının ardından HDP Milletvekili Çepni ve CHP Milletvekili Erbay'ın da katılımıyla çevre savunucuları milli parktaki inşaat alanını yerinde inceledi. Bir çalışmanın olmadığını belirten  Çepni, bir doğa harikası cenneti olan alanın beton yığınına çevrildiğini kaydetti. 

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Kızılkum Koyu'nda Sinpaş Holding'in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin yaptığı "Kızılbük Otel ve Devremülk Projesi"ne verilen ÇED gerekli değildir kararının mahkemece iptal edilmesi ve Marmaris Belediyesi'nin inşaatı mühürlemesine rağmen çalışmaların devam ettiğine dair görüntülerin ardından milletvekilleri ve çevreciler bölgede bir inceleme daha yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay'ın da katılımıyla Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri ve çevreciler, Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan inşaatta çalışmaların devam edip etmediğini kontrol etti.

Grubun ilerleyişi, bölgede hazır bulunan polis tarafından güvenlik gerekçesiyle engellenmek istendi. Yalnızca milletvekillerinin alana girişini izin veren polis, gerekçe olarak ise güvenliği öne sürdü. 

Bunun üzerine Çepni, Erbay ve Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin'den oluşan heyet Milli Park'ta ilerleyerek inşaat alanında incelemelerde bulundu.

ÇEPNİ: DOĞAL BİR CENNET OLAN BURAYI BETON YIĞININA ÇEVİRMİŞLER
İnşaat alanına yürüyüşleri sırasında konuşan Murat Çepni, korkunç bir tabloyla karşı karşıya olduklarını ifade ederek şunları söyledi: "Ormanda yollar açılmış, kıyı kenar kanunu ihlal edilmiş. Burada deniz dolduruluyor. Sadece inşaat değil yapılan aynı zamanda kıyı da tahrip ediliyor. Yani su yaşamı da burada aynı zamanda zehirleniyor. Burada çalışmanın olmadığı söyleniyor. Mahkemenin durdurma kararından sonra durdurulduğu söyleniyor ama burada durmuş bir inşaat yok. İş makineleri burada, çalışan işçiler burada. Yüzlerce işçinin olduğu söyleniyor. Hatta bir güvenlik gerekçesi icat edilmiş, işçilerin bize müdahale edileceği söyleniyor. Vinçler burada, iş makineleri burada.

Burası milli park, burayı gözümüz gibi korumamız gerekirken burası talan edilmiş. Beton yığınına çevrilmiş. Ne için? Bir şirket para kazansın, burada yeni evler oteller yapsın diye. Burası bir doğa harikası bir cennet. Ama beton yığınına çevrilmiş."

Erbay ise inşaatın olduğu noktaya geldiklerinde yaptığı açıklamada Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin proje hakkında ÇED gerekli değildir kararını iptal etmesini hatırlatarak "Yargı kararı var, yargı karı uygulansın. Talebimiz budur. Yargı kararı şu anda buranın durdurulmasını emrediyor. Polisinden, savcısından, ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan talebimiz burada herhangi bir çalışmanın yapılmamasındır."

ERBAY: BURADA YAPILACAK HER ÇALIŞMA SUÇTUR
Alanda çalışmaların devam ettiğine dair duyumlarından sonra bölgeyi kontrol etmek için geldiklerini belirten Erbay, "Bundan sonra yapılacak her çalışma suçtur. Bugün 22 Ağustos Pazartesi, bugün bu saatten sonra bunun ilerlediği herhangi bir çalışma yapan varsa suç işlemektedir. Şimdi geldik bunun tespitini vekilimiz ve Marmaris Kent Konseyi ile yapıyoruz. Bu saatten sonra burada herhangi bir çalışma yapılmaması gerekiyor. Bu konuda gerekli tedbirlerin alındığı söylendi. Biz de gelip yerinde kontrol etmek istedik. Burada bu saatten sonra yapılacak herhangi bir çalışmaya müsaade edilirse suç işlenmiş olur. Biz de seçilmiş milletvekilleri olarak gelip burada bir tespit yapmak istedik. Şu anda bir çalışma yok. Biz geldiğimiz için mi yok yoksa her zaman mı böyle bilmiyoruz. Burada çalışmayı devam ettirmek yargılanmayı ve hapis cezasını gerektirir. Çalışan da suç işler."

İNŞAATIN TAHLİYE EDİLDİDĞİ İDDİASI
Şirketin güvenlik amiri ise burada hiçbir çalışmanın yapılmadığını, taşeron işçilerin malzemelerinin dışarıya çıkarılması için inşaat alanından araçların çıkarıldığını ve inşaatın tahliye edildiğini öne sürdü.

ÇEPNİ: HALKTAN VE ÇEVRECİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİLER
Heyete, çevrecilerin yayına geri döndüğünde yeniden açıklama yapan Murat Çepni hiçbir çalışmanın olmadığının kendilerine aktarıldığını fakat inşaat makineleri ve işçilerin alanda olduğuna dikkat çekti. Çepni, "Mahkeme kararı şunu söylemiş oldu: Burası inşaat aşanı değil burası milli parktır. Bu kararın Türkçesi bu. O zaman milli parklarda bu görüntülerin olmaması lazım. Burayı bu hale getirenler hemen hızlıca burayı tahliye etmeli ve buranın olabileceği kadar rehabilite edilmesine çalışmaları lazım. Ayrıca bu halktan da özür dilemeleri lazım. Burada gözaltına alınan arkadaşlarımızdan özür dilenmesi lazım ve biz bunda sonra da bunu takip edeceğiz. Bugün resmi olarak milletvekilimizle de birlikte bunu görmüş olduk ve şunu duymuş olduk: Burada mahkeme kararından sonra hiçbir çalışma olmayacak" dedi.

Gerekli görüntülerin ellerinde olduğunu ifade eden Erbay ise, "Herhangi bir çalışma yapılıyorsa suç işleneceğini burada beyan etmiş olduk, kendilerine ilettik. Burada bir çalışma olursa bu saatten sonra suçtur. Onun bir parçası olmayacaklarını, olamamaları gerektiğini, hapis cezasına kadar gideceğiniz söyledik. Daha önce takip ettiğimiz gibi bundan sonra da takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ŞAMAN: İNŞAAT MÜHÜRLÜYKEN 3. ETABIN TEMELİ ATILDI
Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halilem Şaman ise şirketin ÇED başvurusu sırasında hazırladığı Proje Tanıtım Dosyası'nda yer alamayan projenin 3'üncü etabının temellerinin mühürleme işlemi esnasında atıldığını ifade etti: "Proje Tanıtım Dosyası'nda olmayan, mahkeme aşamasında dahi olmayan 3'üncü etabın temelleri mühürleme işlemi esnasında atıldı. Bu da izim ayıbımız olarak bir kenarda bulunsun. Tekrar ediyorum. İnşaat mühürlüyken 3'üncü etabın temelleri atıldı."

BEYTEKİN: MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Ufuk Beytekin de binaların çevresindeki iskelelerin daha önce olmadığını, yeni kurulduğunu ve açık bir şeklide mantolama çalışması yapıldığını söyleyerek, "Zaten şöyle bir şey var, kim ne derse desin biz bu inşaatın görüntülerini alıyoruz her aksam. İçeriden arabayla, otobüsle boşaltıyorlar, ama aynı plakalı araçla içeriye işçi sokuyorlar. Yani kimse kimseyi kandırmasın. Bizim amacımız kanunların uygulanması. Bunu sağlamak için, bize destek vermek için bugün buraya gelen vekillerimize ve il başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu inşaatın kanunlara uygun olarak durdurulması için mücadelemize devam edeceğiz. Buna inanabilirsiniz" ifadelerini kullandı.