1 Ekim 2024 Salı

'Sincar cinayetinin 27 yıldır aydınlatılmaması hukuk garabeti değil mi?'

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Adalet Bakanı Gül'e, "Mehmet Sincar ve Metin Özdemir cinayetinin 27 yıldır aydınlatılamaması bir hukuk garabeti değil midir?" diye sordu.

Halkların Demkortaki Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Mehmet Sincar'ın 27 yıl önce katledilmesine ilişkin cinayeti Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu.

Öcalan, Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ın, 4 Eylül 1993'te PM üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç'ın "faili meçhul" bir şekilde katledilmesine ilişkin inceleme yaptığı Batman'da, DEP Batman İl Örgütü yöneticisi olan Metin Özdemir ile birlikte uğradığı saldırı sonucu katledildiğini hatırlattı.  Üzerinden 27 yıl geçen cinayeti ilk olarak Türk İntikam Tugayları (TİT) olarak bilinen paramiliter yapı üstlendiğini, cinayete ilişkin bilgilerin ise 3 yıl sonra 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen "Susurluk Kazası" ile ortaya çıktığını belirtti.

Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Kutlu Savaş tarafından "Susurluk Kazası" ile ilgili hazırlanan raporda, Sincar cinayetinin "Yeşil" kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım ile itirafçılar Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu tarafından işlendiğine yer verildiğini anımsatan Öcalan, raporun, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a iletildiğini kadetti.

Müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Hizbullah üyeleğinden tutuklu olan Cihan Yıldız'ın yeniden yargılanma talebi kabul edilerek serbest bırakıldığını hatırlatan Öcalan, firar sanık Ejder Arpa'nın ise hiç "yakalanmadığını" söyledi.

Öcalan, Bakan Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Türkiye'nin karanlık dönemlerinin aydınlatılması için, söz konusu cinayet dosyasında adaletin sağlanması ve faillerin ortaya çıkarılması adına Bakanlığınız tarafından bugüne kadar yürütülmüş herhangi bir çalışma ya da açılan bir soruşturma var mıdır?

-Mehmet Sincar ve Metin Özdemir cinayetinin asıl faillerinin ortaya çıkarılıp yargılanmasını sağlamak amaçlı bir çalışma yapılacak mıdır?

-Bu cinayetin, "Yeşil" kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım ile itirafçılar Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu tarafından işlendiğine yer verilen "Susurluk Kazası" ile ilgili hazırlanan raporda bahsi geçen kişiler hakkında bugüne kadar yürütülen herhangi bir soruşturma var mıdır?

-Mehmet Sincar ve Metin Özdemir cinayetinin 27 yıldır aydınlatılamaması bir hukuk garabeti değil midir?