24 Eylül 2024 Salı

Sincan'da görüşçülere saç diplerinden, ağız içine kadar arama dayatması

Sincan Kadın Hapishanesi'nde, özellikle açlık grevinde yer alan tutsakların görüşçü ve ailelerine arama adı altında işkence yapılıyor. Direnişçi Muhabbet Kurt'un vasisi Songül Akbay, son iki aydır saç diplerinden kulaklara, iç çamaşırlarından çoraplara kadar ince arama dayatıldığını belirtti, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Binlerce tutsağın tecride karşı süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişinde olduğu hapishaneler, her gün yeni bir hak ihlali ile gündeme geliyor. Bunlardan biri de Ankara Sincan Kadın Hapishanesi.
 
Özellikle son iki aydır, hak ihalleleri daha da arttı. Dün yapılan kapalı görüş öncesi, görüşe giren ailelere çıplak arama, iç çamaşırı ve çoraplara kadar arama dayatıldı.
 
ETHA'ya bilgi veren süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişinde olan komünist tutsak Muhabbet Kurt'un vasisi Songül Akbay, özellikle son iki haftadır saç diplerine, dilin altına ve kulakların içerisine kadar akıl almaz aramaların dayatıldığını aktardı.
 
İNCE ARAMA, TACİZ...
 
Akbay, "Özellikle iki aydır görüşlere girerken çok zorluk yaşıyoruz. Üst araması yapılırken iç çamaşırı ve çoraplarımıza kadar bakılıyor. Arama yapılırken taciz ediliyoruz. İki haftadır ise saçlarımızın diplerine kadar bakmak istiyorlar" dedi. 
 
En son dün yaptıkları açık görüş öncesi daha da ileri giderek, gardiyanların ağızlarını açmalarını ve dillerini dışarı çıkarmalarını istediklerini belirten Akbay, bu insanlık dışı uygulamanın özellikle açlık grevinde olan tutsakların görüşçülerine dayatıldığını bildirdi. 
 
'GARDİYANLAR: YÖNETMELİĞİ UYGULUYORUZ'
 
Bunun insanlık dışı bir uygulama olduğunu belirterek, itiraz ettiğini kaydeden Akbay, "İtiraz ettiğinizde hakkımızda tutanak tutmakla, görüşlere almamakla tehdit ediyorlar. Müdürle görüşmek istediğimizde ise bu engellendi. Gardiyanlar 'Şikayetiniz varsa gidin savcılığa bildirin. Biz yönetmeliği uyguluyoruz' diyorlar" dedi.
 
'KABUL ETMEYECEĞİM, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM'
 
Aynı zamanda Nilüfer Şahin'in de görüşçüsü olan Akbay, "Ne olursa olsun görüşe gidip geleceğiz, tutsakları sahiplenmekten vazgeçmeyeceğiz. Bu hukuksuz arama ve işkencelere karşı da suç duyurusunda bulunacağım" dedi. Akbay, Şahin'in hapishane müdürlüğü aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu da bildirdi.