22 Eylül 2024 Pazar

'Sincan Hapishanesi'nde ne oldu?'

Ankara'daki demokratik kitle örgütleri Sincan Çocuk Hapishanesi'nde yaşananlara ilişkin açıklama yaparak "Çocukların tedavileri cezaevi revirinde değil sağlık kurumlarında, ebeveynleri, yakınları ve avukatları gözetiminde yapılsın" dedi.
Ankara İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Ankara Barosu Cezaevi Sorunları İzleme Komisyonu, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Ankara Tabip Odası, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum, Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Ankara Sincan Kapalı Çocuk Hapishanesi'nde yaşananlarla ilgili açıklama yaptı.
 
Sincan Çocuk Hapishanesi'nde 6 tutsak çocuk ve 2 gardiyanın yaralandığı olayın sebebinin bilinmediğinin vurgulandığı açıklamada, olayın basına yansımasından hemen sonra Ankara Barosu Cezaevi komisyonu üyesi avukatların hapishaneye gittiği belirtildi.
 
"Ana nizamiyeden olay yerine ilk ulaşan bir avukat girebilirken sonradan ulaşan avukatlar nizamiye girişinde bekletilmişlerdir" denilen açıklamada, hapishane idaresinin avukatlarla görüşmeyi red ettiği kaydedildi.
 
Hapishane İdaresinin konuya ilişkin net bir açıklama yapmamasının bilgi kirliliği ve çocukların aileleride tedirginlik yarattığının ifade edildiği açıklamada, "Sağlık kurum ve örgütlerinden alınan bilgiye göre çocuk mahpusların hiçbirinin cezaevi dışındaki bir sağlık kurumuna sevki yapılmamıştır" denildi.
 
Çocukların kampüs içerisinde tedavilerinin yapıldığının belirtildiği açıklamada, "Bu durumda çocukların tanı ve tedavilerinin tam yapılıp yapılmadığı konusunda ailelerin ve sivil toplum örgütlerinin endişeleri oluşmuştur" diye kaydedildi.
 
Milletvekillerinin ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin ayrı ayrı girişimleri sonucu Hapishane İdaresi'yle yaptıkları iki ayrı görüşmede 6 çocuk ve 14 gardiyanın karıştığı bir olay yaşandığı; olay sonucunda 6 çocuk mahpus ve 2 gardiyanın yaralandığı, diğer gardiyanların prosedür gereği durum tespiti için hastaneye sevk edildikleri aktarıldı.
 
Açıklamada olayı aydınlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için şunlar talep edildi:
 
- Sincan Cezaevi kapıları acilen avukatlara, çocuk hakları kurumlarına ve uzmanlara açılsın. Oluşturulacak heyetin yaralı çocuklarla görüşmesi derhal sağlansın.
 
- Cezaevinde bulunan her bir çocuğun durumu hakkında derhal yakınlarına bilgi verilsin, kamuoyuna açıklama yapılsın.
 
- Çocukların sağlık durumlarının kontrolü için cezaevi, bağımsız sağlık örgütlerine ve ilgili uzmanlara açılsın.
 
- Çocukların yakınları ve ebeveynlerinin talep etmesi halinde görüş günü beklenmeksizin görüşmeleri sağlansın.
 
- Çocukların tedavileri cezaevi revirinde değil sağlık kurumlarında, ebeveynleri, yakınları ve avukatları gözetiminde yapılsın.
 
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olan Çocuk Koruma Kanunu Merkezi Koordinasyonu olayla ilgili sorumluluk almalı ve çocukların sağlık ve can güvenliğinin sağlanmasının güvencesi olmalıdır.
 
- Benzer olayların önceden önlenebilmesi için, baroların öncülüğünde çocuk cezaevlerinin periyodik olarak sivil denetime tabi tutulması ve çocuk tutukluluğunu esas alan çocuk cezaevi sistemi yerine alternatif çözüm yöntemleri konusunda ortak çalışmalar yapılsın.