24 Eylül 2024 Salı

Sinan Güneş ve Kasım Engin Paris'te anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te Sinan Güneş, Kasım Engin ve Kobanê'de katledilen üç Kürt kadın yapılan etkinlikte anıldı.

Kars'ın Kağızman İlçesi'nde 29 Nisan'da ölümsüzleşen MLKP/FESK ve HBDH savaşçısı Sinan Güneş, 27 Mayıs günü TSK'nın hava saldırısında katledilen PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin ile Kobanê'de katledilen Zehra Berkel, Hebun Mele Xelil ve Emine Veysi, Fransa'nın başkenti Paris'te anıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anma şehitlerin değişik tarihlerde çekilmiş fotoğrafları ve Sinan Güneş'in sicil bilgilerini paylaştığı görüntülerden oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Sinan Güneş'in yaşamı ve mücadelesine dair bir sunum gerçekleştirildi. Yapılan sunumda 17 Mart 1992'de doğan MLKP savaşçısı Güneş'in mücadeleye meslek lisesinde öğrenci olduğu dönemde katıldığı ve 2010'dan itibaren ise örgütlü mücadeleye atıldığı belirtildi.

Yapılan sunumda Sinan Güneş'in devrimci bir militan olduğu, komünist gerilla olarak Rojava ve Serhat'ta yalın bir şekilde savaştığı ve doğup büyüdüğü topraklara aynı inanç ve kararlılıkla yürüdüğünün altı çizildi. Güneş'in HBDH'ın Serhat ve Karadeniz birliklerinde yer almak için harekete geçtiği bir süreçte faşist devletin gerçekleştirdiği bombardıman sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

Ardından PKK Merkez Komitesi üyesi Kasım Engin'e dair HBDH tarafından yapılan açıklama okundu. Açıklamada, "Kasım Engin 35 yıllık devrimci hayatıyla Kürdistan özgürlük mücadelesinin önemli bir yürüyüşçüsü olmuştur" denildi. Engin'in bulunduğu bütün alanlarda devrimci yaşam içerisinde üretimin, yaratıcılığın ve çalışkanlığıyla örnek bir devrimci olduğu ifade edilirken, "birleşik devrim mücadelesinde ölümsüzleşen her yoldaşımız bizlerin ortak mücadelesinin gerekliliğini ve tarihsel önemini hatırlatmaktadır" diye kaydedildi.

Anmada CDKF adına yapılan konuşmada, Kürdistan'da gerçekleştirilen katliamların İttiat ve Terakki'den günümüze devam ettiği belirtildi. Rojava'ya dönük IŞİD saldırılarının Kürdistani güçler ve enternasyonal devrimcilerin cansiperhane direnişleri sonucu kırıldığı ve IŞİD'in yenilgiye ugratıldığı vurgulandı. Direnişin bugünde sömürgeciliğe karşı şehitler pahasına, büyük mücadelerle devam ettiginin altı çizildi.

Anmaya TKP/ML ve Partizan dergisi adına gönderilen mesajların okunmasının ardından MLKP temsilcisi bir konuşma yaptı. Katılımcıları selamlayarak ve şehitleri anarak konuşmasına başlayan MLKP temsilcisi, Sinan Güneş, Kasım Engin ve 3 kadın yurtseverin katlediliş tarihlerinin manidar olduğu, koronavirüs salgını dolayısıyla işçi ve emekçilerin çalışma saatleri dışında evlerinde kalmaya zorlanırken, sömürgeci faşist rejimin Kürt ozgürlük hareketine, devrimci ve komünistlere karşı katliamcı operasyonlar düzenlediği belirtildi. Bu saldırılara karşı yanıtın sokakta direnişi yaygınlaştırılarak verilebileceğini belirten MLKP temsilcisi, Kürdistan'a dönük işgal girişimleri, Kürt ulusal birlik girişimine, Rojava devriminin içerisinde geçtiği durama ilişkin partilerinin görüşlerini paylaştı. Feda ruhu ve şehitleri anmanın, onların mücadelelerini ileriye taşımakla anlam kazanacagının altını çizen temsilci, MLKP'nin şehitlerin ideallerini zafere taşımada, birleşik devrimi geliştirmede kararlığından bir adım geri adım atmadan ilerlediği, Sinan Güneş ve diğer MLKP şehitlerinin bu kararlığın somut kutup yıldızları olduğunu belirtti.