1 Ekim 2024 Salı

Şikeftanî köyü boşaltılmak isteniyor

Şemdinli'ye bağlı 50 hanelik Şikeftanî köyü 40 gündür abluka altında. Köyde 50 hanede yaşayan halk, erzak almaya gittiklerinde askerlerin ince aramasına ve GBT dayatmasına maruz kalırken, halkı göçe zorlamak için 10 gündür su verilmiyor.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 21 Mart 2022 tarihinde A.K. adlı polisin kullandığı araçta bulunan 52 kilo 500 gram patlayıcının Şemdinli'ye bağlı Şikeftanî köyünden yüklendiği iddia edilmişti. İddiaların ardından köyü ablukaya alan askerler 40 gündür giriş ve çıkışlara izin vermiyor.

'İNCE ARAMA' DAYATMASI
Evlerinden 100 metre ilerisine çıkamayan köylüler, yaşadıkları baskıyı yetkililere iletmelerine rağmen kendilerine yardımcı olunmadığını ve zor koşullar altında yaşamlarını idame ettiklerini anlattı. Erzak almak için köyden çıkan halka askerler tarafından ince arama ve Genel Bilgi Taraması (GBT) dayatmasında bulunuluyor.

KÖY BOŞALTILMAK İSTENİYOR
Yaklaşık 50 hanenin olduğu köyde askerlerin baskısının ardından 35 haneden köyden ayrıldığı kalanlara yönelik baskıların sürdüğü öğrenildi. Kalan 15 haneden 14'ünün askerlerin baskısı sonucu koyunlarını sattığı, koyunlarını satmayan bir hanenin ise sistematik olarak askerler tarafından taciz edildiği belirtildi. Köydekilerin bayramlaşmalarına dahi izin verilmediğini ifade eden yerel kaynaklar, köyün askerlerce boşaltılmak istendiğine dikkat çekti.

SULAR KESİLDİ
Baskıların Güney Kürdistan'a yönelik işgalci savaş saldırısıyla birlikte arttığı köye 10 gündür de su verilmiyor. Köylüler, destek ve dayanışma çağrısında bulundu.