1 Ekim 2024 Salı

Siirt'te kayyumun ilk hedefi Kürtçe oldu

Siirt'te belediyelere kayyum atanmasının ikinci yılında yapılan eylemde, kayyumların ilk icraatının Kürt dili ve kültürüne saldırmak olduğu vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü, Siirt merkez, Kurtalan ve Baykan belediyelerine kayyum atanmasının ikinci yılında eylem yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, yerlerine kayyum atanan Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül, Baykan Belediye Eşbaşkanları Özden Gülmez ve Ramazan Sarsılmaz ile çok sayıda kişi katıldı.

HDP milletvekili Taş, halkın iradesinin üstünde bir irade olamayacağını belirterek kayyumların bir karşılığının olmadığını vurguladı. AKP-MHP faşizminin ömrünü tamamladığını söyleyen Taş, "Bu zulme ortak olan herkes hesap verecek" dedi.

TALAN VE YIKIM SİYASETİ
Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık da, sandıkta istediği başarıyı sağlayamayanların gasp ve yok sayma politikasına başvurduğunu söyledi. Aradan geçen 2 yılda Siirt'te talan, yıkım, tahribat ve inkar politikası uygulandığını kaydeden Işık, "Seçme ve seçilme hakkını yok sayan, yurttaşların asgari demokratik haklarını askıya alan bu uygulama, Türkiye'de Kürt halkına karşı uygulanan ikiyüzlü siyasetin temel göstergesi olmuştur" diye konuştu.

KAYYUMLAR KÜRTÇEYİ HEDEF ALDI
Işık, kayyum atamalarının meşru olmadığını ve Siirt halkının iradesinin gasp edildiğini vurguladı, "Atanan kayyumların ilk icraatları Kürt diline ve kültürüne saldırı olmuştur. Kayyum, Siirt'e atanır atanmaz ilk iş olarak burada bulunan Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesini yıkmıştır. Diğer kayyumlar da şehirlerde bulunan Kürtçe tabelaları kaldırmıştır. Kürt aydın ve yazarlarının isimlerinin verildiği park ve cadde isimleri de değiştirilmiştir. Bunun yanı sıra kayyumların diğer bir saldırı alanı ise kadın kazanımları olmuştur. Berfin Kadın Danışmanlık Merkezinin pasifleştirilmesi kadın yaşam alanlarına bakışlarının özetiydi" şeklinde konuştu.

NEWALA QESABA İMARA AÇILMAK İSTENİYOR
Kayyumun Newala Qesaba'yı imara açma çalışmalarına da değinen Işık, "Neredeyse 300 kadar faili meçhul cenazenin bulunduğu Newala Qesaba'ya anıt yapılması gerekirken, kayyum eliyle üzeri beton yığınlarıyla, binalarla kapatılmaya çalışılarak Kürtlerin ve Ermenilerin hafızasından önemli bir değeri görünmez kılmaya çalışmaktadırlar" diye kaydetti.