23 Eylül 2024 Pazartesi

Siirt'te halk buluşması: Kürt halkının iradesini yerel yönetime taşıyacağız

Partisinin Siirt halk buluşmasında konuşan Bakırhan, yerel seçimlerde adayları belirlerken halka soracaklarını söyledi ve ekledi: "Biz Kürdüz, Kürdistan coğrafyasında yaşıyoruz, dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak istiyoruz."

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Siirt'te halk buluşması düzenledi. Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekillerinin eşlik ettiği buluşma, Kurtalan ilçesinde gerçekleşti.

'DEMOKRATİK BİR ORTAMDA YAŞATMAK İÇİN ÇAĞRIMIZ'
Halkı selamlayan Bakırhan, cumhuriyetin birinci yüzyılının demokrasisiz geçtiğini belirtti ve ekledi: "Cumhuriyetin birinci yüzyılında Kürtlerin hak, hukuk ve adalet talepleri kabul edilmedi. Hak istedik, direndik, katledildik, içeri atıldık, sürgün edildik. Bunu en çok da Siirt halkı yaşadı. Yaylaları, köyleri, evleri yakılarak Siirt merkeze göç etmek zorunda bırakıldılar. 100 yıldır bu sorunu çözmeyen sisteme 'gelin ikinci yüzyılı Kürt meselesinin çözüldüğü bir yüzyıla çevirelim' dedik. Bunun için çabalıyoruz ama maalesef. Kürt düşmanı iktidar ve küçük ortağı MHP 'hepimiz tekiz, Türküz' safsatalarıyla halkımıza hakaret etmeye çalışıyor. Nasıl ki birileri Türk ise Arap ise başka bir milliyettense biz de Kürdüz. Kürdistan coğrafyasında yaşıyoruz, dilimiz ve kültürümüz var. Biz bu dil ve kültürümüzü bu yüzyılda demokratik bir ortamda yaşatmak için bir çağrı yapıyoruz."

'MEYDANLARDAN HAYKIRIYORUZ'
Kürt meselesinin Bahçeli'nin aklıyla çözülemeyeceğinin altını çizen  Bakırhan, ırkçı ve milliyetçi zihniyeti terk etmenin zamanı geldiğini söyledi. Kürt meselesinin çözümünün PKK lideri Abdullah Öcalan olduğuna işaret eden Bakırhan, "Bu meseleyi çözecek olan iradeye, Kürt halkının büyük değer verdiği sayın Öcalan'a tecrit uygulamaktan vazgeçin. Tecrit, sorunları derinleştirir. Tecrit; kayyım demektir, yoksulluk ve hırsızlık demektir. Tecrit, bu ülkede gençler hayatını kaybetsin demektir. Dolayısıyla kavga olmasın istiyorsak, çatışma olmasın istiyorsak -ki öyle istiyoruz- bu mesele çözülmelidir. Bu meselenin çözülmesinde büyük rol oynayan sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebimizi Siirt'ten, bu meydandan bir kez daha bu ülkeyi yönetenlere haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ROJAVA'YI TANIMAYIP FİLİSTİN İLE DAYANIŞAN İKİYÜZLÜLÜĞE DUR DEMELİYİZ'
Rojava her gün bombalanırken Türk devletinin Filistin halkıyla dayanışmasının ikiyüzlülüğüne dikkat çeken Bakırhan, "Başta bu sorunları çözmeyen, Rojava'da Kürdün kazanımını dahi tanımayan, oradaki yaşam alanlarını bombalayan ama Filistin halkıyla dayanıştığını ileri süren bu ikiyüzlülüğe dur dememiz lazım" dedi.

'BELEDİYELER BORÇ BATAĞINDA'
Kürdü yok sayanlara karşı Kürdün iradesine Siirt'te olduğu gibi iki dönem kayyum atayanlara karşı Arabıyla, Kürdüyle, Türküyle, emekçisiyle bir arada durmak gerektiğini söyleyen Bakırhan, "Bunlar ülkeyi batırdılar, bitirdiler. Bizim her kuruşunu canımız gibi koruduğumuz belediyelerde, halka ayrılan bütçeyi rantçılara ve müteahhitlere peşkeş çektiler. Bizim bir kuruş daha artıralım dediğimiz belediyelerin olanaklarını peşkeş çektiler. Başta Siirt Belediyesi olmak üzere belediyeler borç batağındadır" ifadelerini kullandı.

'KÜRT HALKININ İRADESİNİ YEREL YÖNETİMLERE YANSITACAĞIZ'
Seçimlere ilişkin konuşan Bakırhan, şöyle devam etti: "Yerel yönetimler bizim her şeyimizdir, irademizdir. Bu yerel seçimlerde adaylarımızı belirlerken, daha önce de belirttiğimiz gibi, halka soracağız. Siirt'te adaylarımızı merkezden atamayacağız; adayları bizzat siz belirleyeceksiniz. Sizin belirlediğiniz adaylarla seçime gireceğiz. Sizin belirlediğiniz adayları adaylarımız olarak kabul edeceğiz. Türkiye genelinde Kürtlerin, emekçilerin, yoksulların kazanımlarını önceleyeceğiz. Biz sadece iktidar partisine kaybettiren değil aynı zamanda batıda belediyeler kazanan, batıda Kürt halkının iradesinin yerel yönetimlere yansıtan bir anlayışı tercih edeceğiz.

'KAYYIM VE HIRSIZLIK ZİHNİYETİNE SON VERECEĞİZ'
"En başta kendi adıma söylemek istiyorum. Beni belediye eşbaşkanı seçerek onurlandırdınız hem de milletvekili seçtiniz. Sizin sayenizde bu partinin eş genel başkanı oldum. Sağ olun, var olun. Ben, çocuklarım ve ailem sizin bana yarattığınız bu olanaklardan yararlanıyoruz. Her içtiğim çayın bedelini Siirt halkının ödediğini bilerek hareket edeceğim. Sadece vekil olduğum dönemde değil, yaşamımın her alanında sizinle birlikte olacağım. Sizin sorunlarınız benim sorunlarımdır. Ben artık bir Siirtliyim ve sizin evladınızım. Beni onore eden siz yiğit Siirt halkı önünde saygıyla eğiliyorum. Birlik olabilirsek, güçlü olabilirsek, büyük bedellerle beraber yarattığımız bu il ve ilçe örgütlerimize sahip çıkabilirsek; bu faşizan zihniyete, bu kayyım zihniyetine ve hırsızlık sistemine son vereceğimize eminim. Yeter ki inanalım, yeter ki kurumlarımıza ve çalışmalarımıza sahip çıkalım. Eruh'tan Kurtalan'a, Pervari'den Şirvan'a, Baykan'dan Siirt'in bütün köy ve ilçelerine; yıllarca emek veren Mame Musa, Mame Sabri gibi, Barış Annelerimiz gibi gecesine gündüzüne katarak burada bu değeri yaratan halkımıza layık olacağımıza söz veriyoruz. Birlikte güzel günler göreceğimize söz veriyorum. Kayyımların ve faşizan zihniyetin olmadığı, halkların barış ve kardeşlik içinde yaşadığı bir Türkiye ve Siirt yaratıncaya kadar mücadele edeceğime söz veriyorum. Ji bo me hemûyan serkeftin."