23 Eylül 2024 Pazartesi

SGDF psikolojik şiddet soruşturmasına ilişkin açıklama yaptı

SGDF, bir dönem MYK görevinde bulunan Ali Deniz Esen'in bir kadına uyguladığı psikolojik şiddete ilişkin açıklama yaptı. Yürütülen soruşturma sürecine ilişkin yapılan açıklamada özeleştiri verildi, soruşturma sonucuna dair kamuoyu bilgilendirildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) bir dönem MYK içinde görev alan Ali Deniz Esen'e yönelik yürüttüğü soruşturmaya ilişkin kamuoyuna özeleştirel bir açıklama yaptı. Açıklamada soruşturma sürecine ilişkin bilgi verilirken, soruşturma sürecinde psikolojik şiddeti doğru tanımlayamamak nedeniyle sürecin uzadığı kaydedildi, erkek egemenliği ve cinsel suçlarla mücadelede yetersiz kalındığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bir dönem SGDF MYK içinde görev alan Ali Deniz Esen'e dönük yürüttüğümüz soruşturmaya dair kamuoyunda yapılan ifşaya dair açıklamamızdır; sosyal medyada ifşa hakkını kullanan kadın arkadaşımız; Ali Deniz Esen'in kendisine psikolojik şiddette bulunduğunu beyan etmiştir. Kadın arkadaşımızın bu beyanını soruşturma konusu yapmak yerine erkek ile tartışma konusu yapmanın büyük bir hata olduğunu değerlendiriyoruz. Kadın arkadaşımızın itirazı üzerine kadın kolektifi olarak gecikmeli bir biçimde soruşturma sürecini başlatmış, Ali Deniz Esen'e kadın arkadaşımız ile aynı ortama girmeme ve yönetici görevlerin dondurulması tedbirini uygulamış, soruşturma sonucunda Ali Deniz Esen'in psikolojik şiddet faili olduğunu tespit etmiş ve yaptırım olarak da 1 yıl süre ile yönetici görev vermeme cezası verilmiştir.

"Kadın arkadaşımızın psikolojik şiddete dair ilk beyanından karar aşamasına kadar, kadın dayanışması çerçevesinde hareket etme gayretinde bulunsak da ilk anda beyan edilen psikolojik şiddeti doğru tanımlayamamak, bundan kaynaklı soruşturma açmamak, soruşturma sürecinin uzun sürmesini kolektifimiz içinde erkek egemenliği ve cinsel suçlarla mücadelede bir yetersizlik olarak değerlendiriyoruz.

"Cinsel suçlara dair yürüttüğümüz soruşturmalarda; kadın özgürlükçü çizgiyi esas alarak, kadınlara ve LGBTİ+'lara dönük her türlü şiddet biçimini tanıyarak ve saflarımızda devrimcilik yapan erkekleri koruma hedefiyle değil kadınları güçlendirme ve adaletli olma hedefi ile hareket ederiz. Psikolojik şiddet; kadına ve LGBTİ+'lara dönük bir şiddet olduğu anda cinsel suçlar kapsamına aldığımız bir türdür. Bahsi geçen soruşturmada psikolojik şiddet tanımını yapmakta geç kalmışızdır. Bu hatayı fark ederek psikolojik şiddeti tariflediğimiz andan itibaren soruşturma açtık ve cinsel suçlarla mücadele ilkelerimiz doğrultusunda hareket ettik.

"Psikolojik şiddeti cinsel suç kapsamında görmeme ya da bu suçun karşısında herhangi bir devrimci pratiği suçun örtülmesi/aklanması gerekçesi yapmayız.

"Ali Deniz Esen hakkında ilk beyan geldiğinde sosyal medya yoluyla erkeği ifşa eden kadın arkadaşın maruz bırakıldığı psikolojik şiddetin cinsel suç kapsamına alınmaması ve soruşturmanın hızla açılıp, gerekli mekanizmaların işletilmemesi, soruşturma sürecinin uzaması; ağır hatalarımızdan biridir. Hem geride bıraktığımız süreçlerde ve deneyimlerimizde kadın özgürlük mücadelesinin gücünden, kolektif tartışma ve yol alma iradesinden öğreniyoruz. Cins çelişkisinin ve kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzeyle karşılaştırıldığında kadın kolektifimiz cinsel suçla ve erkek egemenliği ile mücadelede eksiklik yaşayacaktır. Ancak kadın hareketinden öğrenerek, değiştirerek ve kadın dayanışmasını büyüterek erkek adaleti kendi mekanizmalarımızda yenmeyi, en ileri düzeyde olan cinsel suçlarla mücadele yöntemlerini bulacağımıza,erkek egemenliğine karşı iç ideolojik mücadelede yol alacağımıza, deneyimlerimize ve gelişim çizgimize bakarak, inanıyoruz.

"Kadın arkadaşımızın beyanını aldıktan sonra işletmediğimiz ve soruşturma açıldıktan sonra yöntemsizlik ile uzatılan süreç sebebi ile başta suça maruz kalan kadın arkadaşımıza, tüm kadın ve LGBTİ+'lara, devrimci-demokrat kamuoyuna özeleştiri veriyoruz."