7 Ekim 2024 Pazartesi

Seyyidhan Kömürcü, ödülünü Deniz Poyraz'a atfetti

Metin Altıok Şiir Ödülü'nü alan şair Seyyidhan Kömürcü, ödülünü, Deniz Poyraz'a atfetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği yaptığı Behçet Aysan ve Metin Altıok Şiir Ödül Töreni Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi.

Sivas katliamının 28. yılında düzenlenen ödül törenine Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan ve Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok'un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Eren Aysan ve Zeynep Altıok'un sunumlarıyla başlayan programda Madımak Katliamı'nda yaşananlar ve hukuki süreç anlatıldı.

DEMOKRATİK DÜŞÜNCE YAKILDI
Ödül töreninde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Ali İhsan Ökten, yazar Yaşar Kemal'in katliam ardından yaptığı konuşmayla sözlerine başlayarak, "2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta sadece aydınlar, yazarlar, insanlarımız yakılmadı. O gün özgür düşünce, özgür akım ve vicdanlar yakıldı. Laiklik, kardeşlik, demokratik düşünce yakıldı. Ne orada kalan kardeşliğimizi, canlarımızı ne de o yangını günden güne çoğaltarak bugüne getirenleri unutacağız" dedi. Ökten, karanlıklara karşı barışı, demokrasiyi, laikliği, özgürlüğü, kardeşliği, sanatı ve sözü yeniden yaşatacaklarını dile getirdi.

Yapılan konuşmalar ardından ödüller sahiplerine verildi.

ÖDÜLLER
Törende, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle ödülleri sunulmayan kişiler de yer aldı. Metin Altıok Şiir Ödülü'nü 2019 yılında "Giderken öpmeseydin keşke" adlı kitabıyla kazanan Gökçenur Ç., 2020 yılında "Öpülmemiş şehlâ" adlı kitabıyla kazanan Hıdır Işık'a ve 2021 yılında "Kendinin ağacı" kitabıyla kazanan Seyyidhan Kömürcü'ye ödülleri takdim edildi.

Behçet Aysan Şiir Ödülü'nü 2020 yılında "Boşuklara doğru ilerleyelim" eseriyle kazanan Didem Gülçin Erdem ve 2021 yılında "Doğu duvarı" eseriyle kazanan Faris Kuseyri'ye ödülleri takdim edildi.

'CANIMIZA BATIYOR'
Metin Altıok Ödülü'nü İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun elinden alan Seyyidhan Kömürcü, ödülünü Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yapılan faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'a atfetti.

Kömürcü, "O otelde ne kadar insan varsa o kadar iyi olacaktı. On beş yaşındaydım. Derik'teydim. Çok renkli bir televizyondan aklımda ben büyüdükçe büyüyen bir yangın, 'Sivas'ı dökülmüş bir ülke' kaldı. Bir katili 'ismin ne abicim?' diyerek karşılamanın sunduğu konfor canımıza batıyor" dedi.

Kömürcü, "Hiç görmediğim; ama çok tanıdığım şair Metin Altıok'tan aldığım bu kıymetli ödülü, gözlerimizin önünde değil, gözlerimizin içinde katledilen; hiç görmediğim ama çok tanıdığım kız kardeşim, kız kardeşimiz Deniz Poyraz'a armağan ediyorum. Sivas Katliamı'nda can verenleri,  Deniz'i ve hepinizi sevgiyle selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

Ödül Töreni Sinan Uzun'un yönetmenliğini yaptığı Behçet Aysan ve Metin Altıok'un hikayesinin anlatıldığı "İki Yol Arkadaşı" belgeseliyle devam etti.

Tören, sanatçı Leman Sam ve Ruhi Su Dostlar Korosu'nun sahne almasıyla sona erdi.