22 Eylül 2024 Pazar

Şeyh Bedrettin Destanı izleyicilerle buluştu

Tiyatro İmge "Yarin yanağından gayri her şey ve her yerde ortağız" diyen Şeyh Bedrettin Destanı'nı izleyicilerle buluştu.
BEKSAV bünyesinde faaliyet gösteren Tiyatro İmge, Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı'nı müzikal olarak Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde sahneledi.
 
"Uzun yıllar tarihin acılarının ve karanlıklarının altında saklı kalan bir ışık, bir umut, bir komünar vardır; Şeyh Bedrettin. Nazım Hikmet'in tozunu üfleyip umuda harman ettiği bu tarih bizim" denilen müzikalın yönetmenliğini Ali Yıldırım yaptı.
 
Ali Yıldırım'ın aynı zamanda oyuncusu olduğu müzikalde kendisine ezgileriyle Reyhan Yüksel ve bağlamadaki notalarıyla Burak Şahinkaya eşlik etti.
 
Nazım Hikmet'in yapıtına yeni bir ruh veren Tiyatro İmge, kaçıranlar için 17 Aralık'ta saat 20.00'da Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde, 28 Aralık saat 20.00'da Silivri Belediyesi tiyatro salonunda tekrar izleyici ile buluşacak.
 
ŞEHY BEDRETTİN KİMDİR?
 
Soylu bir Osmanlı ailesinden gelen Şeyh Bedrettin, ailesinin mensubu olduğu, sınıfı, ideolojiyi ve ilişkilerini red eden bir organik aydındır. Yaşadığı dönemde ezilenleri, farklı inanç gruplarını bir araya getiren ve bunun örgütlenmesinde yer alır. Bir ayaklanmacıdır Şeyh Bedrettin. Egemenler onu isyancı olarak göstermek istede şeyh Bedrettin, başka bir dünyanyanın mümkün olduğuna inan ve içinde bulunduğu dünyaya alternatif bir dünya üreten kıyamcıdır. "Yarin yanağından gayri herşey ortaktır" diyen Bedrettin, Osmanlı'daki Tımar sistemine ve tekçi Sunni ideolojiye karşı çıkaeak çoklu inanç sistemi anlamına gelen inançlar arası eşitliği savunur. Kadının ve erkeğin Allah tarafından yaratılmasından dolayı eşit olduğunu savunmasından kaynaklı Osmanlı ve Çelebi Mehmet tarafından zındık ilan edilir. Börtlüce Mustafa ve Torlak Kemal ile giriştiği Aydın-Manisa isyanlarını bahane gösteren Çelebi Mehmet tarafından, Deli Orman mevkinde yakalanarak idam edilir. 1416 yılında Serez'de idam edilen şeyh Bedrettin, 3 gün darağacında asılı kalır. 1924 yılında Bedrettiniler tarafından Serez'den kemikleri alınan Şeyh Bedrettin'in naaşı Türkiye'ye getirilir. 1962 yılında ise Divanyolu'nda bulunan Türkocağı'na defnedilir.