23 Eylül 2024 Pazartesi

SES'den 8 Mart etkinliğinin yasaklanmasına tepki

İstanbul Tıp Fakültesi'nde 8 Mart etkinlikleri kapsamında yapılmak istenen panel "fazla siyasi olduğu" gerekçesiyle yasaklandı. Sağlık emekçileri yasağa tepki gösterdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmayı planladıkları etkinliğin dekanlık tarafından yasaklanmasına tepki gösterdi.
 
SES Aksaray Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Kadın Sekreteri Aynur Gürcan yaptı. Etkinlik için istenen salona önce izin verildiğini ancak dün gönderilen bir yazı ile fazla "siyasi" bulunduğu için yasaklandığı bilgisinin verildiğini söyleyen Gürcan, şunları söyledi: "Bugün gerçekleştireceğimiz panelin çok siyasi bulunuyor olması anlaşılır gibi değildir. 8 Martın içeriğine uygun olarak şubemiz kadın meclisinin hazırladığı program, kadın katılımcıların olduğu ve sürece dair kadın üye ve çalışanların ekonomik ve toplumsal olarak uğradıkları mağduriyetlerin anlatılacağı, deneyimlerin paylaşılacağı bir etkinlikti" dedi. 
 
Panelde konuşacak isimler şöyleydi: "Akademisyen Prof. Dr. Nilay Etiler, sağlık emekçisi Narin Duru, Flormarlı kadın işçilerden Hatice Yıldırım ve Aylin Bülbül."
 
Sağlık emekçileri olarak benzer saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Gürcan, şunları söyledi: "Sözleşmeli, taşeron, yarı zamanlı, geçici, vardiyalı, gönüllü, çağrılı ve 7/24 çalıştırılıyoruz. Çalışma saatleri, izinler ve iş tanımımız belirsizleşmeye devam ediyor. KHK'lar ile iş güvencemiz ortadan kaldırılıyor, on binlerce kadın emekçisi işinden uzaklaştırılarak itaat etmemiz isteniyor. Bütün bu eşitsizlikleri üreten ''Ataerkil Kapitalist Sisteme'' karşı örgütlenme ihtiyaçlarımız ve gerekçelerimiz her gün giderek çoğalıyor."
 
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın antidemokratik tutumunu protesto eden Gürcan, 8 Mart günü durumu protesto etmek için fakülte önünde buluşacaklarını belirtti.
 
Açıklamada "haftalık 35 saat çalışma, eşit işe eşit ücret, esnek çalışma uygulamasına son verilmesi, erken emeklilik hakkı, kreş hizmeti, iş güvenliği yasasının çıkarılması ve kadın bakanlığı kurulması" da talep edildi.