28 Eylül 2024 Cumartesi

SES Şişli: Promosyon anlaşması tam bir fiyaskodur

Sağlık Bakanlığı ve Ziraat Bankası sağlık emekçilerine dönük promosyon ödemeleri konusunda sözleşme imzaladı. İhalenin kapalı kapılar ardında, emekçilere kulak verilmeden gerçekleştiğini söyleyen SES Şişli Şubesi, promosyon sözleşmesinin derhal iptal edilmesini istedi.

Uzun süredir sağlık emekçilerinin gündeminde olan banka promosyon ödemelerinde Sağlık Bakanlığı Ziraat Bankası ile anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşmaya göre, 3 yıllık protokol kapsamında 25 bin 200 lira nakit, bin 800 lira kredi kartına para puan olmak üzere toplam 29 bin lira promosyon ödemesi yapılacak.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Eşbaşkanları Fadime Kavak ve Abuzer Aslan, anlaşmaya tepki gösterdi. 

İstanbul ili için ilk ihalenin 27 Ekim'de İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde yapıldığını hatırlatan Kavak, komisyon başkanının ihaleyi yarıda keserek 15 gün ileri ertelediğini ancak bir daha ihale görüşmesi yapılmadığını aktardı. Dün akşam bir başarı hikayesi gibi duyurulan promosyon anlaşmasını "tam bir fiyasko" olarak nitelendiren Kavak, ihalenin kapalı kapılar ardında, emekçilerin ve sendikaların talepleri gözetilmeksizin gerçekleştirildiğini vurguladı. "Biliyoruz ki bankaların yıllık kar oranları yüzde 400'lere çıkmakta. Ziraat Bankası Demirören'e verdiği krediyi geri alsın, kar edeceklerse patronlardan kar etsin. Biz emekçilerin haklarını sömürmesin" diyen Kavak, promosyon ihalesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Abuzer Aslan, haziran ayında bankaların aylık bin lira promosyon ücreti teklif ettiğini hatırlatarak, gelinen noktada aylık promosyon ücretinin 700 liraya düştüğünü söyledi. Emekçilerin promosyon ödemelerinin bir kısmının parapuan olarak verilmesiyle kredi kartı dayatmasında bulunulduğuna işaret eden Aslan, emekçilerin beklentileri sorulmadan, şeffaflıktan uzak bir ihale süreci yaşandığını kaydetti. "Buradan Sağlık Bakanlığı'nı uyarmak istiyoruz: Bu konuda sessiz kalmayacağız" diyen Aslan, ihaleler emekçiden yana, şeffaf yapılmadığı sürece ihaleyi alan bankayı kullanmayacaklarını, maaşlarını orada tutmayacaklarını açıkladı. Aslan, emekçilerin belirleyeceği bankalarla anlaşmanın yollarını arayacaklarını belirterek, sözleşmenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.