23 Kasım 2024 Cumartesi

SES, sağlıkta 2019 yılı taleplerini açıkladı

Mersin'de sağlık emekçileri, 2019 yılında sağlık alanına dair taleplerini düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, 2019 yılında sağlık alanına dair taleplerini düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.
 
Şube binasında yapılan basın açıklamasını SES Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü okudu. 2018 yılında AKP'nin emekçilerin ihtiyaçlarının yerine egemenlerin ihtiyaçlarını cevap verdiğini dile getiren Göncü, bu nedenle emek sömürüsünün derinleştiğini ifade etti. Göncü, "Savaş, çatışma, ötekileştirme ve baskı ile toplum yönetilmeye çalışılırken, yaratılan ekonomik kriz gerekçe yapılarak toplumun rıza gösterilmesi istenilmektedir. Ancak tüm baskılara rağmen ülkenin dört bir yanından yükselen irili ufaklı direnişler bu duruma olan itirazı gösterirken, emekçilerin haklarından vazgeçmeyeceklerinin önemli bir göstergesi olarak karşımızda durmaktadır. Yine bu itirazlar ne anti demokratik yönetim anlayışını ne de krizin bedelinin kabul edilmeyeceğini dile getirmektedir" dedi.
 
'TALEPLER KARŞILANINCAYA KADAR MÜCADELE'
 
AKP hükümetinin ekonomik krizi bahane ederek sağlık emekçilerinin taleplerine karşı kulak tıkadığını ve bu taleplerinden vazgeçmelerini istediğini vurgulayan Göncü, şunları söyledi:
"Ekonomik krizin faturası gerek zamlarla, gerek ekonomi ve istihdam politikalarındaki düzenlemelerle emekçilere çıkarılmaya çalışılırken seçim vaatlerine de yansıyan haklı taleplerimizden kriz gerekçesiyle vazgeçmemiz isteniliyor. Ne yazık ki bazı yandaş sendikalar da bu duruma çanak tutuyorlar. Ancak 'Krizin bedelini ödemeyeceğiz' diyen emekçiler, KESK'in öncülüğünde 'Yoksulluğa, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele' kampanyası çerçevesinde düzenlediğimiz İzmir, Samsun, Adana, Diyarbakır ve İstanbul bölge mitinglerinde bir araya geldi. Bu bölge mitinglerinde ve öncesinde sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak işyeri çalışmalar düzenleyerek, sorunlarımızı tespit ettik, taleplerimiz konusunda ortaklaşarak 2019 yılında yürüteceğimiz mücadele programını da oluşturduk."
 
Göncü, ardından sağlık emekçileri olarak 2019'da da bu konulardaki mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiği taleplerini şöyle sıraladı:
 
-3600 ek gösterge sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine de verilsin.
 
-Enflasyonla eriyen ücretlerimizdeki kayıplar giderilsin, sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan emekçilerin en düşük temel ücreti 6.500 TL olarak belirlensin ve tüm ödemeler emekliliğe de yansıtılsın.
 
-Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı) sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsasın, geçmiş çalışma yılları dâhil edilsin ve fiili çalışma şartı kaldırılsın.