28 Eylül 2024 Cumartesi

SES Dersim Şubesinden sosyal hizmetlerde yaşananlara ilişkin açıklama

Sosyal hizmetlerde yaşanan hukuksuzluklara ilişkin açıklama yapan SES Dersim Şubesi, yaşanan baskı ve mobbingi aktardı. Sorunların çözümü için önerilerini sıraladı.

SES Dersim Şubesi, sosyal hizmetler müdürlüğünde yaşanan mobbing ve baskılara karşı hizmet binası önünde açıklama yapmak istedi. Açıklamadan saatler önce alan ablukaya alınırken, SES ve Emek ve Demokrasi Platformu engellendi. Bunun üzerine hizmet binasından Sanat Sokağa slogan ve alkışlarla yürüyen kitle burada basın açıklaması yaptı.

Metni okuyan Dersim Şube Eşbaşkanı Karaman Yürük, sosyal hizmetlerin uygulanmasındaki sorunların yanı sıra sosyal hizmet emekçilerinin de sorunlarının gün geçtikçe arttığını söyleyen Yürük, "Mevcut iktidarın yönetim anlayışında, hükümetin vitrini olarak görülen Aile ve Sosyal Hizmetler, bu vitrin anlayışı ile yönetilmiş ve yönetilmektedir. Bu anlayışın bir sonucu olarak, sosyal hizmet alanının prensiplerini bilmeyen, mesleki yeterliliği olmayan, sosyal hizmet alanından gelmeyen, liyakatin zaten olmadığı üstten atamalar ile yöneticiler belirlenmektedir. Hal böyle olunca gelen yöneticilerin kısa süreli olması kaçınılmaz olmakta, buralar adeta bir basamak olarak kullanılmaktadır" dedi.

Sık il müdürü değişiminin mevcut sorunları çözümsüz hale getirdiğini, muhatap konusunda sorun teşkil ettiğini belirten Yürük, "Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de bu durumdan fazlası ile nasibini almaktadır. İl Müdürleri ve İl Müdür Yardımcılarının siyasi sebepler ile çok sık değişmesi, var olan sorunlar çözülemeden yeni sorunları ortaya çıkarmış, gelinen aşamada geçmişten de gelen sorunların büyüyerek devam etmesi ve çözülememesi bu açıklamamızı zorunlu hale getirmiştir. İlimizde yaşanan sorunların başında sosyal hizmet emekçilerine uygulanan kötü muamele, mobbing gelmektedir. Sosyal hizmet emekçileri ellerinden gelen özveri ile çalışırken, idareciler tarafından uygulanan adaletsiz iş bölümleri, çalışanlar arasında ayrımcılık, çalışanın fikri dahi sorulmadan gerçekleştirilen keyfi yer değişimleri iş barışına zarar vermekte, iş verimini azaltmaktadır. Uygulanan adaletsizliğe sesini çıkaran arkadaşlarımız ise keyfi tutanaklar ve Pertek ilçesine sürgün tehdidi ile sindirilmek istenmektedir. Üyelerimiz mobing ile yıldırılmaya çalışılırken, siyasi erke sırtını dayamış kimi kesimler ise korunup kollanmakta, soruşturma dosyalarının üstü örtülmekte, soruşturmalar şeffaf yürütülmemekte, soruşturmalarda ismi geçen, soruşturma kapsamında olan ve mağdur olan üyelerimize soruşturmanın akıbeti hakkında bilgilendirme dahi yapılmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında mesleki tanımların net olmamasının adaletsiz iş bölümünün yanı sıra çalışanlara meslek dışı işlerin verilmesine, meslek çalışanlarının mesleki olmayan komisyonlarda görevlendirilmesine yol açtığını kaydeden Yürük, şu talepleri sıraladı:
🔹"Personel arası ayrımcılığa, mobbinge, keyfi görevlendirilmelere son verilsin iş barışı sağlansın
🔹Personel görevlendirilmelerinde ve idareci atamalarında liyakat esas alınsın.
🔹Keyfi tutanaklara ve sürgün tehditlerine son verin!
🔹Mesleki alanımıza yönelik olmayan işlerde zorla çalıştırılmaktan vaz geçilsin.
🔹Soruşturmalar adil ve şeffaf bir şekilde yürütülsün. Neredeyse ülkenin tamamında tüm bu sorunların temelini oluşturan siyasal kadrolaşmaya son verilsin.
🔹Kimse torpil ile korunup kollanmaksızın, adil ve eşit bir iş ortamında ,ihtiyacı olan herkese nitelikli bir hizmet sunulmasına katkı sağlansın."