30 Eylül 2024 Pazartesi

SES Aksaray: Sefalete teslim olmayacağız

SES Aksaray Şubesi, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki göstererek, emekçiler ve emeklilere gerçek enflasyon oranında ücret artışı yapılmasını istedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına tepki göstermek için İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi önünde toplandı. "Hayat gerçek enflasyon rakamları yalan" pankartı açılan eylemde, "Sabretmeyeceğiz, şükretmeyeceğiz, hakkımızı istemeye devam edeceğiz", "Sefalete teslim olmayacağız, birleşe birleşe kazanacağız", "İnsanca bir yaşam, insanca yaşamaya yetecek bir ücret" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını Şube Başkanı Şener Sevgi okudu. Sevgi, hayatın günden güne pahalılaştığı, her geçen gün yeni bir zam haberiyle uyanıldığı zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, "Şükretmemiz, sabır göstermemiz isteniyor, bizlerin yaşamı her geçen gün daha da çekilmez hale gelirken, müttehitler, bankalar, parası olanlar karlarına kar katıyor. Haziran ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya, açlık sınırı 6 bin 391 lira olmasına rağmen Türk-İŞ başkanı utanmadan asgari ücretin 5500 olmasını olumluyor, aile fotoğrafı çektiriyor" ifadelerini kullandı.

Sarı sendikaların ise sefalete karşı mücadele yürütmek yerine suskunluk içinde olduğunu söyleyen Sevgi, TÜİK ve ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranları arasındaki farka dikkat çekti. Gittikçe ağırlaşan koşullarda sadece kamu emekçilerinin değil tüm ülkenin feryat ettiğini dile getiren Sevgi, şöyle devam etti: "Yüzde 1'lik kesimin yani patronların, sermayedarların, zenginlerin çıkarlarını korumak, onların servetlerini artırmak pahasına fatura yıllardır bizlere, yüzde 99'a kesildi. Bizden alınan vergilerin bize değil patronların, sermayenin kasasına teşvik, vergi, affı, vergi indirimi olarak aktarılmasına dayalı bu düzende fatura hep bize kesildi. Bin bir türlü Ali Cengiz oyunu ile düşük gösterilen resmi enflasyona göre artırılan maaşlarımızla, ücretlerimizle fatura hep bize kesildi."

İktidarın yasal bir hak olan enflasyon artışını lütuf gibi göstermeye çalıştığına dikkat çeken Sevgi, işçileri, emekçileri, emeklileri göstermelik ücret artışlarıyla avutmak yerine tüm emekçi ve emeklilerin ücretinin en az vergi oranı artışında yani yüzde 101 oranında arttırılması gerektiğini söyledi.

Sevgi, KESK olarak başta kamu emekçileri olmak üzere tüm işçi ve emekçileri insanca bir yaşam ve insanca bir ücret için sefalet dayatmasına karşı birleşik mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Eylem, "Sefalete teslim olmayacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganlarıyla son buldu.