22 Eylül 2024 Pazar

Serêkanîye kampında 8 Mart paneli düzenlendi

JKŞ, 8 Mart çalışmaları kapsamında Hesekê'de bulunan Serêkanîye kampında panel düzenledi, "Biz kadınlar dünyaya renk ve ışık veriyoruz. Bu ışığı ve rengi büyütelim" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çalışmaları kapsamında işgal nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan ailelerin bulunduğu Serêkanîye kampında panel düzenledi.

"Kadınlar örgütleniyor, devrimine sahip çıkıyor" sloganıyla gerçekleştirilen panele, onlarca kadın katıldı. Seminer 8 Mart konulu sinevizyon gösterimiyle başladı.

Panelde konuşan JKŞ'li Nûjiyan Baran, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesini anlattı. Baran, "Mücadele eden işçi kadınların katledilmesi sonrasında 8 Mart, Clara Zetkin öncülüğünde alınan kararla Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi" dedi.

DÜNYA KADIN GREVİNE SES VERELİM
Dünya genelinde kadın özgürlük mücadelesinin daha da geliştiğine dikkat çeken Baran, son yıllarda kadınların 8 Mart günü grev gerçekleştirdiğini hatırlattı. Dünya Kadın Grevine Rojava'dan ses vermenin önemine dikkat çeken Baran şunları söyledi: "Grev nasıl ortaya çıktı? Bugün dünya kadınları greve çıkarak sonuç alıyorlar. Hedeflerini zafere ulaştırıyorlar. Bütün dünyada kadın grevi başka şekillerde başladı. Rojava'da kadınlar da birçok yöntemle bu greve katılabilir" şeklinde konuştu.

Kadınların toplumsal erkek şiddeti nedeniyle yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Baran, "Rojava'da kadınlar katlediliyor. Küçük yaşta evlilik oluyor hala. Bunlara karşı direnmeli ve birleşmeliyiz. JKŞ olarak bütün emekçi kadınlara çağrımız, direnelim, mücadele edelim. Devrimi büyüterek, özgürlüğümüze sahip çıkalım. Biz kadınlar dünyaya renk ve ışık veriyoruz. Bu ışığı ve rengi büyütelim" diye belirtti.

IVANA HOFFMANN ANILDI
Panelde, 7 Mart 2015 tarihinde Til Temir'de şehit düşen enternasyonal komünist savaşçı Ivana Hoffman'ın annesi Michaela Hoffmann'ın gönderdiği video mesajı da izletildi.

JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, Ivana Hoffman'ın Rojava halklarının özgürlüğü için IŞİD çetesine karşı savaşırken Til Temir'de şehit düştüğünü hatırlattı. Sido, "Kadın şehitlerin yolunu takip edeceğiz, şehit kadın yoldaşlar sayesinde bu düzeye geldik. Kazanımlarımızı, özgürlüğümüzü savunacağız" dedi.

Kadınları mücadeleyi büyütmeye çağıran Sido, "Zulüm gören kadınlar kendilerini özgürleştirmeli. Zulme karşı çıkmalı ve haklarını sahiplenmeli. Tüm dünya kadınlarına çağrımız, özgürlüğümüze, haklarımıza sahip çıkalım" şeklinde konuştu.