1 Ekim 2024 Salı

Şenyaşar ailesiyle Boğaziçi direnişine 'barış ve demokrasi' ödülü

İstanbul Tabip Odası tarafından faşistlerce katledilen diş hekimi Sevinç Özgüner anısına verilen "İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü" sahiplerini buldu. 32'ncisi gerçekleştirilen törende ödül Şenyaşar ailesi ve Boğaziçi direnişi bileşenlerine verildi.

İstanbul Tabip Odası'nın faşistler tarafından katledilen diş hekimi Sevinç Özgüner anısına düzenlediği "İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni", Cağaloğlu'nda bulunan oda binasında gerçekleşti. Bu sene 32'ncisi verilen ödülün sahipleri Şenyaşar ailesi ve Boğaziçi Direnişi bileşenleri oldu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm'ün yanı sıra çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle ve meslek örgütü temsilcisinin katıldığı tören, adalet, barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

ERDOĞAN: ŞENYAŞAR AİLESİNE KATLİAMA SAĞLIK EMEKÇİLERİ SESSİZ KALAMAZ
Sevinç Özgüner ve ödül hakkında bir sunumla devam eden törende ilk sözü İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan aldı. Özgüner'in barışı savunduğu için katledildiğini ifade eden Erdoğan, sağlık emekçileri olarak adalet, barış ve demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini vurgulayarak, sağlıklı bir toplum için bunların olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Şenyaşar ailesine dönük katliamın da bir hastanede yaşandığını hatırlatan Erdoğan, "Bu saldırılar karşısında hekim örgütlerinin sessiz kalmasını düşünülemez. Umudun yolunu açan, haksızlığı karşı hak arayan Şenyaşar ailesinin ve Boğaziçi çalışanlarının her mecrada hak arayış mücadelesi sürdürüyor bu mücadelede yanlarındayız" ifadelerini kullandı.

FİNCANCI: ÖZGÜNER FAŞİST ÇETELER TARAFINDAN KATLEDİLDİ
Ardından söz alan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Özgüner'e sıkılan kurşunun herkesin yüreğine isabet ettiğini söyledi. İlk kadın TTB Merkez Konseyi üyesi olan Özgüner'in faşist çeteler tarafından katledildiğini kaydeden Fincancı, "Faşizmin yükseldiği dönemlerde önce barışı, demokrasiyi, adaleti, özgürlüklerimizi hedef alır faşistler" dedi.
Ödülün anlam ve önemine işaret eden Fincancı, barış ve demokrasi mücadelesinin bitmemesi çağrısında bulundu.

Şenyaşar ailesi ve Boğaziçi direnişi hakkında bir sunumla devam eden törende, Şenyaşar ailesinin ödülünü Şebnem Korur Fincancı, Boğaziçi direnişi bileşenlerinin ödülünü ise Nergis Erdoğan teslim etti.

EMİNE ŞENYAŞAR: BU HÜKÜMETİN ADALETİ YOK
Ödül töreninde konuşan Emine Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar serbest bırakılmadan adalet nöbetini sonlandırmayacağını kaydetti. Şenyaşar, "Bu hükümetin adaleti yok. Bu adam vekil olamazdı devlet arkasında diye vekil oldu. Adliyenin önüne gidiyorum beni gözaltına alıyorlar, oğlumu dövüyorlar ama ben oğlum serbest bırakılana kadar mücadele edeceğim" ifadelerini kullandı.

FERİT ŞENYAŞAR: ADALET YERİNİ BULANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
Daha sonra söz alan Ferit Şenyaşar, kamuoyu baskısı ile AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın abisinin de içinde olduğu 4 kişinin tutuklandığını hatırlattı. Ancak davanın dört yıldır soruşturma aşamasında olduğunu belirten Şenyaşar, "Bu katliam sadece bize yapılmadı. Kardeşlerim ve babam kendi ayakları ile hastaneye gittiler ama katledildiler. Adalet yerini bulana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

Boğaziçi Direnişi Birleşenleri adına ödülü alan Prof Dr. Lale Akarun ise Şenyaşar ailesinin yanında kendi mücadelelerinin bir şey ifade etmediğini dile getirdi. Akkarun, bu iki mücadelenin ortak yanının adaletten vazgeçmemek olduğunu söyleyerek, "Kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz çünkü umuda olan inancımızı kaybetmedik" ifadelerini kullandı.

Ödül töreni açık kürsüyle son buldu.