25 Eylül 2024 Çarşamba

Şenyaşar: Adalet mücadelemizi herkes için Meclis'e taşıyacağız

757 gündür Urfa Adliyesi önünde anne Emine Şenyaşar ile birlikte adalet arayan Ferit Şenyaşar, bu mücadeleyi Meclis'e taşımaya hazırlanıyor. Adalet arayan herkesin talebini Meclis kürsüsüne taşıyacağının altını çizen Şenyaşar, "Türkiye'nin genelinde meydana gelen katliamlarla ilgili hesap soracağız" dedi. Urfa halkının, AKP'nin Urfa 1. sıra adayı Adalet Bakanı Bozdağ'a Emine annenin adalet çığlığını soracağını vurgulayan Şenyaşar, "Bekir beyin verecek bir yanıtı yoktur" dedi. AKP'nin Türkiye'deki en büyük yenilgiyi Urfa'dan alacağını vurguladı, Urfa halkının yalanlara inanmayacağını, tarafını adalet arayışçılarından yana belirleyeceğini söyledi.

Tarih 14 Haziran 2018. AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve akrabaları seçim çalışmaları kapsamında Urfa'nın Suruç ilçesinde oy istemek için Şenyaşar ailesinin işyerine girdi. Şenyaşarlardan "oy verilmeyeceği" yanıtını alınca Yıldız'ın koruma ve yakınları aileye saldırdı. İşyerinde başlayan saldırı Suruç Devlet Hastanesinde devam etti. Yüzlerce kişi ellerinde sopa, silah, kesici ve delici aletlerle aileyi linç etti.

ŞENYAŞAR AİLESİNDEN ÜÇ KİŞİ KATLEDİLDİ
Saldırıyı duyan baba Esvet Şenyaşar ve anne Emine Şenyaşar çocuklarını görmek için hastaneye gitti. 64 yaşındaki Esvet Şenyaşar, Emine Şenyaşar'ın gözleri önünde hastanede katledildi, 38 yaşındaki Adil ve 33 yaşındaki Celal Şenyaşar da hastanedeki katliamda yaşamını yitirdi. Katliamdan son anda kurtulan Fadıl Şenyaşar ise taburcu olduktan sonra tutuklandı ve 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

ADALET NÖBETİ 757. GÜNÜNE ULAŞTI
Anne Emine Şenyaşar ve katliamdan "ölü" taklidi yaparak kurtulan Ferit Şenyaşar, iki yılı aşkın süredir Urfa Adliyesi önünde adalet arıyor. 757 gündür Adalet Nöbetinde olan Ferit Şenyaşar bu mücadeleyi Meclise taşımaya hazırlanıyor.

'ADLİYE ÖNÜNDE MAĞDUR OLANLARIN DA SESİ OLMAYA ÇALIŞTIK'
Yeşil Sol Parti'nin Urfa milletvekili adayı Ferit Şenyaşar ETHA'ya adaylık sürecini, adalet mücadelesini ve Meclis'te yürüteceği çalışmaları anlattı. Bugüne kadar hangi görevi üstlendiyse en iyi şekilde yerine getirmek için çabaladığını, bu mümkün olmadığı durumlarda da görevi reddettiğini belirten Şenyaşar, milletvekilliğinin büyük bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. Ailesine yönelik katliamın ardından iki yıldır Emine anneyle birlikte Urfa Adliyesi önünde adalet aradıklarını belirten Şenyaşar, "Talebimiz adalet. Bizim gibi birçok insan mağdur olduğu için herkesin sesi olmaya çalıştık" dedi.

'YARGI GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ'
2018 yılında Suruç Devlet Hastanesinde meydana gelen katliamda ailesinden üç kişiyi kaybettiğini hatırlatan Şenyaşar, "Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir hukuk devleti olduğuna, yargının bağımsız ve tarafsız hareket edeceğine inanıyorduk. Ama katliam sonrasında maalesef yargı görevini yerine getiremedi. Bunun için adliye önünde anneyle adalet nöbeti başlattık. Kimseye iftira atmadık, kamuoyuna olanları olduğu gibi anlattık. Ve mücadelemiz büyük bir şekilde sahiplenildi" ifadelerini kullandı.

'ADALET NÖBETİNİ MECLİSE TAŞIYACAĞIZ'
Kamuoyundan, "adalet mücadelesini artık Meclise taşıyın" talebi geldiğini söyleyen Şenyaşar, şöyle devam etti: "Bu talebi değerlendirdik. Annemle iki yıldan fazladır adliye önünde nöbet tutuyoruz. Anne 65 yaşındadır ve artık bu nöbeti sürdürecek takati kalmadığını düşünüyoruz. Çağrıyı dinleyerek Yeşil Sol Parti'den aday olduk. Adalet nöbetimizi meclise taşıyacağız. İstediğimiz adalet sadece kendi ailemiz için değil başta bu coğrafya olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde katliamlar yaşandı, benzer mağduriyetler var. Eğer meclise gidersek bölge coğrafyamız olmak üzere Türkiye'nin genelinde meydana gelen katliamlarla ilgili hesap soracağız."

Katliam failleri arasında ya AKP'li bir milletvekili ya yakını ya da hükümet içinden bir yetkili olduğuna dikkat çeken Şenyaşar, yargının bundan dolayı işlemediğini savcıların işlerini yapmadığını söyledi. İşyeri ve hastanede meydana gelen katliam davalarına ilişkin savcılarla görüştüklerinde "gerekeni yapacağız zaman verin" dendiğini aktaran Şenyaşar, "Geç gelen adalet adalet değildir diye bir söz var. Beş yıllık süre geride kaldı. Yargılamaya baktığımızda bir arpa boyu bile ilerlemiş değiliz. Seçimden iki gün önce hastane ve işyeri davasıyla ilgili beş yıl sonra ilk duruşma yapılacak. Adalet istiyoruz, hakkın yerini bulmasını istiyoruz. Mücadelemizi meclise taşırsak adliye önündeki nöbeti mecliste sürdüreceğiz" dedi.

'MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR HERKES İÇİN SÜRDÜRECEĞİZ'
Ancak Meclis'teki mücadelenin daha geniş kapsamlı olacağını, katliamlar yaşayan ailelerin sesini kürsüye taşıyacağını belirten Şenyaşar, "Kürsüye her çıktığımda farklı bir aileden fotoğrafla çıkacağım. Herkes için hak hukuk adalet diyeceğiz, insanca bir yaşam için, barış içinde bir Türkiye yaratmak için durmayacağız, çalışacağız ve mücadelemizi sonuna kadar herkes için sürdüreceğiz" diye kaydetti.

'ADALET BAKANINA HERKES ANNENİN ADALET ÇIĞLIĞINI SORACAK'
Adalet Bakanı AKP'li Bekir Bozdağ'ın Urfa'da 1. sıradan milletvekili adayı olduğuna dikkat çeken Şenyaşar, annesinin adalet çığlığının Urfa'nın tüm sokaklarında yankılandığını vurguladı. Urfa'dan AKP'nin Urfa'da oylarında büyük düşüş yaşanacağını kaydeden Şenyaşar, "Hz. İbrahim ateşe atılırken halk içinden de bu ateşi körüklemek için odun taşıyanlar olmuştur. Bu seçimde de AKP'ye oy verenler olacak ama AKP tüm ülkede yaşayacağı en büyük oy kaybını Urfa'da yaşayacak. Gençler, onurlu insanlar, vicdanı olan insanlar davamıza sahip çıktı. Bekir Bozdağ halk içine çıkamayacak. Oy için gittiği halk Urfa Adliyesini gösterecek, 'bu adaletsizlik niye devam ediyor, anne neden iki yıldır adliye önünde' diye soracak. Ve Bekir beyin buna vereceği herhangi bir cevabı yoktur" dedi.

'HALKIN AKLIYLA DALGA GEÇİYORLAR'
Bozdağ'ın kapalı spor salonunda yaptığı aday tanıtım programında salonun yarısından fazlasının boş olduğunun altını çizen Şenyaşar, "Adalet Bakanı olmasına rağmen adaletle ilgili tek bir cümle kullanmadı" vurgusu yaptı. Yerli TOGG'la Urfa'ya gelen Bozdağ'ın TOGG'u övmesine ilişkin ise şunları söyledi: "Bir hesap yaptım, memur maaşı 12 bin lira. Hiç harcama yapmadan 8 yıl para biriktirirse TOGG alabilecek. Kürtçe açıklama yapıyor 'tüm engelleri kaldırdık' diyor ama Meclis kürsüsünde Kürtçe konuşulduğunda ses kesiliyor, 'bilinmeyen bir dil' diye tutanaklara geçiyor. Başörtüsünden bahsediyor dini istismar ediyor, Ayasofya'dan camilerden bahsediyor dini duyguları kullanarak halkı sömürmeye çalışıyor. Urfa halkı eski halk değil, okuyan, sorgulayan büyük bir kesim var. Bu vaatler Urfa halkı için geçersizdir. Konuşmaları kimse umursamıyor halk onurlu bir yaşam istiyor, adalet istiyor. Türkiye'de büyük bir ekonomik kriz var diğer bakanlara da baktığımızda seçim için çalışmalar yapıyor sanki halkla alay eder gibi konuşuyorlar."

'ADALET BAKANI SELDE VEFAT EDENLERİN AİLELERİNE GİDEBİLECEK Mİ?'
Son olarak on binlerce insanın iktidarın politikaları sonucu katledildiği Maraş merkezli depremleri ve ardından Urfa'da meydana gelen seli hatırlatan Şenyaşar, "Afetlerin felakete dönüşmesinin en büyük sebebi önlemsizliktir, hükümetin imar affıdır. Urfa'da yaşanan sel felaketinde yeterli önlemler alınmadığı için 16 yurttaşımız vefat etti. Ve bu olaydan sonra Tarım Bakanı çıkıp basın açıklamasında 16 insanımız vefat etti, öldü ama toprak suya doydu diyor. Adalet Bakanı seçim çalışması yaparken vefat eden, selde ölen insanların ailelerini ziyaret edecek mi? Bizim hedefimiz şu hiçbir dünya ve ülke menfaati bir insan yaşamından, insan hakkından daha önemli değildir. Bir devleti ayakta tutan ekonomi ve adalettir. Türkiye'nin ekonomi durumunu bütün yurttaşlar hissediyor bir adaletsizlik olduğunu da herkes çok iyi biliyor" diye ekledi.