23 Eylül 2024 Pazartesi

Sendikalardan ortak açıklama: Ağaç AŞ. işçilerinin talepleri talebimizdir

DİSK'e bağlı sendikalar ile İnşaat-İş'e ve TOMİS, hakları için direnişe geçen BTO-SEN üyesi Ağaç AŞ. işçilerinin taleplerini sahiplendiklerini kaydetti ve İBB'ye, Ekrem İmamoğlu'na işçilerin taleplerini kabul etme çağrısı yaptı. 

DİSK'e bağlı Limter-İş, Sosyal-İş İstanbul, Dev-Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi, Enerji-Sen, Güvenlik, Yapı-İş ile TOMİS, Dev-Tekstil, İnşaat-İş Sendikası "Ağaç Aş işçilerinin yanındayız" diyerek bir açıklama yaptı ve İBB ile Ekrem İmamoğlu'na işçilerin haklı taleplerini görme çağrısında bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç AŞ. işçileri DİSK/BTO-Sen üyesi oldukları için işten atılanların geri alınması, toplu sözleşme imzalanması ve işçiler üzerindeki baskıların son bulması talebiyle İBB'nin Saraçhane'deki binası önünde eyleme başladı. 

İşçilerle dayanışma için açıklama yapan sendikalar işçilerin insanca bir yaşam ve çalışma koşulları için harekete geçtiğini ve İstanbul halkına dayanışma çağrısı yaptığını hatırlattı.

İşçilerin taleplerinin hatırlatıldığı açıklama, şu ifadeler yer aldı: "Yani onlar insani, yasa, anayasa ve Uluslar arası sözleşmeler ile güvenceye alınmış haklarını istiyor. Yazın sıcağında ve tozunda, kışın soğuğunda; kar, yağmur ve çamur içinde çalışan kardeşlerimize reva görülen ücret ve çalışma koşulları hiç bir vicdanın kabul edemeyeceği kadar ağır. Kiraların en az 3 bin, bir çayın 8, simidin 4 lira olduğu bir kentte onları asgari ücretle çalışmaya zorlamak kölelik dayatmak değilde nedir? Üstelik buna karşı çıkıp sendikalaştıkları zamanda şefler üzerinden sistematik bir baskı mekanizması işletiliyor arkadaşlarımıza karşı. Hakkını istediği ve sendikalaştıkları için işten atmak, sürgün etmek, tehdit etmek, sendika değiştirmeye zorlamak insani olmadığı gibi açıkça suçtur. Dahası Ağaç Aş.'ye çöreklenmiş herkesin malumu olan çıkar şebekesi ortada dururken işçilerle uğraşmak bu suçun açıkça savunulması anlamına gelmektedir. 

Biz kardeş sendikamız BTO-SEN ve Ağaç AŞ işçilerinin taleplerini talebimiz, mücadelelerini mücadelemiz saydığımızı buradan ilan ediyoruz ve biz de geliyoruz diyoruz. 

Ağaç AŞ işçilerini bu duruma düşürmek eğer bilinçli değilse bir utanç vesikasıdır. 

İBB meclisi ve başkanı Ekrem İmamoğlu'nu işçilerin haklı taleplerini bir an önce kabul etmeye çağırıyoruz."