29 Eylül 2024 Pazar

Semra Güzel'e dönük tutuklama saldırısına çok sayıda kentte tepki

HDP milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına karşı ülke çapında pek çok kentte sokağa çıkan HDP'liler, Güzel'in Kürt halkının iradesi olduğunu belirterek, iktidarın Kürt düşmanı politikalarına karşı özgürlük mücadelesinin süreceğini vurguladı.

Hedef gösterilmesinin ardından dokunulmazlığı kaldırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına ülke çapında tepki gösterildi.

VAN
HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Star Kadın Derneği, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Barış Anneleri Meclisi, Semra Güzel'in tutuklanmasına karşı HDP'nin Edremit ilçe binası önünde toplandı. Açıklamada, Kürtçe "Semra Güzel halkın vekilidir, kadınların iradesidir, başımızı eğemezsiniz" pankartı taşındı.

HDP Van İl Örgütü Eşbaşkanı Handan Karakoyun, saray medyasının Güzel'in tutuklanmasını yalan bilgilerle duyurduğuna dikkat çekerek, Güzel'in her türlü zorluğa karşı mücadele ettiğini belirtti. Karakoyun, "Bugüne kadar her türlü saldırıya karşı direnmiş, cesaretle mücadele etmiş hiçbir arkadaşımızın mücadeleden ve onun gerektirdiği bedellerden kaçması söz konusu değildir. Elbette bu iktidarın denetiminde olan, siyasallaşan yargıya güvenmiyoruz. Bu yargının tarafsız, bağımsız ve vicdani bir karar vereceğine inanmıyoruz. Ancak AKP zihniyetiyle mücadele ettiğimiz gibi onun her türlü aparatıyla da mücadele etmeyi ilke edinmiş bir siyasi partiyiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Kürtler baş eğmiyor" sloganı atıldı.

VAN BAROSU: İNSANLIK DIŞI UYGULAMANIN TAKİPÇİSİYİZ
Van Barosu İnsan Hakları Merkezi de baro binasında açıklama yaparak, Güzel'e dönük insanlık onurunu zedeleyici uygulamalara tepki gösterdi. Açıklamaya ÖHD ve İHD üyeleri de destek verdi.

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Eşbaşkanı Burcu Şeber, Semra Güzel'e yönelik muamelenin takipçisi olacaklarını belirtti. Şeber, "Günlerdir sosyal medya platformlarına servis edilen, pek çok suç iddialarının olduğu bir ortamda bir tane bile soruşturma başlatılmamış olması bizleri umutsuzluğa düşürse de adalete olan inancımızla söz konusu ihlalin takipçisi olacağımızı bildiririz. Milletvekili Semra Güzel'e bu onur kırıcı muameleyi uygulayan, emir veren kişiler hukuken hiçbir geçerliliği olmayan ters kelepçeyi hukuk zeminine oturtmaya çalışmış ve işkenceyi meşrulaştırarak açıkça suç işlemişlerdir. Bu kişiler hakkında ivedilikle soruşturulma başlatılmalıdır" dedi.

HAKKARİ
HDP Hakkari Kadın Meclisi, kent merkezi ve Yüksekova'da açıklama yaptı. HDP Yüksekova İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamaya, HDP milletvekili Sait Dede ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Yaşanan hukuksuzluk karşısında tüm kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yapan HDP Kadın Meclisi üyesi Gülcan Ceylan, "Muhalefeti, iktidarın kendi suçlarını örtbas etme girişimlerine ortak olmamaya çağırıyoruz" dedi. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de, "Haklı bir mücadele yürüttüğümüz için kimseye diz çökmedik, kimseye boyun eğmeyeceğiz. Bu mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

HDP Hakkari İl Örgütü önünde düzenlenen açıklamaya ise çok sayıda kişi katıldı. HDP Hakkari il Eşbaşkanı Hümeyra Armut, Güzel'in başının eğilmeye çalışılmasıyla muhalefete ve halka gözdağı verildiğini ifade etti. Armut, "Semra Güzel halkın vekilidir. Kadınların iradesidir" dedi.

Açıklama, "Semra Güzel onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana Jinan" sloganlarıyla son buldu.

ŞIRNAK
HDP, DBP ve TJA, Güzel'in tutuklanmasına Şırnak HDP İl Örgütü önünde tepki gösterdi. "Semra Güzel irademizdir" pankartı açılan açıklamaya, HDP milletvekili Hasan Özgüneş'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı yapan HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salgucak, Semra Güzel'in AKP-MHP tarafından hedef gösterildiğini vurguladı ve "Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel'in dün bir kez daha kirli bir kumpasla özgürlüğü gasp edilmiştir. Her defasında yeni bir saldırı konsepti ile AKP-MHP ittifakı yaşadıkları çok boyutlu krizin üzerini örtmek istemektedir. İktidarın bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır" dedi.

Ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, iktidarın tüm suçlara göz yumarken seçilmiş bir halkın iradesini gasp ettiğini vurgulayarak, "Çetelerini dışarıda tutanlar, bugün korudukları tüm katiller ve hırsızlar seçilmiş bir iradeyi hedef aldılar. Samra Güzel'in tutuklanmasını kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. İktidar bir gün Kürtlere, bu halka mutlaka hesap verecekler" dedi.

Açıklama, "Semra Güzel irademizdir" ve "Bijî tekoşîna jina" sloganlarıyla son buldu.

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü, HDP Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına ilişkin Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve çok sayıda kişi katıldı. "Semra Güzel irademizdir" pankartının açıldığı açıklamayı HDP Dersim İl Örgütü adına Besime Gök okudu.

AKP-MHP iktidarının HDP ve demokratik siyasete dönük saldırılarını giderek arttırdığını söyleyen Gök, son olarak Semra Güzel'in tutuklanmasıyla iktidarın anti-demokratik uygulamalarda sınır tanımadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Gök, şöyle devam etti: "Milletvekilimizin gayri ahlaki bir şekilde gözaltına alınması, yaptığı bu operasyonun iktidar tarafından düzeysiz bir dil kullanılarak kamuoyuna lanse edilmesi iktidarın acizliğini göstermektedir. Semra Güzel'in bu şekilde gözaltına alınması halk iradesine yönelik sürdürülen darbenin devamıdır. Semra Güzel şahsında hedef alınan demokrasi ve Kürt halkıdır. Bu saldırılar yıllardır HDP'ye karşı sistemli bir politika olarak yürütülmektedir" diye belirtti.

ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi ve İl Örgütü, il binasında açıklama yaptı. "Semra Güzel halkın vekilidir, halkın iradesine dokunma" pankartı açılan eylemde açıklamayı HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya okudu. Güzel'in gayri ahlaki bir şekilde gözaltına alınmasının iktidarın acziyetinin göstergesi olduğunu kaydeden Kaya, Güzel'i hedef gösteren Soylu'ya seslenerek, "Kadınları değil, kadın katillerini tutuklayın. Sosyal medya paylaşımları ile toplumda milliyetçiliği, ırkçılığı, cinsiyetçiliği, kadın düşmanlığını körüklemekle işlediğiniz suçların üzerini örtemeyeceksiniz. Kadınlar sizlerin bu kirli politikaları karşısında asla diz çökmeyecek. Bulunduğumuz her yerde ‘Semra Güzel irademizdir' demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BATMAN
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına Batman'da yapılan açıklama ile tepki gösterildi. HDP Batman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamayı, HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan okudu. Doğan, "Tutuklanan Milletvekilimiz Semra Güzel dahil olmak üzere rehin alınan arkadaşlarımız, siyasetçilerimiz serbest kalana ve gerçek suçlular adalet önüne çıkarılana kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

İHD Batman Şubesi de yaptığı açıklamayla Semra Güzel'e dönük onur kırıcı muameleyi kınayarak, "Gözaltı ve tutuklama uygulamaları, sürekli soruşturma ve kovuşturma tehditleri, yapılan yasal düzenlemeler ve faaliyetlerin yasaklanması ile sürekli baskı altında tutulmaya ve yıldırılmaya çalışılan biz kadın hakları savunucuları tüm baskılara rağmen hak mücadelemize devam ettiğimiz ve edeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz" dedi.

Ağrı, Kars, Iğdır ve Muş'ta HDP çağrısıyla yapılan eylemlerde de, Semra Güzel'in tutuklanmasının Kürt sorununda çözümsüzlüğün ısrarının devamı olduğu belirtilerek, AKP-MHP iktidarının Kürt halkına boyun eğdirme operasyonlarına karşı özgürlük mücadelesinin kararlılıkla süreceği vurgulandı.