30 Eylül 2024 Pazartesi

'Sel değil, rant öldürüyor'

Esenyurt'ta sel nedeniyle halkın mağduriyeti sürüyor. ESP, Halkevleri, BDSP, Emektar Daktilo ve Esenyurt Derneği, açıklama yaparak, selin rant politikalarının sonucu oluştuğunu söyledi, örgütlenme çağrısı yaptı.

ESP, Halkevleri, BDSP, Emektar Daktilo, Esenyurt Alternatif Kültür Sanat Derneği, "Sel değil rant öldürüyor" şiarıyla açıklama yaptı.

Selin vurduğu Esenyurt Pınar Mahallesi önünde yapılmak istenen açıklamayı polis, sokakta çalışma olduğu ve cadde trafiğe kapatılacağı iddiasıyla engellemek istedi.

Engellemeyi kabul etmeyen örgütler, "Sel değil rant öldürür" yazılı pankart açarak açıklamaya başladı. Polis bu sırada pankartı almaya çalıştı, kısa bir gerginlik yaşandı. 

Polis, basının görüntü almasını engellemeye çalıştı. Açıklama için toplanan halk da dağıtılmak istendi. 

Eylem tüm engellemelere rağmen yapıldı. Yapılan açıklamaada, Esenyurt'ta yaşanan sel felaketinin yağmurdan değil, AKP'nin rant politikalarının sonucu oluştuğu belirtildi. Açıklamada, "Dere yataklarının ıslahı sırasında kar amacı güden, kentleşme politikalarına AKP'li Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu döneminde izin verilmiştir" denildi.

'SERMAYEYE KARŞI ÖRGÜTLENELİM'
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Esenyurt Halkı; Deprem yoksulları vuruyor, pandemi yoksulları vuruyor, sel yoksulları vuruyor! Zenginler villarında saraylarında keyiflerini sürerken biz yaşam mücadelesi veriyoruz! Daha fazla kâr Daha fazla rant anlayışı, doğayı tarumar ediyor, bedelini kirli savaşlarında olduğu gibi bu suçta payı, olmayan yoksul halkımıza ödetmeye çalışıyor. Tek çıkış yolumuz sermayenin çıkarlarını gözeten bu anlayışa karşı halk iktidarıdır."

RANT POLİTİKALARIN HALK TEPKİ GÖSTERDİ
Açıklamanın ardından mağdur ailelere dayanışma ziyareti yapmak isteyen devrimcileri polis takip etti. Bu esnada sağanak yağmurun başlaması üzerine sokakta olan halk tepki gösterdi. Halk," Her yer beton, ağaç yok toprak yok" dedi.

Yağmur nedeniyle mahalle hala sular altında. Polis, hala mahalleye giriş çıkışları engelliyor.