28 Eylül 2024 Cumartesi

Şebnem Korur Fincancı'nın duruşması başladı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istediği için tutuklandığı dosyada ilk duruşma başladı. Duruşma öncesinde İstanbul Adliyesi önünde toplanan yüzlerce kişi "Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılsın" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın ilk duruşması başladı. Gerillaya yönelik kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istediği için tutuklanan Fincancı'nın davası Çağlayan'da bulunan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Duruşmanın görüldüğü salona getirilen Fincancı için duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapıldı.

Çağlayan Meydanı polis tarafından abluka altına alındığı için Çağlayan Metro durağı girişinde yapılan açıklamaya, TTB Merkez Konsey yöneticilerinin yanı sıra, tabip odalarının yöneticileri, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, HDP ve CHP milletvekilleri, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

KORAMAZ: MESLEK ÖRGÜTLERİ YILLARDIR İKTİDARIN HEDEFİNDE
"Şebnem Hoca onurumuzdur", "TTB susmadı, susmayacak", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarının atıldığı açıklamada söz alan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, tutuklama kararına tepki gösterdi. Şebnem Korur Fincancı'nın insan hakları alanında deneyimli, birikimli bir bilim insanı olduğunu hatırlatan Koramaz, kimyasal silah kullanımına ilişkin verdiği yanıtın arkasından dolanılarak önce Fincancı'nın tutuklandığını ardından saldırının TTB'ye yöneldiğini belirterek, kınadı.

Koramaz, "Bu ülkeyi 20 yıldır yöneten iktidar sağlık, eğitim, sosyal güvenlik gibi sosyal hizmetlerin ticarileştirilmesini, bu ülkenin doğal kaynaklarının, kamusal varlıklarının özelleştirilmesini, laik yaşamın bitirilmesini hedef alan bir gündeme sahip. Bizim gibi kamu kurumu niteliğindeki anayasal meslek kuruluşları da kamucu bir bakış açısına sahip oldukları için, bu ülkenin gelişmesi, kalkınması için mücadele ettikleri için, ülkede sömürü, talan, yıkım politikalarına ve halkın içinde tutulduğu baskıya karşı çıktıkları için yıllardır siyasi iktidarın hedefinde. Şebnem Korur Fincancı'ya yapılan saldırının TTB'ye yönelmesi de bunun en somut örneklerinden birisi" dedi.

ÖKTEN: FİNCANCI SERBEST BIRAKILSIN, BERAAT ETTİRİLSİN
Şebnem Korur Fincancı'nın fotoğraflarının yer aldığı "Şebnem hocaya özgürlük", "Şebnem hoca yalnız değildir", "Şebnem de Mücella da biziz, gerçekler için mücadele edeceğiz", "Gerçekleri karartamazsınız" dövizlerinin açıldığı eylemde basın açıklamasını TTB İkinci Başkanı Ali Ökten okudu. Yaklaşık iki aydır tutuklu bulunan Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılmasını ve beraatı yönünde karar verilmesini isteyen Ökten, "Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz" dedi.

İnsan hakları, emek ve meslek örgütleri, barolar, sendikalar, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi başta olmak üzere evrensel hekim örgütlerinin beklentisinin Fincancı'nın serbest bırakılması olduğunu söyleyen Ökten, "İnanıyoruz ki hocamızı bugün karanlığa karşı beyaz önlüklerimizle karşılayacağız. Hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği, ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından kitle duruşmanın görüleceği salona geçti. Fincancı'nın getirilmesinin ardından duruşma başladı.