23 Eylül 2024 Pazartesi

'Savcılar HSK kararı beklemeden heyet için soruşturma başlatabilirler'

İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, AYM kararı hiçe sayılarak tahliyesi engellenen meslektaşları TİP Antakya Milletvekili Atalay için açıklama yaptı. 13. ACM'yi savcılara ihbar ettiklerini söyleyen avukatlar, "Herhangi bir HSK kararı beklemeden şu an burada bu kararı uygulamayan mahkeme heyeti için soruşturma başlatabilirler" dedi.

Türkiye İşçi Partisi'nde (TİP) Antakya Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararına karşın hala tahliye edilmedi. Atalay için meslektaşları Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

AV. AYTAÇ: BU KARANLIĞI BİRLİKTE YENECEĞİZ
Üzerinde Atalay'ın fotoğrafının yer aldığı "Can Atalay Meclis'e. Can Atalay'a özgürlük" pankartının taşındığı eylemde söz alan Avukat Kemal Aytaç, siyasi iktidarın Gezi direnişine kininin ve öfkesinin sürdüğünü söyledi. Atalay'ın tahliyesini engellemek için iktidarın her türlü hileyi yaptığına dikkat çeken Aytaç, demokrasiden, hukuktan, özgürlükten yana insanların bu karanlığı birlikte yeneceğine inandıklarını belirtti.

EKİN: 13. ACM SUÇA ORTAK OLMUŞTUR
Avukat Ekin Yavuz ise İstanbul 13. ACM heyetinin bir anayasa organı olan ve diğer tüm mahkemelerin anayasal sınırlarına uygunluğunu tespit görevi kendisine olan Anayasa Mahkemesinin kararını yok sayarak açıkça suç işlediğini ve işledikleri suça adliye bürokrasisini ortak ettiğini vurguladı.

GÜLTEKİN: SAVCILARA İHBARDA BULUNUYORUZ
İzmir Barosundan Avukat Volkan Gültekin, Atalayın tahliyesinin engellenmesinin hukuki izahının suç olduğunu kaydetti. Net olarak belirlenen Anayasa Mahkemesi kararının uygulamamanın, görevi kötüye kullanmanın, hürriyetinden mahrum bırakmanın, insanın hürriyetini gasp etmenin suç olduğunu belirten Gültekin, "Hakimler Savcılar Kanunumuzun 82. maddesi var. Prosedürler uydurarak kanunlarda, hukuk kurallarında olmayan bir prosedür uygulayarak bu kararı vermekten imtina eden, kaçan mahkememiz yarın devran döndüğünde, hukuk işler kılındığında kendileri için Hakimler Savcılar Kurulunun izin prosedürünün işlemeyeceğini iyi bilmeleri lazım. Çünkü Hakimler Savcılar Kanununun 82. maddesi der ki, 'Suç üstü halinde izin prosedürü işletilemez'. Yani şu an için biz savcılara ihbar ediyoruz. Herhangi bir HSK kararı beklemeden şu an burada bu kararı uygulamayan mahkeme heyeti için soruşturma başlatabilirler. Bunu sizin takdirlerinize sunuyoruz" dedi.