24 Eylül 2024 Salı

'Sarya'dan Zîlan'a kadın devrimini büyüteceğiz'

TKŞ ve JKŞ, 19 Temmuz Rojava devrimi ve 20 Temmuz Suruç katliamının yıldönümleri öncesinde panel düzenledi. Yapılan konuşmalarda, "Suruç şehitlerinin düşlerini, devrimimizi savunarak ve inşa ederek yerine getirmeye çalışıyoruz" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 19 Temmuz Rojava devrimi ve 20 Temmuz Suruç katliamının yıldönümleri öncesinde Hesekê'de panel düzenledi. 

"Sarya'dan Zîlan'a kadın devrimini büyüteceğiz" sloganıyla gerçekleştirilen panele çok sayıda kişi katıldı. 

Panelde TKŞ adına konuşan Cemil Seydo, Rojava Devrimi'nin gerici BAAS diktatörlüğüne karşı Kürt halkının ayaklanmasının sonucunda gerçekleştiğini hatırlattı. Suriye iç savaşının Der'a'da başladığını anımsatan Seydo, rejim karşıtı eylemlerin gerici bölge devletlerinin hegemonyasına girdiğini söyledi. Seydo, "Rojava devrimi, bölge halklarını birleştirerek, aynı zamanda bölge devrimine doğru yol almaya başladı. Ortadoğu'nun bu küçük parçasında yeni bir dünyaya açılan devrim kapısı aralandı" şeklinde konuştu.

Faşist sömürgeci Türk devleti ve emperyalist güçlerin, devrime yönelik saldırılarına dikkat çeken Seydo şöyle devam etti: "Devrimimizin kazanımları büyük tehlikeler altında. Önce Efrîn, ardından Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerimiz işgal edildi. Bu saldırılar toplumsal düzenlemelerde hızlı adımlar attığımız dönemlere denk getirildi. Devrimimizi güçlendirmek için adım attığımız her dönemde, yeni bir saldırıyla karşı karşıya kaldık."

'SURUÇ ŞEHİTLERİNİN DÜŞLERİNİ DEVRİMİMİZİ SAVUNARAK YERİNE GETİRİYORUZ'
Seydo, konuşmasının devamında Kobanê'nin yeniden inşası için gelirken 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusunu andı. Seydo, "Onlar savunmada parçası oldukları Rojava devriminin inşasında görev almak için Suruç'a kadar geldiler. Her milletten, her yaştan insanı toplayıp devrime dokunmaya geldiler. Ezilen, katledilen, sömürülen halklardan insanlar olarak bizlere el uzatmaya geldiler. Faşist Türk devleti bunu hazmedemedi. Ama şunu bilsinler, biz bugün Zîlan yoldaşımızın yolunu izleyerek, onların düşlerini devrimimizi savunarak ve inşa ederek yerine getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

'KADINLARIN ZÎLANCA ÖNCÜLEŞMESİ GEREKİYOR'
Panelde söz alan JKŞ sözcüsü Fadya Sido da 13 Haziran günü Qamişlo'da ölümsüzleşen Zîlan Destan'ı andı. Rojava kadın devriminin kazanımlarına dikkat çeken Sido, "Erkek egemen sistemin baskılarına maruz kalan kadınlar, devrimimiz sayesinde hayatlarımızı alt üst ettik. Ve gördük ki hayatımızın altı daha güzelmiş. Devrimimiz sayesinde artık yaşamın ve siyasetin merkezinde duruyoruz. Halkımızın, işçi ve emekçilerin, kadınların haklarını koruyor ve geliştiriyoruz. Bu yüzden bütün kadınların devrime sahip çıkması, Zîlanca öncüleşmesi gerekmektedir" dedi.

Panel katılımcıların da söz almasıyla devam etti. Yapılan konuşmalarda Rojava devrimini korumak ve uğrunda verilen şehitlere layık olmak gerektiği vurgulandı. Etkinlik sinevizyon gösterimi ve halaylarla sona erdi.