25 Eylül 2024 Çarşamba

Sarımsaklı plajı rant için yok edilecek

Sarımsaklı plajı "düzenleme" adı altında halkın elinden alınarak ranta teslim edilmek isteniyor. Aynı zamanda dünyanın en iyi sağaltıcı özelliği olan kumsal ekosistemi ve kente özel isimle tescillenen Ayvalikensis'in yok edileceği bu projeye karşı Sarımsaklı halkının mücadelesi sürüyor. Halk, projenin derhal iptalini istedi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Sarımsaklı plajında 115 bin metrekare alanda başlatılan çalışmaların Sarımsaklı kumsalı için yıkım olduğunu ifade eden Ayvalık Tabiat Platformu, Sarımsaklı plajında çalışmaların durdurulması için eylem yaptı.

Ayvalık Tabiat Platformu'na Bergama Çevre Platformu, Ayvalık Yerel İnisiyatif,  Ayvalo Ayvalık Bisikletlileri Grubu, Altınova Koruma Girişimi, Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcileri, Sarımsaklı sakinleri destek verdi. "Kumsala beton dökülemez", "Plajlar kumuyla güzel", "Döktüğün betonu kaldır", "Plajda havlularımıza yer kalmadı" yazılı dövizlerle Sarımsaklı sahil Emirgan kafe karşısında toplanan çok sayıda kişi derhal projenin durdurulmasını istedi.

Gazete Ayvalık'ın haberine göre söz konusu proje, Ayvalık Belediyesi tarafından Mart 2021'de Sarımsaklı sahilinin düzenlenmesi, kış sezonunda ölü bir dönem geçiren Sarımsaklı'ya cansuyu olacağı iddiasıyla açıklandı.

'HALKIN ELİNDEN ALINARAK RANTA TESLİM EDİLECEK'
Yapılan açıklamada, dünyaca ünlü Sarımsaklı plajının halkın elinden alınıp ranta teslim edileceği kaydedildi. Türkiye'nin en uzun kumul ekosistemleri arasında yer alan Sarımsaklı plajının Madra çayının, Kozak'tan taşıdığı granit kumuyla milyonlarca yılda oluşan eşsiz bir kumsal olduğu belirtilen açıklamada, "Ayvalık turizmine önemli girdiler sağlayan bu eşsiz doğal yapıyı koruyarak sadece wc, duş, kabin gibi portatif ünitelerle hizmet vermek mümkün iken sahil şantiye alanına çevrilerek, plaj kumu taş ve betonla kaplanmaktadır" denildi.

'KAMU YARARINA AYKIRI OLDUĞU GAYET AÇIKTIR'
Sarımsaklı sahilinde 230 dönümlük alanın 2014 yerel seçimleri sonrası Balıkesir Büyükşehir Belediyesine kiralanmasıyla Ayvalık'ı dünya markası yapmak, turizmi geliştirmek söylemlerinin arkasında ranta açarak pazarlama hayallerinin olduğu açığa çıktığı belirtilen açıklamada, "2015 yılında tanıtımı yapılan ilk proje, Ayvalık halkının tepki vermesi ve alanın 'Kamuya Açık Plaj Kumsal' olarak kayıtlı olması nedeniyle beklemeye alındı. 2021 yılına geldiğimizde bölge Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilip, mevcut plan hükümsüz kılınmış, 'Rekreasyon Alanı' kullanımı kapsamında yapılaşmaların önü açılmış, büyük bir planın son aşamasına geçilmiştir. Bu çalışmanın niteliğini kaybetmiş kumsal alanda yapıldığı söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. ÇED muafiyetinden yararlanılarak, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve halkın görüşlerine başvurulmadan, kapalı kapılar ardında alınan bu kararın, kıyı yasasına, planlama ve şehircilik ilkeleriyle kamu yararına aykırı olduğu gayet açıktır" ifadeleri kullanıldı.

'SARIMSAKLI PLAJINDA PARA ÖDEMEDEN HAVLU BİLE SERİLEMEYECEK'
Proje hayata geçtiği takdirde halka ait olması gereken plajın, sahil şezlongcularına, işletmelere kiraya verileceği; uzun süredir işgal altında olan, hak ihlallerinin kavgaların yaşandığı plajda artık para ödemeden havlu bile serilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, "Temel ihtiyaç olan duş, tuvalet, soyunma kabini gibi yapılar da parayla kullanılacak; güya halkın yararı için yapılan bisiklet yolu, yürüyüş yolu, konser alanı gibi alanlar rantiyenin elinde ticaret malzemesi haline gelecektir" denildi.

'PROJE DOĞAYA DA ZARAR VERECEK'
Sarımsaklı plajının endemik türlerim yaşam alanı olduğu belirtilen açıklamada, projenin doğaya verileceği şu zararlara dikkat çekildi: "2017 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 7. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Balıkesir İlinin Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme' projesi ile Sarımsaklı Plajı'nda yeni bir endemik tür keşfedilmiştir. Mart, nisan aylarında çiçek açan, kumsalda yetişen bu bitkiye Ayvalık'a özgü olması nedeniyle 'Ayvalikensis' adı verilip, bilim dünyasında Trigonella coerulescens subsp. ayvalikensis (Fabaceae) olarak kayıt altına alınmıştır.  Prof. Dr. Gülendam Tümen, Prof. Dr. Fatih Satıl ve Doç. Dr. Selami Selvi tarafından hazırlanan proje raporunda, tehlike altındaki türler kırmızı listesine (IUCN) göre, 'zarar görebilir' olduğu belirtilen bu endemik bitkimiz bir süredir kamyonların, kepçelerin tekerlekleri altında ezilip kırıma uğratılmıştır."

Bu konuda hazırlanan raporun Kaymakamlığa, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, Çevre ve Tarım İl Müdürlüklerine gönderdiklerini dile getiren halk, yetkililere şu soruları yöneltti:
🔹"Doğal bir ortam olarak kullanılan Sarımsaklı kumullarında insanlar yıllardır bu alanları mevcut haliyle kullanabilirken, her yıl lodos fırtınasıyla sular altında kalacak olan bu çaplı büyük bir projenin gerekliliği hakkında bir ön çalışma yapılmış mıdır?
🔹Sarımsaklı sahil kumullarında görülebilen nadir türlerin yaşam alanının belirlenmesi, korunması üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiş midir?
🔹Bölgemize has endemik ve yöresel bitki türlerimiz var iken neden projedeki bitkisel lejanda bu türlere ait öneriler yapılmamıştır?
🔹Türkiye ve Ayvalık için bu kadar değerli bir alanda yapılan proje niçin kamuoyu ile paylaşılmadan, görüş alınmadan uygulamaya konmuştur?"

'GELECEK KUŞAKLAR ADINA PROJEYE SON VERİLMELİ'
Plaj düzenlemesi adı altında, dünyanın en iyi, sağaltıcı özelliği olan kumsal ekosisteminin ve kente özel isimle tescillenen Ayvalikensis'in yok edilmesinin kabul edilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada; bu katliama ve işgale karşı uyardığı, gelecek kuşaklar adına projeye son verilerek kumsaldaki beton kaplamaların kaldırılması istendi.