23 Eylül 2024 Pazartesi

Sarı sendikayla CHP'li Çorlu Belediyesi anlaştı

Çorlu Belediyesi'nde işçilerin grev kararını tanımayan sendika yönetimi, belediyeyle işbirliği yaparak grevin önüne geçti. İşçiler, sendikacılara istifa çağrısı yaptı.

CHP'li Çorlu Belediyesi'nde 12 Mayıs'ta greve çıkma kararı alan işçiler, belediye yönetimi ve Belediye-İş Sendikası'nın işbirliği sonucu grev için tekrar oylamaya gitti. İşçilere dönük baskılarını arttıran ve işçileri greve çıktıkları takdirde işten atmakla tehdit eden yönetim, sarı sendikayla kapalı kapılar arkasında pazarlık yaptı. Yönetimin baskı ve tehditleri sonucu yapılan ikinci grev oylamasında çok az bir farkla “Greve hayır” kararı çıkarken, sendika temsilcileri işçilerin iradesini tanımayarak belediyenin sunduğu toplu sözleşmeye imza atacaklarını söyledi.

Sarı sendikanın temsilcilerine büyük bir tepki gösteren işçiler, temsilcilerin istifa etmesi çağrısında bulundu. İşçiler, süreçten çıkan tek büyük kazanımın birleşik hareket etme anlayışı olduğunu söyleyerek, yapacakları yeni toplantılarla yeni bir sürece gireceklerini kaydetti.

İşçiler, greve çıkarken çalışma saatlerinin haftalık 40 saat olmasını, en düşük ücretin 7 bin TL'ye çekilmesini, ilave 52 günlük tediye verilmesini ve yemek, yol ve diğer sosyal hakların tanınmasını istemişti.

Grev kararı alındığı hafta açıklama yapan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, işçilere teklif ettikleri en düşük ücretin 6 bin 365 TL olacağını belirtmiş, şehrin pek çok noktasına buna ilişkin ilanlar asmıştı. Yeni sözleşmeyle, bu miktarın da altına düşüldü.

Sendikanın imzalayacağını söylediği teklifte en düşük ücret 6 bin 065 TL olurken, yemek ve yakacak yardımı sözleşmede yer aldı. Ancak işçilerin kırmızı çizgi olarak gördüğü çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi ve sosyal hakların iyileştirilmesi konusunda hiçbir iyileştirme yapılmadı.