25 Eylül 2024 Çarşamba

Saray'ın iki yüzlülüğü: Yasa veto edildi ama talan sürüyor

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcası ve İzmir Milletvekili Çepni, Muğla Milas'ta linyit maden sahalarının güneyden kuzey doğru genişlediğine dikkat çekti. Çepni, doğa talanına karşı direnişe geçen köylülerle dayanışmaya çağırdı ve derhal projenin iptalini istedi. 

AKP ve MHP'li milletvekillerinin onayıyla termik santrallere baca takılma süresini uzatan düzenlemenin Erdoğan tarafından veto edilmesinin ardından kömür şirketleri havayı, suyu, toprağı zehirlemeye devam ediyor. 

İktidarın kar odaklı doğa talanı politikaları doğrultusunda enerji ihtiyacı bahanesiyle önleri açılıyor, inşaatlar sürüyor, maden şirketlerine ruhsat verilmeye devam ediliyor. Bunun son örneklerinden biri de Muğla Milas'ta linyit maden sahalarının genişletilmesi oldu. 

Sahanın genişletilmesi kapsamında İkizköy'de tarım arazileri, zeytinlikler kamulaştırılmışdurumda. Öte yandan İkizköy, Karacahisar ve Çamköy köylülüri doğa talanına karşı da mücadeleyi yükseltiyor. 

Köylülerin direnişini Meclis Genel Kurul'una taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, şöyle konuştu: "Muğla Milas'ta linyit maden sahaları güneyden kuzeye doğru genişliyor. Bu kapsamda İkizköy'de tarım arazileri, zeytinlikler kamulaştırılmış durumda. Haziran 2019 tarihinde Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ tarafından İkizköy, Karacahisar ve Çamköy sınırlarında kalan çok sayıda parsel ihtarname ile kamulaştırmayla karşı karşıya. Akbelen mevkisinde yer alan bölge, aylar önce işaretlenmiş ve burada ağaçların kesileceği biliniyor. Bölge madenlere peşkeş çekilmeye çalışılıyor. İkizköy, Karacahisar ve Çamköy sakinleri bu yağmaya, talana karşı çıkarak mücadeleyi yükseltmeye çalışıyorlar. Yöre halkı dinlenilmeli, halkın onay vermediği tüm projeler iptal edilmelidir."