30 Eylül 2024 Pazartesi

Saray yargısı DİAYDER'i kapattı: Yeni dernek açacağız

DİAYDER'in mahkeme kararıyla kapısına mühür vurulmasına tepki gösteren dernek üyeleri, kaç kere kapatılırsa kapatılsın derneklerini yeniden açacaklarını duyurdu. Dernek üyelerine destek veren Gazi Cemevi Başkanı Karadaş, DİAYDER'in yanında olduklarını açıkladı.

İstanbul'da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER), Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle Bakırköy 1'inci Asliye Ceza Hukuk Mahkemesi tarafından kapatıldı. Dernek faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasına tepki göstermek için HDP Bahçelievler İlçe binasında basın toplantısı düzenleyen dernek üyeleri, kaç kere kapatılırsa kapatılsın yeni dernek açacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, Gazi Cemevi temsilcilerinin katıldığı açıklamanın yapıldığı salona, "Dilimize inancımıza ve mezhebimize dokunma" yazılı pankart asıldı.

'YENİ DERNEK AÇACAĞIZ'
Açıklamada konuşan dernek üyesi Yusuf İnal, dayanışmanın kendilerine güç verdiğini dile getirdi. Derneğin kapatılmasına dair daha önce sarf ettiği sözleri hatırlatan İnal, "Dediğimiz gibi derneğimiz bugün kapatılsa bile yarın yeni bir dernek açacağız" dedi. Derneğin mühürlenmesinin henüz bir gerekçe açıklanmadığını aktaran İnal, derneğin "gerçek İslamiyeti" ve Kuran'da yer alan kaideleri halka tebliğ etmek üzere kurulduğunu söyledi.

'DÜNYA TARİHİNE KARA LEKE OLARAK GİRECEKSİNİZ'
Daha önce derneklerinin kapatıldığını ve bunun ikinci kapatma olduğuna hatırlatan İnal, "Yüzüncü kapatma da olsa yüz birinci açılışı yapacağız" dedi. Kapatma nedeninin siyasi olduğunu ve siyasal İslam'a hizmet ettiğini vurgulayan İnal, "Devletin şemsiyesinin altına konulmuş bir din, din değildir. Burası mescittir. Biz burada Kuran'ı kardeşliği anlatıyoruz, neden kapattınız? Dünya tarihine kara bir leke olarak girecektir. İsrail bile bugüne kadar cami mühürlemedi. Özel mülkiyete de tecavüz ettiler. Bu durumu kınıyoruz" diye konuştu.

GAZİ CEMEVİ: YANINIZDAYIZ
Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, insanların inançlarını özgürce yaşayamadığı bir noktaya gelindiğine dikkat çekti, DİAYDER'in yanında olduklarını söyledi. Karadaş, "Bu ülkedeki demokrasinin, adaletin, hukukun, kardeşliğin bir olması noktasında bütün medeni cesaretimizi gösteriyoruz. Bunun için elimizden geleni de yapacağız. Son dönemlerde daha da otoriter, diktatöryal bir yönetim biçimi ile karşı karşıyayız. DİAYDER'in tek bir derdi vardı. İnancı doğru bir şekilde vermek" diye konuştu. Derneğin kapatılmasının antidemokratik olduğunu vurgulayan Karadaş, buna karşı verilecek mücadeleye destek vereceklerini belirtti.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU DERNEKLERİ: DİRENENLER KAZACANAK'
Doğu ve Güneydoğu Dernekleri adına söz alan Tuncay Gökçe, DİAYDER'in çalışmalarını benimsediklerini ve birlikte mücadele ettiklerini belirtti. Sürekli yan yana durduklarını ve bundan sonra da yan yana durmaya devam edeceklerini dile getiren Gökçe, iktidarın yarattığı korku ve kaos ortamının bir gün sona ereceğini söyledi.

İktidarın inanç kurumlarına saygısızlık yaptığını söyleyen Gökçe, "Bunu sadece DİAYDER'e yapılmış bir saldırı olarak görmüyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar bu mücadele devam edecek. Bu ülkede demokratik bir şekilde yaşayacağımız güne kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürt halkına, diline ve inancına saldırı var. Kadın cinayetleri hat safhada. Sanatçılarımızın konserleri yasaklanıyor. Toplumumuz artık uyanmalı ve yan yana durmalı. Bizim siyasetçilerimiz, iradelerimiz zindanda. Kurumlarımız kapatma ile karşı karşıya. Milyonlarca insanımızın iradesi HDP de kapatma ile karşı karşıya. Mutlaka ama mutlaka biz kazanacağız. Direnenler kazanacaktır" ifadelerini kullandı.

HDP: FAŞİZAN UYGULAMA
DİAYDER'in faaliyetlerinin durdurulmasına tepki gösteren HDP İl Eşbaşkanı İlknur Birol ise, kararın hiçbir kural ve kanuna dayanmadığını söyledi. Kararı "dile, inanca ve kimliğe saldırı" olarak değerlendiren Birol, "Açık ki halka, kendi dışındaki inançlara, kimliklere düşmanlık ve kendilerinin belirlemediği tüm alanlara düşmanlığın son halidir bu saldırı. Birçok dernek üyesi cezaevinde. Derneğe yöneltilen hiçbir suçlamanın dayanağı yok. Devletin bu eyleminin manası nedir? Demokrasi dışı, faşizan bir uygulamadır" dedi.

'FAŞİZM YERLE YEKSAN OLACAK'
Toplumun demokratik bir zemin üzerinde yaşamını sürdürmesi gerektiğini dile getiren Birol, şunları söyledi: "İnanç özgürlüğünü savunuyoruz. Bütün kimliklerin özgürlüğünü savunuyoruz. Tek bir mezhebi ya da inancı hakim kılıp diğerlerini yok sayma ile barışın olacağını düşünmüyoruz. DİAYDER'in onurlu mücadelesinin yanındayız. Bu ülkenin gerçek rengi bu faşizan iktidarı yekle yeksan edecektir. Çok kısa bir süre sonra yargı önünde hesabını vereceklerdir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın."