25 Eylül 2024 Çarşamba

'Saray, şirketlerin talanı üzerinden halkı zehirlemekten vazgeçmelidir'

15 termik santralin filtre düzenlemesinin iki yıl daha uzatılması Meclis'te HDP'li milletvekilleri tarafından protesto edildi. HDP İzmir Milletvekili Çepni de bu düzenlemenin Saray'ın şirketlerinin rantı olduğunun altını çizerek, iklim krizine karşı mücadele için Meclis'i derhal iklik acil durumu ilan etmesi konusunda uyardı. 
 

Bu yılın başında Meclis'te yapılan oy birliği ile geri çekilen 15 termik santralin filtre düzenlemesinin iki yıl daha uzatılması gündemde. Küresel ısınma ve iklim krizi tarıtşmaları sürerken küresel ısınmanın 1,5 derecede sabitlenmesi üzerine tüm dünyada milyonlarca insan sokaklara çıktı. Milyonlarca insan, çevre ve ekoloji örgütleri bu konuda halkı duyarlı hale getirmeye ve şirketlere, hükümetlere karşı da bir mücadele örgütlemeye çalışıyor. Bu iklim krizinin temel sebeplerinden bir tanesi de sera etkisi yapan fosil yakıtlar. Bunların başında da kömür geliyor, termik santraller geliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, 15 termik santralin filtre düzenlemesine ilişkin Meclis'te yaptığı konuşmada, hükümete, "Bu şirketlerle nasıl bir pazarlık yaptınız da bunu bugün buraya tekrar getirdiniz?" diyerek tepki gösterdi. 

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ PROTESTO EDİLDİ
Öte yandan Enerji Bakanlığı'nın Meclis'teki bütçe görüşmelerinin başlangıcında, termik santrallerin baca filtrelerinin takılmasını iki buçuk yıl daha erteleyen düzenlemeye ilişkin HDP milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Garo Paylan, termik ve nükleer santral karşıtı dövizlerle karşıladıkları Enerji Bakanı Fatih Dönmez'i protesto etti. 

Konuya ilişkin konuşan Çepni, tüm dünyada fosil yakıtların 2050'ye kadar yasaklanması tartışması sürerken Türkiye'nin tam tersine halkı bugüne kadar zehirlemiş, yüz binlerce insanın ölümüne sebep olmuş bu şirketlere, bu santrallere yeniden halkı zehirleme yetkisi verdiğini kaydetti. Çepni, "Bakın, arkadaşlar, otuz yıl içerisinde tüm dünyada en az 200 milyon insan sağlık problemi yaşayacak, 200 milyon insan ve Türkiye'de yılda 33 bin insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor, sadece hava kirliliği yüzünden. 81 ilin 80 tanesi, 80 il 'havası kirli' statüsünde" dedi.

'AKP'NİN BİZZAT SARAYIN ÜÇ BEŞ ŞİRKETİNİN RANTIDIR'
Çepni, şirketlerle ilgili şu bilgileri aktardı: "Bakın, sadece yerli kömür kullanan santrallere verilen teşvik miktarı 655 milyon 402 bin TL, hem yerli hem ithal kömür kullananlara verilen teşvik miktarı 18 milyon TL ve çevre yatırımı yapmamış yani filtre takmamış santrallere verilen teşvik miktarı ise 535 milyon 711 bin TL. Şimdi, soruyoruz, bu Meclis, senenin başında 60 bin imza verildiğinde ve 100 bin imzanın bugün Meclise verildiği koşullarda bu halka kulak vermiyor da kime veriyor? Bu, cinayettir; bu cinayet burada bu teklife 'Evet' diyenler tarafından işlenmek üzeredir. Buna 'Hayır' denilmelidir, bu engellenmelidir. Bu bir cinayettir ve bu cinayetin temel sebebi, AKP'nin, bizzat Sarayın üç beş tane şirketinin rantıdır. Bu Meclis buna izin vermemelidir."

MECLİS ACİLEN İKLİM ACİL DURUMU İLAN ETMELİ
Meclis'i iklim acil durumu ilan etmesi konusunda uyaran Çepni, küresel ısınmanın ancak bu şekilde engelleneceğini vurguladı. Termik santrallerin derhal kapatılmasını isteyen Çepni, şöyle devam etti: "Bacasına filtre takılmasından başka bir meseledir bu. Termik santraller kapatılmalıdır, yasaklanmalıdır ve enerji politikaları açısından da şu yalandan vazgeçilmelidir, 'Elektrik ihtiyacı var' kocaman bir yalandır, Türkiye'de ihtiyaçtan fazla üretim söz konusudur. Dolayısıyla bu yalan ve biz bu yalanı halkımıza buradan ifade ediyoruz bir kez daha. AKP bir yalan üzerinden, şirketlerin talanı üzerinden, rantı üzerinden halkı zehirlemekten vazgeçmelidir, bu tasarı geri çekilmelidir, reddedilmelidir."